Museu de la música

El Museu de la Música de Barcelona és la institució de l’Ajuntament de Barcelona dedicada a la reflexió, l’experimentació i el coneixement sobre el fet musical i l’art sonor. Amb la missió d’investigar, col·leccionar, conservar, interpretar i exposar el patrimoni lligat al fet sonor i musical, el Museu de la Música parteix d’una visió transnacional i plural que entén la història com a resultat d’encontres i processos complexos, en un marc social ric i divers, híbrid i multicultural. És una àgora de trobada i un lloc de debat, coneixement i gaudi que permet a la ciutadania i a les comunitats l’exercici dels seus drets culturals, a partir del rol central que tant el fet sonor com musical ocupen en la societat.

Amb una de les col·leccions d’instruments més riques d’Europa, amb unes instal·lacions úniques i un ample programa d’activitats adreçades a tots els públics, el Museu esdevé un dels principals nodes de l’activitat musical de la ciutat i l’únic d’aquestes característiques de l’Estat.

L’inici d’aquest museu es remunta a l’any 1921, quan la Comissió Municipal de Cultura inicia el projecte d’un Museu del Teatre, la Música i la Dansa, amb una gran donació fundacional d’instruments per part de la societat civil. El 1932 es va inaugurar, al Palauet Albéniz, el primer Museu d’Instruments de Música Antics, tancat posteriorment a causa de la guerra civil. L’any 1946 s’inaugurà, en les dependències del Conservatori del Bruc, el Museu Municipal de Música. Entre 1983 i 2001, el Museu romangué obert al Palau Quadras, edifici modernista de l’arquitecte Puig i Cadafalch. L’any 2007 s’inaugura l’actual seu del Museu, integrada en L’Auditori.

Visita el web del Museu

Col·leccions

El museu compta amb més de 2.500 instruments musicals i 400 objectes i obres d’art que permeten un estudi acurat del fet musical des de les diferents vessants científiques. Una fracció d’aquest fons forma l’exposició permanent, i la resta es conserva en reserves accessibles.

El Museu conserva un gran arxiu històric, amb llegats documentals que el situen en una referència bàsica per a l’estudi de la música a la Catalunya dels segles XIX i XX. Igualment, disposa d’un fons sonor integrat per més de 13.000 enregistraments en diversos suports que testimonien l’evolució de la fixació sonora en els darrers tres-cents anys. Les col·leccions i les activitats del museu estan documentades als més de 60.000 ítems que formen part de l’Arxiu Multimèdia.

El Museu de la Música forma part del catàleg col·lectiu internacional d’instruments musicals MIMO. El Museu és impulsor i coordinador del catàleg col·lectiu CATICAT (Catàleg d’Instruments de Catalunya).

Consulta les col·leccions del Museu de la Música

Biblioteca i EDR

El Museu de la Música compta amb una biblioteca única en la seva especialitat. Disposa de més de 7.000 registres que inclouen monografies, revistes i articles especialitzats en l’estudi dels instruments musicals (organologia), la seva història i l’evolució en els marcs etnogràfic, històric i científic.

Consulta el catàleg del Museu de la Música

L’Espai de Documentació i Recerca (EDR) és un servei del Museu de la Música de Barcelona que pretén organitzar, conservar i difondre tota la documentació generada per les col·leccions del Museu. Té com a objectiu integrar els fons i unificar els processos de gestió per tal de fer accessible la documentació al públic amb les eines idònies, crear criteris de preservació i facilitar l’accés a la recerca.

La Biblioteca i l’EDR estan oberts al públic de dimarts a divendres, de 10 a 14h. És imprescindible sol·licitar cita prèvia per a tots els serveis: mdmb_documentacio@bcn.cat

ARXIU sonor a L’Auditori play

El Museu de la Música posa a disposició part del seu valuós arxiu sonor a la plataforma digital L’Auditori Play, i ho fa a través d’àlbums web que permeten una documentació gràfica i textual dels recursos, a més d’una experiència musical guiada.

COMPOSITORS SOTA PSEUDÒNIM

El cas dels ballables editats en rotlle de pianola.

Música de ball signada sota pseudònim per Frederic Mompou, Manuel Blancafort, Pere Astort i Ribas, Josep Maria Pla i Mateu, Rafael Martínez Valls, Llorenç Torres Nin i Antoni Oller i Guinovart.

Exposicions

Exposició permanent

El Museu de la Música de Barcelona us proposa un viatge pels mons de la música –la història i les cultures— a través dels instruments, amb més de 500 instruments en exposició.

Després d’una introducció inicial a la diversitat d’instruments i de músiques, l’exposició segueix un recorregut històric per períodes des de l’Edat Mitjana europea fins a les músiques populars i les tecnologies contemporànies, per acabar amb una mirada a les cultures d’altres continents. La col·lecció de guitarres clàssiques del museu és considerada una de les més importants del món.

Exposicions temporals

El programa d’exposicions temporals genera un espai de pensament crític a partir d’un retrat polièdric i dinàmic de la complexitat social, històrica i cultural del fet musical i sonor.

Per això, es duu a terme una línia de treball curatorial i de mediació en col·laboració amb els agents actius del teixit local, nacional i internacional, que concep l’exposició temporal com a un conjunt d’accions, dispositius i programes.

Consulta les exposicions del Museu de la Música

Activitats

El Museu de la Música programa un ampli ventall d’activitats adreçades a tot tipus de públic: des de concerts i audicions fins a visites guiades, activitats educatives i tallers i conferències.

Consulta la programació d’activitats del Museu de la Música

EQUIP

Direcció

Jordi Alomar

Àrea de Col·leccions

Marisa Ruiz, Manel Barcons, Esther Fernández i Sara Guasteví

Àrea de Programació i projectes

Clara Sen i Imma Cuscó

Àrea de Programació educativa

Eulàlia Vilardell

Biblioteca especialitzada i documentació

Sara Guasteví

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.