Projecte educatiu

Impactar per interessar, experimentar per sentir i aprendre per estimar la música

El Projecte Educatiu de L’Auditori neix l’any 2000 i, des d’aleshores, ha promogut espais d’intercanvi, de dinamització i de renovació de l’educació musical a Catalunya. Ofereix diferents línies d’actuació, com concerts familiars, escolars, la formació per a pares i professors, concerts participatius, activitats al Museu de la Música, etc.

Cada any es realitzen al voltant de 70 sessions de formació musical per a 10.000 persones i prop de 80 activitats participatives dirigides al públic escolar d’1 a 18 anys, escoles de música, corals infantils, professionals de la música, professionals de la pedagogia, famílies, col·lectius desfavorits i públic en general. Cada temporada es programen al voltant de 800 activitats que reuneixen 200.000 assistents tant al recinte de L’Auditori com fora.

CONCERTS FAMILIARS

Cada temporada oferim una programació de fins a 26 concerts diferents per a famílies amb nenes i nens de totes les edats, amb més de 90 sessions al llarg de l’any. Cada concert està creat a mida dels infants. Un equip de pedagogs, compositors, músics, coreògrafs i directors d’escena treballen perquè la seva primera experiència musical, sigui única i especial.
Els infants a partir d’1 any han de tenir entrada per accedir als concerts familiars. En el cas del taller i concert per a nadons, tant els nadons com els adults han de tenir entrada.

Tallers i xerrades prèvies

A L’Auditori també oferim la possibilitat de preparar-vos per al concert per a famílies amb nenes i nens de fins a 5 anys amb els tallers familiars. En aquests tallers es treballa la música del concert que vindreu a veure amb suggeriments i propostes per a continuar gaudint de la música a casa. Uns dies abans de l’activitat, les famílies inscrites reben un dossier que permet preparar els continguts. Cada taller està relacionat amb una o unes sessions concretes en què després hi haurà una trobada amb els músics exclusiva per les famílies que han fet el taller.

En el cas dels concerts per a famílies amb nenes i nens a partir de 5 anys, sempre podeu accedir a les xerrades prèvies i gratuïtes que es fan a la mateixa sala del concert una hora abans. Aquestes xerrades ens aproparan al concert que veurem tot seguit.

Familiars A L’AUDITORI PLAY

A la plataforma digital L’Auditori Play oferim àlbums web dels espectacles familiars del projecte educatiu de L’Auditori, amb àudios, textos explicatius, lletres, il·lustracions creades expressament per a cada projecte, i àudios de totes les peces musicals per viure l’espectacle de forma interactiva. També realitzem filmacions d’alguns projectes familiars per tornar a viure l’experiència del concert des de casa.

L’OBC BALLA RAVEL
VÍDEO

TUTTI FAN PIU
VÍDEO

Ullsclucs
VÍDEO

MONSTRES
ÀLBUM

Selecció i direcció musical de Martí Serra.

Fades, follets, monstres i personatges mitològics d’arreu del món són el punt de partida d’aquest concert pensat per als més petits. A partir d’aquests personatges de llegenda, viatjarem pels cinc continents i coneixerem sonoritats característiques d’aquestes cultures. No us perdeu el concert més monstruós de la nostra programació!

TUTTI FAN PIU
ÀLBUM

Selecció i direcció musical de Marta Roma.

Ànecs, gallines, lloros, estruços i pingüins… ocells que volen, que neden, que corren i que canten i ballen al ritme de músiques d’èpoques i estils ben diferents. Melodies que, com les aus, viatgen i ens conviden a descobrir racons d’arreu del món.

© Il·lustració de Inge Nouws

Ullsclucs
ÀLBUM

Selecció, direcció musical i arranjaments d’Arnau Obiols.

Us proposem descobrir el nostre entorn natural i humà a través dels sons i les músiques que neixen d’aquests sons. Músiques d’arrel, moltes d’elles redescobertes per a l’ocasió i interpretades des d’una òptica contemporània de la mà de cinc músics que beuen tan del món tradicional com de la música més actual.

PRELUDI

Preludi és la proposta adreçada a grups de més de 40 persones que volen assistir a un concert familiar. Us proposem ampliar la aquesta experiència amb una formació realitzada a la mateixa localitat d’origen, abans o després del concert. 

Les formacions al voltant dels concerts poden ser de diversos tipus i es preparen en funció de les necessitats del grup. Totes tenen una durada d’una hora i mitja i són impartides per professionals que col·laboren habitualment amb el Projecte Educatiu de L’Auditori.

Per fer la sol·licitud i per a més informació, podeu enviar un correu electrònic a preludi@auditori.cat o trucar al 93 247 93 05.

