RENAUD I GAUTIER CAPUÇON, LUCAS DEBARGUE, JAN LISIEKI, LEIF OVE ANDSNES, FRANK PETER ZIMMERMANN, DANIEL HOPE, JULIA HAGEN, STEVEN ISSERLIS, NÚRIA RIAL, SÍLVIA PÉREZ, ANNA PROHASKA, SARAH ARISTIDOU, ALEXANDRA LOWE, QUARTET CASALS, QUARTET TACAKS, QUARTET MODIGLIANI, QUARTET APOLLON MUSAGÈTE, JANINE JANSEN, DENIS KOZHUKIN, PACHO FLORES, STEPHANIE CHILDRESS, JUKKA-PEKKA SARASTE, ANDRÉS OROZCO-ESTRADA, TEODOR CURRENTZIS, JORDI SAVALL, RYOJI IKEDA, PETER EVANS, BARRY GUY, MATS GUSTAFSON, TARTA RELENA, OSO LEONE, ANNA ANDREU, MARCO MEZQUIDA, RAMON PRATS, TYSHAWN SOREY, IRENE REIG, JAVIER COLINA, RAYNALD COLOM, DANIEL FERRUZ I MOLTS MÉS.

L’Auditori presenta “(Contra) Natura” (temporada 2024-2025), la segona part del díptic de dues temporades encetat amb la disjuntiva “Poder o revolta” (temporada 2023-2024). La nova temporada de L’Auditori reflexiona sobre la relació entre la creació artística i la natura, i planteja la programació com un viatge que explora la relació ésser humà-natura, des de l’Antiguitat fins a la societat contemporània.

Una relació que observem des de dues formes complementàries. Per una banda, la natura com a font d’inspiració en la creació musical: des de l’impressionisme i la música programàtica fins al paisatge sonor contemporani. Un viatge fornit d’obres tan emblemàtiques com l’Alpina de Strauss, la “Pastoral” de Beethoven o La mer de Debussy.

Per l’altra, el conflicte entre l’ésser humà i la natura, explorant les dinàmiques humanes contràries als processos naturals. Aquest capítol ens portarà des de la música electrònica de Ryoji Ikeda, que juga amb la percepció humana de la concepció espai-temps, fins a Music for Airports de Brian Eno, peça fundacional de la música ambient.

oRQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA

A LA LLAVOR: EL GRAN SIMFONISME

Aquesta serà la tercera temporada de Ludovic Morlot al capdavant de l’OBC, que rebrà Stephanie Childress com a directora principal convidada. Com ja és habitual, el mestre estarà acompanyat d’alguns dels seus companys de viatge més importants, artistes de renom internacional com els germans Renaud i Gautier Capuçon, els pianistes Lucas Debargue, Jan Lisiecki o Leif Ove Andsnes, els violinistes Frank Peter Zimmermann i Daniel Hope o el violoncel·lista Steven Isserlis.

L’Auditori ha celebrat 25 anys com la gran sala simfònica de la ciutat de Barcelona i aspira a continuar essent el lloc de trobada del públic melòman. Durant aquesta temporada, a la Sala 1 Pau Casals hi sonaran obres de referència del gran repertori simfònic com la Simfonia alpina de Strauss, la “Pastoral” de Beethoven o La mer de Debussy, i també obres de gran magnitud del repertori, més difícils de poder gaudir en directe, com el ballet sencer Daphnis et Chloé de Maurice Ravel, i els dos ballets de Béla Bartók El príncep de fusta i El mandarí meravellós.

Ludovic Morlot dirigint l'OBC
Ludivic Morlot dirigint l’OBC

EL PATRIMONI MUSICAL CATALÀ A L’ADN

L’Auditori continua amb la seva aposta ferma i sostinguda per la programació del patrimoni musical català després d’una temporada en què el director titular de l’OBC, Ludovic Morlot, ha incorporat a tots els seus programes, sense excepció, obres d’autors de referència al nostre país. Aquesta temporada L’Auditori programa 51 peces del nostre patrimoni, que van des de Mompou, Monsalvatge i Toldrà, passant per José Río-Pareja —un dels compositors destacats de la temporada—, Helena Cánovas i Salvador Brotons, fins a Sílvia Lanao i Sergi Puig Serna. Una de les apostes del patrimoni més importants de la temporada és la interpretació i posterior enregistrament dels concerts per a violí i per a clavicèmbal de Robert Gerhard.

