LUDOVIC MORLOT

Director titular de l’OBC

Ludovic Morlot assumeix el càrrec de director musical titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona a partir del mes de setembre de 2022, i dirigirà l’orquestra un mínim d’onze setmanes per temporada.

L’ímpetu, l’elegància i la intensitat sobre l’escenari de Ludovic Morlot li han valgut l’estima d’espectadors i orquestres d’arreu, des de la Filharmònica de Berlín fins a l’Orquestra Simfònica de Boston. En els seus vuit anys com a director musical de l’Orquestra Simfònica de Seattle va anar més enllà de la programació concertística tradicional i va guanyar diversos Grammys.

Actualment és director emèrit de l’Orquestra Simfònica de Seattle i el 2019 va ser nomenat artista associat de l’Orquestra Filharmònica de la BBC, amb la qual ha mantingut una estreta relació durant molts anys. Cada temporada torna a dirigir totes dues orquestres. Ha estat director artístic i membre fundador de la Jove Orquestra Nacional de la Xina entre el 2017 i el 2021; en va dirigir els concerts inaugurals al Carnegie Hall i a la Xina el 2017 i hi va anar de gira per Europa el 2019. Entre 2012 i 2014 va ser director titular de La Monnaie i va dirigir produccions noves a Brussel·les i al Festival de Pasqua d’Ais de Provença, com La clemenza di Tito, Jenufa i Pelléas et Mélisande (Pel·leas i Melisenda).

Morlot ha dirigit la Filharmònica de Berlín, la Reial Concertgebouw, la Filharmònica de Txèquia, l’Orquestra Estatal de Dresden, la Filharmònica de Londres i l’Orquestra del Festival de Budapest, a més de moltes de les principals orquestres dels Estats Units, com la Filharmònica de Nova York, la Filharmònica de Los Angeles i les orquestres simfòniques de Chicago i Boston. Morlot té una connexió molt estreta amb Boston: va obtenir la beca Seiji Ozawa de direcció al Festival de Tanglewood i més endavant va ser designat director assistent de l’Orquestra Simfònica de Boston. Des d’aleshores ha dirigit l’orquestra en concerts d’abonament a Boston, a Tanglewood i en una gira per la costa oest dels Estats Units. També ha actuat moltes vegades a Àsia i Austràlia, en concret amb la Filharmònica de Seül, l’Orquestra Simfònica Japonesa Yomiuri i l’Orquestra Simfònica de Melbourne. Ha actuat als festivals d’Edimburg, d’Aspen, els Proms de la BBC i el Wien Modern.

La seva titularitat a Seattle va suposar un període importantíssim en la trajectòria musical de l’orquestra. La seva programació innovadora inclou la seva tria de repertori, a més de produccions teatrals i actuacions fora de l’espai tradicional de la sala de concerts. Ha fet un gran nombre de col·laboracions amb músics de diferents gèneres, encàrrecs i estrenes mundials. Per alguns d’aquests projectes —com Become ocean de John Luther Adams, el Concert per a violí d’Aaron Jay Kernis, interpretat per James Ehnes, i una exploració de la música de Dutilleux— l’orquestra ha obtingut cinc premis Grammy, a més de la nominació a Orquestra de l’Any 2018 atorgada per Gramophone. Morlot ha publicat 19 gravacions amb el segell Seattle Symphony Media, que va néixer el 2014.

Morlot va inaugurar la temporada 21-22 amb una versió concertant de Die Walküre (Les valquíries) de Wagner a l’Òpera de Seattle i també va dirigir l’Orquestra de Filadèlfia, la Filharmònica de Los Angeles, i les orquestres simfòniques de San Francisco, Seattle, Utah i Sao Paulo en concerts d’abonament. A Europa ha estat convidat per la Filharmònica dels Països Baixos, la Filharmònica de Copenhagen, la Filharmònica de la BBC, l’Orquestra Nacional de Lille, la Filharmònica de Bergen, l’Orquestra Simfònica Ciutat de Birmingham, l’Orquestra de Castella i Lleó i, evidentment, la de Barcelona. Està molt compromès a ajudar els talents emergents i sovint dirigeix estudiants al Conservatori de Colburn. Va ser jurat del Concurs Internacional de Piano de Leeds i va dirigir estudiants a la Reial Acadèmia de Música de Londres, al Conservatori de Nova Anglaterra (Boston) i a la seva visita anual al Festival d’Aspen. L’estiu del 2021 ha dirigit una sèrie d’estrenes mundials de joves compositors al concert anual CONE Institute de l’Orquestra Simfònica de Nova Jersey.