FORMACIONS

  • Per a qui? Per a professionals de l’educació o dels ensenyaments musicals, per a famílies amb nens i nenes, o per a pares i mares.
  • Per què? Per preparar els concerts, per sensibilitzar, i per treballar el contingut del concert a posteriori.
  • On? Aquestes formacions es fan a l’espai que tria qui les sol·licita.
  • Quan? Abans o després del concert.

OBJECTIUS

  • Escoltar música en directe.
  • Facilitar materials: guia, activitats, informació, obres, programa de mà…
  • Donar eines per preparar el concert.
  • Oferir propostes culturals per fer en família.
  • Afavorir la música en comunitat: escola/ família.
  • Donar a conèixer diferents estils, agrupacions musicals i repertoris diversos.
  • Apropar la qualitat musical als infants.
  • Conèixer L’Auditori.
© Joan LemusOut of the [Cage]

CONCERTS ESCOLARS

DESCOBRINT LA MÀGIA DE LA MÚSICA EN VIU

Més de 80.000 escolars de tot Catalunya han passat per L’Auditori per descobrir la màgia de la música en viu. Fa més de 20 anys que L’Auditori treballa en la creació de projectes educatius. Cada any estrenem nous concerts de producció pròpia, acompanyats de materials didàctics i formació perquè serveixin de suport als mestres per treballar la música a l’aula.

L’Auditori és un referent del grup educatiu d’ECHO (European Concert Hall Organisation) i de ROCE (Red de organizadores de conciertos educativos). Molts dels nostres projectes han estat exportats a països europeus i a llatinoamèrica.

INSCRIPCIONS

El 27 de juny a les 8 h obrim el període d’inscripcions als Concerts Escolars de la temporada 24/25. Podeu fer les reserves a través del web www.lacultivadora.cat.

Per a més informació contacteu amb el Projecte Educatiu de L’Auditori: serveieducatiu@auditori.cat.

CANTÀNIA

L’educació a través d’UN CAMÍ DE MÚSICA, CULTURA I EMOCIÓ

El curs 1989 – 1990 va néixer Cantània a partir de la voluntat de les mestres de música de les 9 escoles municipals de Barcelona de fer alguna activitat conjunta. L’any 1997 es van afegir totes les escoles de la ciutat. L’èxit va ser tal, que l’any 2002 va començar a implantar-se a d’altres ciutats de Catalunya per a, l’any 2005, començar a créixer arreu del món.

Una activitat participativa

Cantània és una activitat participativa dirigida a escolars de cicle mitjà i superior de primària. Cada temporada s’encarrega una obra nova, per a un gran cor de nens i nenes, a compositors i escriptors catalans de reconegut prestigi. Durant tot el curs escolar es treballa tant des de L’Auditori com des de l’escola. L’objectiu és organitzar un acte per als alumnes que, per les característiques globals pensades exclusivament per a ells, per la qualitat i per la implicació personal i col·lectiva en l’acte, es converteixi en una vivència musical inoblidable per a tots.

MÉS DE 50.000 NENS I NENES CADA ANY

Fins a dia d’avui, Cantània s’ha realitzat a més de 20 ciutats de 6 països, tant europeus com americans. A Espanya: Argentona, Burgos, Càdiz, El Vendrell, Figueres, Girona, Granollers, Madrid, Manresa, Mataró, Olot, Parla, Reus, Salamanca, Sant Cugat del Vallès, Saragossa, Sevilla, Valladolid, Vic i Vilafranca del Penedès. A Alemanya: Mainz, Bremen, Biefeld, Neustadt i Koblenz. A Bèlgica: Brussel·les. A Portugal: Guimaraes. A Veneçuela: Caracas. A Itàlia: Alexandria. I a Mèxic. Al llarg d’un curs escolar passen pels escenaris de totes les ciutats participants aproximadament 50.000 nens i nenes, 1.000 mestres de música de més de 1.000 escoles i 100.000 espectadors.

SESSIONS DE FORMACIÓ A L’AUDITORI

El professorat assisteix a tres sessions de formació a l’Auditori, on se’ls donen les eines necessàries per fer el treball a l’aula amb els alumnes. El projecte acaba amb un concert a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori, on participen de forma conjunta totes les escoles inscrites, acompanyades en directe de músics i actors professionals.

CANTÀNIA A L’AUDITORI PLAY

A la plataforma digital L’Auditori Play, el professorat de música disposa d’àlbums web amb tots els materials necessaris per preparar la Cantània de forma interactiva: textos, àudios amb totes les parts vocals, àudios instrumentals per cantar amb els alumnes, partitures vocals, partitures per a veu i piano, tutorials en vídeo per aprendre les coreografies i diversos dossiers pedagògics i materials didàctics.

Ves als webs de les cantànies i accedeix a tot el contingut:

EL NAUFRAGI
2024

Música de Marc Timón i text de Jair Domínguez.

