JOHAN DE MEIJ
(Voorburg, Holanda 1953)

Obertura Continental

(1997) – 7′

JOHAN DE MEIJ

Un momento dado

Concerto grosso per a quintet de vent i orquestra de vent

Homenatge en memòria de Johan Cruyff

(2020) – Estrena nacional – 22′

PAUSA 20′

JOHAN DE MEIJ

Simfonia n. 1 “El senyor dels anells”

(1988) 43′

I. Gandalf. The Wizard (El mag)

II. Lothlórien. The Elvenwood (El bosc dels elfs)

III. Gollum. Sméagol

IV. Jouney in the Dark (Viatge a la foscor)
a. The Mines of Moria (Les mines de Mòria)
b. The Bridge of Khazad-Düm (El pont de Khazad-Düm)

V. Hobbits

BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA

Calefax Reed Quintet:

Oliver Boekhoorn, oboè · Maria Du Toit, clarinet · Raaf Hekkema, saxòfon · Jelte Althuis, clarinet baix · Alban Wesly, fagot

Björn Bus, DIRECCIÓ

CLARINETS Manuel Martínez, solista / José Miguel Micó, solista / Natàlia Zanón, solista  / Joana Altadill / Eduard Betes / Àngel Errea / Joan Estellés / Germán Guillén / Victória Gonzálvez / Montserrat Margalef / José Joaquín Sánchez / Antonio Santos / Joan Tormo / Alexandre Escrivà* / Ferran Garcerà* / Clara Vilanova* / Javier Vilaplana, requint / Javier Vilaplana, requint / Martí Guasteví, clarinet alt / Alejandro Castillo*, clarinet baix · SAXÒFONS Maurici Esteller, soprano / Dani Molina, alt solista / Marta Romero, alt / Armand Franco, tenor / José Jaime Rivera, tenor / Joan Soler, baríton · FLAUTES Manuel Reyes, solista / Carme Arrufat / Ana Belén Sánchez* / Paula Martínez, flautí · OBOÈS Pilar Bosque, solista / David Perpiñán / Carla Suárez, corn anglès · FAGOTS  Daniel Ortuño, solista / Xavier Cervera / Laura Guasteví*, contrafagot · TROMPES Oleguer Bertran, solista / Claudia Cobos, solista / German Izquierdo / Manuel Montesinos / Miguel Zapata · TROMPETES I FISCORNS Patricio Soler, solista / Maurici Albàs / Santiago Gozálbez / Jesús Pascual / José Joaquín Salvador / Ramon Figueras* / Susana Marco*  · TROMBONS Emilio Almenar, solista / Francesc Ivars / Héctor Penades / Francisco Palacios, baix · BOMBARDINS Rubén Zuriaga, solista / Israel Salvador* · TUBES Francisco Javier Molina, solista / Toni Chelvi · CONTRABAIXOS Enric Boixadós / Noemí Molinero · TIMBALES Ferran Carceller, solista · PERCUSSIÓ Mateu Caballé, solista / Ferran Armengol / Alejandro Llorens / Mario Garcia* / Miquel Vich* · ARPA Laura Boschetti* · PIANO Jordi Farran*

DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel 
ENCARREGADA Montserrat Margalef
ARXIVER Àlex Fernández
SERVEIS AUXILIARS Airun Serveis Culturals

 * Col·laborador/a

COMENTARI

per Àlex Fernández

La Banda Municipal de Barcelona homenatja enguany la figura del compositor neerlandès Johan de Meij. El programa monogràfic d’avui representa el tret d’eixida a un reguitzell de referències del seu catàleg esteses per la temporada i que culminaran al maig amb l’estrena d’un encàrrec en clau catalana dirigit per ell mateix.

A Obertura continental reconeixem molts dels trets característics de l’escriptura de l’autor: ritmes vius i enèrgics, variacions d’accents i canvis de compàs premeditats, cèl·lules melòdiques curtes que es repeteixen, textures creades a través de noves capes de grups instrumentals… En definitiva, un treball directe i punyent.

El Calefax Reed Quintet és destinatari i protagonista d’Un momento dado, una obra construïda a la manera d’un concerto grosso i amb un títol que remet a una de les expressions habituals del mític futbolista i entrenador Johann Cruyff. El motiu principal sobre el qual gira tota la partitura està format per les notes do, la, mi, fa i la (C-A-E-F-A, en anglès), i s’hi generen moments d’excepcional lirisme i bellesa, amb fragments que recorden l’impressionant Extreme Makeover i l’intel·ligent introducció del tema de Les entremaliadures de Till Eulenspiegel de Richard Strauss. A tot açò, no busqueu cap relació entre Cruyff, la peça i els Calefax més enllà de la nacionalitat, l’originalitat i la manera única que tenen tots plegats d’entendre les seves respectives disciplines.

Per acabar, una mostra de l’afició de Johan de Meij per la lectura –una de les seues grans fonts d’inspiració–: la seva versió del clàssic tolkinià El senyor dels anells, el seu primer gran èxit com a compositor i que celebra 35 anys d’existència amb una instrumentació renovada.

«Un anell per governar-los a tots, un anell per trobar-los, un anell per atreure’ls a tots i a la foscor lligar-los». De Meij usa un llenguatge evocador, descriptiu i directe per presentar-nos aquesta lluita pel poder entre el bé i el mal –l’eix dels llibres de J. R. R. Tolkien–, que esdevenen així en la seva primera simfonia. El moviment inicial presenta una sonoritat majestuosa, inspirada en la figura de Gandalf, el mag. El segon temps està dedicat a Lothlorien, la llar dels elfs, el bosc exòtic en què habita la bella Galadriel. Seguidament, la dicotomia entre Gollum i Smeagol, la corrupció contra la puresa d’esperit en un sol ésser, amb els seus canvis de caràcter reflectits pel saxòfon soprano. Al quart moviment, els metalls greus ens condueixen a les obscures mines de Mòria per acabar el cinquè i darrer temps amb una dansa que desprèn l’alegria dels herois més petits, els hobbits.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.