Així mateix, L’Auditori programa un cop més una notable representació d’alguns dels artistes més rellevants de casa nostra, com el Quartet Casals com a solistes de l’orquestra, la soprano Núria Rial i la inconfusible Sílvia Pérez Cruz.

COMPOSITORS DESTACATS

L’Auditori abraça la modernitat musical des de tots els angles, a banda de promoure la creació. Immers en una temporada amb 15 estrenes mundials, 18 estrenes nacionals i 11 encàrrecs, es posa l’accent en dues figures de perfils molt rellevants i alhora complementaris: la compositora sueca Lisa Streich i el compositor català José Río-Pareja, de qui es podran sentir diferents creacions, des de música de cambra fins a gran simfonisme.

VEURE LA TEMPORADA DE L’OBC

L’OBC sota la direcció de Marta Gardolinska

Nous enregistraments de l’obc

INTEGRAL DE LES OBRES ORQUESTRALS DE MAURICE RAVEL

Després d’una primera temporada amb fins a 20 publicacions, el projecte del segell discogràfic de L’Auditori continua desplegant-se al llarg de la temporada 2024-2025. L’OBC i Ludovic Morlot han iniciat l’extraordinari projecte d’enregistrament de la integral de les obres orquestrals de Maurice Ravel, de la qual ja s’ha publicat el primer dels sis CD orquestrals amb Le tombeau de Couperin, Ma mère l’oye i Pavane pour une infante défunte. Els cinc discs següents s’enregistraran fins a finals de 2025 a L’Auditori amb el prestigiós productor musical britànic Mike George.

Aquests enregistraments s’emmarquen en el projecte Ravel Edition, iniciat per un col·lectiu internacional de musicòlegs i artistes de renom, tots ells reconeguts experts en aquest repertori. Junts configuren un comitè de lectura que aporta la seva experiència i coneixement a la revisió i publicació de les partitures del compositor francès. Ludovic Morlot forma part d’aquest comitè al costat d’artistes com François-Xavier Roth, George Benjamin o Cristian Mâcelaru, entre d’altres.

MÚSICA CATALANA I DONES COMPOSITORES

A banda de la ja esmentada discografia dedicada a Ravel, el segell discogràfic de L’Auditori continua construint el seu catàleg amb enregistraments de música catalana i dones compositores. La sèrie de música catalana ja compta amb un àlbum de cançons per a veu i orquestra de Robert Gerhard, ha afegit un àlbum monogràfic de Bernat Vivancos —sota la direcció del mestre Ludovic Morlot—, així com diverses publicacions digitals d’obres encarregades per l’OBC als compositors Miquel Oliu, Pablo Carrascosa Llopis, Luis Codera Puzo i Octavi Rumbau, i estrenades també per aquesta formació. Durant aquesta temporada, s’enregistraran i publicaran diversos discos físics amb l’obra de Joan Magrané i Hèctor Parra.

La sèrie dedicada a les dones compositores, iniciada amb la publicació de música orquestral de Núria Giménez-Comas i Sofía Martínez, ha continuat amb el single digital La donna de la compositora canadenca Cassandra Miller i creixerà amb un àlbum monogràfic de Raquel García-Tomás que s’enregistrarà el gener de 2025.

José R. Pascual-Vilaplana dirigint la BMB
José R. Pascual-Vilaplana dirigint la BMB

BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA

OBRES MESTRES DEL REPERTORI ORIGINAL PER A BANDA

La natura com a font d’inspiració en la creació musical ens oferirà un viatge musical que, en el cas de la Banda Municipal de Barcelona, sota la batuta del seu titular José R. Pascual-Vilaplana, estarà ple d’obres tan emblemàtiques com Pini di Roma (Pins de Roma) de Respighi o la Suite empordanesa de Garreta, i ens menarà fins i tot a racons inexplorats, com l’obra Pangea d’Abraham Cupeiro, que aprofundeix en les sonoritats ancestrals de diferents punts del planeta.

A més a més, la programació d’aquesta temporada 24-25 de la Banda es farà ressò d’efemèrides importants com el 90è aniversari del naixement del compositor valencià Amando Blanquer Ponsoda o el primer centenari de la mort de Puccini i el 150 aniversari de la mort de Bizet. Durant la temporada s’estrenaran obres d’autors com José María Sánchez-Verdú, David Moliner, Pacho Flores, Eduardo Betes o Ricardo Mollá, amb la versió bandística de la seva FinisterrAI.