Amb formació de violinista, va estudiar direcció a l’escola Pierre Monteux (EUA) amb Charles Bruck i Michael Jinbo. Va continuar formant-se a la Reial Acadèmia de Londres i, més endavant, al Reial Conservatori de Música de Londres, després d’obtenir la beca de Direcció Norman del Mar. Morlot és professor associat de la Facultat de Música de la Universitat de Washington, a Seattle, i artista convidat al Conservatori de Colburn, a Los Angeles. El 2014 va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia de Música, en reconeixement per la seva important contribució a la música.

ludovicmorlot.com

MARTA GARDOLINSKA-c-Bart Barczyk

MARTA GARDOLINSKA

Principal directora convidada de l’OBC

La prometedora directora polonesa va atraure l’atenció internacional quan va ser directora associada de l’Orquestra Simfònica de Bournemouth (2018-2020). La temporada 2019-2020 va debutar amb molt d’èxit als Estats Units amb l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, amb la que colabora amb regularitat des de llavors. A més, des de la present temporada Gardolińska és la directora musical de l’Òpera Nacional de la Lorena i a partir del proper curs 2022-2023 serà la principal directora convidada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya durant dues temporades.

Durant l’actual temporada, la directora polonesa debuta amb la Simfònica de la Ràdio Sueca, l’Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse i a l’Òpera de Burdeus. A més, dirigeix per primera vegada algunes de les principals formacions britàniques, com les Simfòniques de Londres i Birmingham, la Royal Northern Orchestra, la Reial Orquestra Filharmònica de Liverpool i l’Orquestra Nacional de la BBC de Gal·les.

La temporada 2020-2021, va debutar amb la Reial Orquestra Nacional Escocesa, l’Orquestra Simfònica Nacional de la Ràdio Polonesa, l’Orquestra Nacional de la Lorena i l’Orquestra de Cambra de París, entre d’altres. També va tornar a dirigir l’Orquestra Simfònica de Bournemouth i l’Orquestra Tonkünstler al Musikverein de Viena.

El 2019, Gardolińska va debutar amb l’Orquestra de Cambra Escocesa al Festival d’Edimburg. Altres actuacions recents inclouen concerts amb la Wiener Concert-Verein al Musikverein de Viena i el seu retorn a Varsòvia per dirigir els músics joves de la I, Culture Orchestra al Philharmonic Hall.

Entre els nombrosos guardons que ha rebut, hi ha una menció honorífica i el premi especial de l’orquestra en el Concurs de Direcció de Witold Lutoslawski (Polònia, 2016), i el tercer premi i el premi especial de l’orquestra al Concurs Internacional de Direcció Felix Mendelssohn (Grècia, 2016). També va ser semifinalista del Primer Concurs Internacional de Direcció de Hong Kong (2018). El 2016, Gardolińska va rebre el títol de Destacada Polonesa a Àustria i, la temporada 2017-2018 va ser nomenada membre associada de la Taki Alsop Conducting Fellowship, fundada per Marin Alsop.

martagardolinska.com

Teresa Riveiro

Teresa Riveiro Böhm

Directora associada de l’OBC

La directora assistent austríaca-espanyola de l’Òpera Nacional de Gal·les Teresa Riveiro Böhm està guanyant ràpidament l’atenció d’orquestres i companyies d’òpera a nivell internacional. Guanyadora del premi Neeme-Järvi al Festival Gstaad Menuhin el 2019, Riveiro Böhm va ser durant dos anys Leverhulme Conducting Fellow amb l’Orquestra Simfònica Escocesa de la BBC, del 2019 al 2021. El setembre de 2022 va ser nomenada directora assistent de l’Òpera Nacional de Gal·les en col·laboració amb el Concurs de Direcció Donatella Flick de l’Orquestra Simfònica de Londres durant la temporada 2022-23. Recentment també ha estat nomenada directora associada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