Un grup d’alumnes es disposa a fer el viatge de final de curs en un enorme creuer de luxe que contamina molt i és un exemple clar de mitjà de transport poc sostenible.

Cantania2023_Les_portes_del_mon

Les portes del món
2023

Música de Raquel García-Tomás i text de Bernat Castany Prado.

La Sara és una nena cega de set anys. El seu somni és fer la volta al món, com el protagonista de La volta al món en 80 dies, el llibre que el seu pare li llegeix cada nit.

Cantania2022_Clara_lart_per_dins

Clara, l’art per dins
2022

Música de Josep Maria Guix i text de Jordi Llavina.

La Clara i la Blanca viuen una aventura apassionant dins de les obres d’art, un món màgic i meravellós on s’alteren les distàncies i el temps corre a una altra velocitat.

Virtual
2021

Música d’Òscar Peñarroya i text de Cèsar Aparício.

En Marcel es passa hores amb els seus nous dispositius digitals. Un dia de tempesta coneix la Sara: el seu univers virtual li obrirà portes que mai havia somiat.

ELS COMPOSITORS ENTREN A L’AULA

LA NOVA CREACIÓ MUSICAL PER ALS MÉS PETITS

Els compositors entren a l’aula és un projecte de ‎l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB i el Projecte Educatiu de L’Auditori i que apropa la música ‎contemporània a l’alumnat de Primària a través de l’audició i la creació musical, i ‎comptant sempre amb la contribució presencial de compositors actuals. El projecte, ‎iniciat el curs 2014-15, ha comptat amb compositors com ara Agustí Charles, Ramon Humet, Josep M. ‎Guix, Hèctor Parra, Oliver Rappoport, Carlos de Castellarnau, Pablo Carrascosa, Bernat ‎Vivancos, Raquel Garcia Tomás, Joan Magrané, Octavi Rumbau, Fabià Santkovsky, Núria Giménez, Enric Palomar, Itziar Viloria i Fritz ‎Hauser.‎ El projecte vol facilitar als nois i noies la creació col·lectiva d’una obra d’art, un recorregut que porta els infants a aprendre música a través del procés d’elaboració i interpretació en públic de les seves pròpies composicions.‎

Crear A PARTIR de l’escolta – ETAPES DEL PROJECTE

  • El projecte parteix d’una selecció d’obres de compositors actuals vinculats a la programació ‎de Sampler Sèries i de l’elaboració de propostes didàctiques per treballar a l’aula.
  • La ‎formació dels docents que porten a terme l’experiència s’allarga durant tot el ‎desenvolupament del projecte. Cada un dels docents treballa amb una sola obra.
  • La tasca a l’aula s’inicia amb l’audició i anàlisi de l’obra, per després seguir amb la creació per part dels nois i noies de petites composicions emmirallades en els trets ‎musicals de les peces estudiades.
  • Aquestes produccions seran presentades al compositor el dia que assisteixi a l’aula, el qual els donarà indicacions i suggeriments per millorar-les.
  • En les sessions posteriors els alumnes les debatran, les posaran en pràctica i les assajaran per interpretar-les. Finalment, les obres seran ‎presentades en concerts a L’Auditori als quals assistiran els alumnes de diferents centres ‎participants.

INSCRIPCIONS I REQUISITS

Condicions DE PARTICIPACIÓ DE LES ESCOLES

Els compositors entren a l’aula està destinat a alumnes de de 1er a 6è de Primària. Les escoles s’han de comprometre a participar en el projecte durant dos cursos acadèmics i han de complir els següents requisits:

  • Primer curs: El professor de música inscrit haurà d’assistir obligatòriament a sis sessions ‎de formació (*) i a una reunió de valoració final. Aquesta es una formació de 30 hores, ‎reconeguda pel Departament d’Ensenyament.
  • Segon curs: El professor de música haurà d’assistir a tres sessions de formació i a una reunió ‎de valoració final. Aquestes hores de formació no estan reconegudes.
  • Dedicar al projecte, des de l’inici fins al dia del concert, una sessió setmanal -no necessàriament tota sencera-; això ‎significa aproximadament entre quatre i cinc mesos del curs escolar.
  • Rebre el compositor durant la segona meitat del segon trimestre, una sessió ‎d’una hora i mitja per grup/classe. L’horari s’ha de pactar amb el professorat inscrit, mirant ‎d’adaptar a les necessitats del centre.
  • Presentar les obres en concert (**) a la Sala 3 de L’Auditori. Els alumnes participants ‎han de venir a L’Auditori a interpretar les seves composicions en directe. Aquests ‎concerts no són oberts al públic.

(*) Durant el curs 2023/24 les sessions de formació seran: ‎

  • Tres sessions entre els mesos de setembre i novembre, dues en horari de tarda a la UAB i una en horari lectiu en una escola.
  • Tres sessions entre els mesos de gener i març, una al gener en horari lectiu en una escola, i dues durant el febrer – març en un espai a determinar.
  • Una sessió d’avaluació durant el mes de maig.