Un moment especial de la temporada arribarà el 23 de març de 2025, dia en què es commemorarà el centenari de Richard Strauss dirigint la BMB a la plaça de Sant Jaume. Aquell esdeveniment, del qual va quedar una instantània per a la posteritat, es recordarà tornant a interpretar Mort i transfiguració i amb l’estrena de Barcelona 1925, d’Eduardo Betes.

ENREGISTRAMENTS DE REFERÈNCIA

La BMB és una de les orquestres de vent estables més destacades del panorama internacional. Des de l’any 2021, juntament amb el mestre José R. Pascual-Vilaplana, la BMB ha engegat un projecte d’enregistraments en col·laboració amb el reconegut productor alemany Markus Heiland, que inclou grans obres del repertori bandístic —amb autors internacionals com Philip Sparke, Franco Cesarini o Bert Appermont—, obres del nostre patrimoni — amb enregistraments dels compositors Miquel Asins Arbó, Carles Suriñach i Amando Blanquer Ponsoda— i encàrrecs de nova creació d’obres de compositors actuals com Fayos-Jordán, Xavier Pagès-Corella, Albert Guinovart o Salvador Brotons—. Un corpus de referència de l’instrument que se seguirà construint durant aquesta nova temporada al segell de L’Auditori.

Veure la TEMPORADA DE LA BMB

Janine Jansen
Janine Jansen

MÚSICA DE CAMBRA

BIENNAL DE QUARTETS

Aquesta temporada la Biennal de Quartets donarà el tret de sortida a la temporada de cambra. En aquesta ocasió, el repertori més canònic dels quartets de Haydn, Beethoven i Brahms conviurà amb la nova creació, amb noms com Caroline Shaw, Judith Weir i Krzysztof Penderecki. El Quartet Gerhard serà l’encarregat d’interpretar l’estrena mundial de Vers l’infinit de Ramon Humet, però també passaran per la Biennal altres formacions com Quartet Modigliani i Apollon Musagète Quartet, referents internacionals.

INTOCABLES

A partir de febrer tornarà el cicle Intocables, que convida grans solistes de renom internacional vinculats a l’OBC a mostrar una faceta més íntima: la d’intèrpret de música de cambra, sense l’orquestra al darrere. La pianista catalana Alba Ventura i el violinista mallorquí Francisco Fullana presentaran un repertori que inclou Enric Granados, Joan Manén i Salvador Brotons. El pianista noruec Leif Ove Andsnes explorarà Edvard Grieg i Geirr Tveitt, dos compositors clau del seu país. El pianista rus Denis Kozhukhin, ja conegut pel públic de L’Auditori, farà un duet amb la violinista neerlandesa Janine Jansen, amb un programa protagonitzat per Johannes Brahms. Així mateix, el violinista Augustin Hadelich, coneixedor ja de la Sala 1, es presentarà en un format més recollit amb la segona i la tercera partita de Bach.

VEURE LA TEMPORADA DE CAMBRA

Jordi Savall
Jordi Savall

MÚSICA ANTIGA

JORDI SAVALL. EL SO ORIGINAL

La gran diversitat de músiques que abraça L’Auditori ens portarà des de les músiques de nova creació fins a la música antiga, amb una temporada en què el mestre Jordi Savall, després de l’èxit del projecte dedicat a les simfonies de Beethoven, seguirà indagant en la interpretació historicista del gran Romanticisme, amb Schumann, Schubert i Bruckner, i abordarà la interpretació de la Missa en do m de Mozart.

LLUMS D’ANTIGA

Precedida per unes edicions aclamades pel públic, la nova edició del Festival Llums d’Antiga planteja importants projectes de recuperació del patrimoni, com la sessió inaugural amb l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí dirigida per Dani Espasa, en què podrem escoltar l’oblidat oratori de Carles Baguer El hijo pródigo (1807). La programació del festival també inclourà la interpretació del Rèquiem a quatre veus de Joan Cererols, amb el Cor Cererols dirigit per Marc Díaz, i el concert de la soprano María Hinojosa amb The Ministers of Pastime, sota la direcció de Francesco Corti.

VEURE LA TEMPORADA D’ANTIGA

© Dawid LaskowkiMariam Rezaei
Mariam Rezaei

NOVA CREACIÓ

FESTIVAL SUBSÒNIC

RYOJI IKEDA, TRISTAN PERICH, BRIAN ENO, ELLEN ARKBRO, MARIAM REZAEI, KMRU

Després d’una primera edició amb un èxit rotund, arriba la segona edició del Festival Subsònic, que continua amb la intenció d’arribar als públics més interessats en la música i les arts d’avantguarda. La segona edició desplega un programa replet d’indiscutibles d’aquest gènere, amb una obertura protagonitzada per Ryoji Ikeda i un tancament dedicat a Brian Eno, i també concerts de Hanne Lippard, Ellen Arkbro i Hampus Lindwall, Mariam Rezaei i KMRU, entre d’altres.

VEURE LA PROGRAMACIÓ DE SUBSÒNIC

FESTIVAL MIXTUR

PETER EVANS, DECODER ENSEMBLE, BARRY GUY, JORDINA MILLÀ, MATS GUSTAFSSON, RAMON PRATS, ENSEMBLE CONTAINER

En el terreny de la nova música, L’Auditori segueix apostant per projectes que l’apropin a les músiques d’avantguarda. En aquest sentit, manté la col·laboració amb el Festival Mixtur: L’Auditori és un any més una de les seus principals d’aquesta cita i acull els concerts del Container Ensemble i la seva música mecànica o del Decoder Ensemble, que presentarà obres d’Alexander Schubert.

Una programació de nova creació que posarà l’accent també en la improvisació lliure en majúscules, amb referències del gènere com Peter Evans, Barry Guy o Mats Gustafsson, entre molts d’altres.

VEURE LA PROGRAMACIÓ DE MIXTUR

© Camille Walsh PhotographyThe Necks
The Necks

JAZZ & POP

SESSIONS

THE NECKS, MARCO MEZQUIDA I CHICUELO, TYSHAWN SOREY TRIO, ASTRIO, JAVIER COLINA

Celebrarem, a més, la segona edició de la marató de jazz, que ens proposa un viatge generacional a través del talent del país, des de la jove saxofonista Irene Reig fins a figures consagrades del circuit com Javier Colina, passant pel trompetista Raynald Colom o el pianista Daniel Ferruz.

VEURE LA TEMPORADA DE SESSIONS

SIT BACK

OSO LEONE, TARTA RELENA, TERRY RILEY, ENSEMBLE DEDALUS, ANNA ANDREU, MAR PUJOL

VEURE LA TEMPORADA DE SIT BACK

Kebyar. Músiques del Gamelan de Bali
Concert “Kebyar”

museu de la música

EXPOSICIONS

En el terreny expositiu i amb la voluntat de ser un centre de reflexió i pensament sobre el fet musical i sonor, el Museu de la Música ofereix dues grans exposicions temporals que proposen, des de la perspectiva de la projecció d’imaginaris sobre les ruptures i transformacions socials, culturals i materials, dues aproximacions diferents a la relació entre història i música.

Per la seva banda, el programa de mostres temporals articula una constel·lació que indaga sobre temes tan diversos com la vigència dels llegats recents, com el que van deixar l’obra i la figura de Carles Santos o l’arxiu del Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de Barcelona, o el llegat material i immaterial del cant de les majorales del Roser.

TRÀNSITS

La diversitat cultural a través de la música també trobarà el seu espai en una tercera edició de Trànsits, que posarà l’accent en els ritus litúrgics, religiosos i commemoratius de les diferents comunitats presents a Barcelona, en què la música esdevé un element central.

GUITARRES

La riquesa de la col·lecció de guitarres del Museu de la Música, única en el seu àmbit, es posa a l’abast del públic amb un cicle mensual de concerts íntims i de petit format que programa els intèrprets actuals més destacats d’aquest instrument.

Aviat podràs consultar tots els esdeveniments del Museu

© Concert escolar “Tutti Fan Piu”
Concert “Tutti Fan Piu”

PROJECTE EDUCATIU

Com a marca de la casa i projecte de referència europea, L’Auditori continua desenvolupant noves propostes per als infants, propostes que abracen la diversitat de músiques representades a L’Auditori. A més dels projectes que li han donat la rellevància actual, com “Handel & Friends”, “Ma Me Mi… Mozart!” o “Monstres”, entre d’altres, la gran novetat serà el nou espectacle de la BMB anomenat “Bandàstic”, una proposta al voltant del món del pallasso, des del clàssic fins al contemporani, a través de la qual els infants connectaran amb l’humor, la poètica i les emocions, sota la direcció musical de José R. Pascual-Vilaplana i escènica de Guillem Albà.

VEURE LA TEMPORADA DE FAMILIARS

VEURE LA TEMPORADA D’ESCOLARS

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.