(**) Els concerts seran:

  • 17 d’abril de 2024 a les 10 h i a les 11: 45 h
  • 18 d’abril de 2024 a les 10 h i a les 11:45 h
  • 19 d’abril de 2024 a les 10 h i a les 11:45 h

Requisits mínims dels docents

  • ‎Ser mestre especialista de música.
  • Tenir una experiència mínima de 5 cursos com a docent de música en l’ensenyament primari.
  • Tenir una antiguitat mínima de 2 anys en el centre que s’inscrigui‎.
  • Es recomana tenir un nivell d’estudis musicals equivalent al nivell ‎elemental.

Inscripcions i preus

‎Les inscripcions al projecte comencen el 26 de juny de 2023 a través de correu ‎electrònic.‎ La selecció de les escoles participants es fa per estricte ordre d’arribada. Enguany obrim el projecte a cinc escoles. ‎

El preu per escola és de 50 € per curs, que s’han d’abonar abans de la ‎primera sessió de formació. Un cop confirmada la inscripció, rebreu la informació sobre el ‎pagament. Aquest preu inclou el material, les formacions i l’entrada al concert dels alumnes.‎

Per formalitzar la vostra inscripció, cal que ens feu arribar aquest formulari degudament omplert a ‎compositorsaula@auditori.cat

© orla titol petit-canvi

DOSSIERS PEDAGÒGICS

Aquí trobareu els dossiers pedagògics de cada concert, adreçats a conèixer i aprofundir en el repertori, els continguts i el funcionament de l’espectacle.

Aquests dossiers temàtics editats per L’Auditori poden ser adaptats al codi de lectoescriptura per a aquells centres que tinguin escolaritzat alumnat que utilitzi el Braille. Aquests centres es poden adreçar al Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona (crebarcelona@once.es) per sol·licitar aquest material transcrit.

TEMPORADA 23/24

Assaig amb l’OBC
Luz Marina Díaz

Els colors del metall
Laura Ballber i Teresa Malagarriga

Händel & Friends
Estela Claramunt

Maaaambo!
Blanca Pujol

Monstres
Alba Pujol Camins

Out of the [Cage]
Pepe Reche

Pica-So
Jèssica Pérez

Somnis de músic
David Puertas

Tutti fan piu
Cristina González-Martín

Ullsclucs
Anna Farrés i Llobet

Vine a cantar The Beatles!
David Puertas

Com neixen i creixen els instruments
MªJose Anglès i Joan Fargas

Descobrim el Museu de la Música
Jordina Oriols i Montse Carol

Orpheus i Petit Orpheus
Museu de la Música

Vine a trobar el teu instrument amic
Marta Rodoreda

TEMPORADES ANTERIORS

Aigua
Georgina Borràs i Elvira Querol

Band-re-vent-tant
Victòria Ruiz

Banda Ampla I
Assumpta Valls

Banda Ampla II
Assumpta Valls

Clàssicament Joves
Josep Barcons

Corda i descorda
Jordina Oriols i Montse Carol

El poble de vent i de fusta
Assumpta Valls

Els colors del metall P2
Laura Ballber i Teresa Malagarriga

Girasons
Reina Capdevilla

Guia d’Orquestra
Mònica Calaf

Històries elèctriques
Maria José Anglés i Pepe Reche

L’OBC balla Ravel
Rosa Fillat

L’Ocell de foc
Gemma Ufartes

Ma,me,mi…Mozart!
Núria Gibert

Metàl.lics
Gemma Pla

Músiques d’arbre
Vicky Gilisbars

Orquestra’t
M.Antònia Guardiet i Bergalló

Percussions
Mercè Parés

Pierrot a la Lluna
Marta Figueras

Planeta Clarinet
Adrià García

Sabies que t’agrada la música clàssica?
Anna Costal i Joaquim Rabasseda

Setze Cordes
Montse Terrades

Sona Bach
Eulàlia Montoriol

Sonets de joguina
Violant Olivares

Tifònics
Blanca Pujol

Tocats per l’OBC
Ruth Ortín

Tubs i tubes
Laura Ballber

Tubs i tubes (Primària)
Jordina Oriols i Laura Ballber

Vaivé amb Brodas Bros
Iris Gayete i L’Auditori

Vent,ritme, acció
Josep Mª Almacellas i Diez

Veus quines veus?
Toni Jorquera

Vine a cantar Bob Marley
David PuertaS

Vine a cantar rumba amb Los sarandongos
Martí Marfà

Voooox!
Anna Roig Dolz

Wimoweh
Pere Godall

Zoom
Maria Eugènia Arús

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.