La temporada 2022-23, Riveiro Böhm comença la seva posició a l’Òpera Nacional de Gal·les dirigint un concert orquestral amb Dame Sarah Connolly dins del 30è aniversari de Classic FM, abans de dirigir sis actuacions amb la seva nova producció de La flauta màgica. Altres moments destacats de la temporada 2022-23 inclouen el seu debut a Austràlia amb l’Orquestra Simfònica d’Adelaida, el seu debut a l’Estat espanyol amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, ​​una llarga gira amb l’Òpera Nacional d’Irlanda amb la seva producció de Don Pasquale i el seu retorn a l’Orquestra Simfònica Escocesa de la BBC per a un cicle de concerts principals a Glasgow i Ayr. Altres invitacions orquestrals anteriors i futures inclouen compromisos amb l’Orquestra Simfònica de Bournemouth, on va ser elogiada per la seva “precisió segura” i l’”obertura inspiradora” (ArtsDesk), l’Orquestra Simfònica Alemanya de Berlín, l’Orquestra de Cambra de Ginebra, l’Orquestra Simfònica de Stavanger, l’Orquestra Nacional de Metz, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, la Kremerata Baltica (al Kronberg Festival), l’Orquestra de Cambra de Basilea, l’Orquestra Simfònica d’Aalborg, la Filharmònica de Stuttgart, l’Òpera Orquestra Nacional de Montpellier i el Red Note Ensemble.

A una edat molt primerenca, Riveiro Böhm es va traslladar de Viena a Moscou per dedicar-se al violí. Després d’estudiar a l’Escola Central de Música adherida al Conservatori Txaikovski, va tornar a Viena, on va adquirir experiència com a directora a través de diversos cors i orquestres, inclòs el cor Cappella Albertina Wien, del qual va ser directora artística. Ha estat directora assistent en produccions d’òpera com La violació de Lucrècia de Britten a la Universitat de Música i Dansa de Colònia, La flauta màgica de Mozart a l’Oper Burg Gars a Àustria i altres obres corals, com ara Elies de Mendelssohn a la catedral de Trèveris dins del Mosel Musikfestival, i la Simfonia n. 9 de Bruckner a la catedral de Colònia.

Ha treballat amb directors com Manfred Honeck, Paavo Järvi, David Zinman, Martyn Brabbins, Thomas Dausgaard, Sian Edwards, Garry Walker, Donald Runnicles, Baldur Brönimann i Antony Hermus.

En temporades anteriors, Riveiro Böhm va rebre el primer premi al Dichler Wettbewerb de Viena i el primer premi d’orquestra de l’Orquestra Simfònica de Savaria, i també va rebre el Premi Especial per l’Assoliment Artístic Excepcional de la Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz. Es va incorporar al programa de mentors d’Intermusica el 2019.

Actualment està finalitzant un màster especialitzat en direcció a la Universitat de les Arts de Zuric (ZHdK) sota la direcció de Johannes Schlaefli.

teresariveiroboehm.com

MÚSICS

PRIMERS VIOLINS

Vlad Stanculeasa, concertino
Jaha Lee, concertino associada
Raúl García, assistent concertino
Pedro Rodriguez, assistent concertino
María José Aznar
Sarah Bels
Walter Ebenberger
Ana Isabel Galán
Natalia Mediavilla
Katia Novell
María Pilar Pérez
Anca Ratiu
Jordi Salicrú

SEGONS VIOLINS

Alexandra Presaizen, solista
Emil Bolozan, assistent
María José Balaguer
Jana Brauninger
Patricia Bronisz
Claudia Farrés
Mireia Llorens
Melita Murgea
Josep Maria Plana
Robert Tomàs

VIOLES

Aine Suzuki, solista
Benjamin Beck, solista
Josephine Fitzpatrick, assistent
David Derrico
Franck Heudiard
Christine de Lacoste
Sophie Lasnet
Miquel Serrahima
Jennifer Stahl
Andreas Süssmayr

Violoncels

José Mor, solista
Charles-Antoine Archambault, solista
Olga Manescu, assistent
Lourdes Duñó
Vincent Ellegiers
Marc Galobardes
Jean-Baptiste Texier

Contrabaixos

Christoph Rahn, solista
Dmitri Smyshlyaev, assistent
Jonathan Camps
Apostol Kosev
Josep Mensa
Matthew Nelson
Albert Prat

Flautes

Francisco López, solista
Beatriz Cambrils
Christian Farroni, assistent
Ricardo Borrull, flautí

Oboès

Rafael Muñoz, solista
José Juan Pardo
Dolors Chiralt, assistent
Disa English, corn anglès

Clarinets

Larry Passin, solista
Francesc Navarro
Josep Fuster, assistent i clarinet en mi b
Alfons Reverté, clarinet baix

Fagots

Silvia Coricelli, solista
Noé Cantú
Thomas Greaves, assistent
Slawomir Krysmalski, contrafagot

Trompes

Juan Manel Gómez, solista
Joan Aragó
Juan Conrado García, assistent solista
David Bonet

Trompetes

Mireia Farrés, solista
Angel Serrano, assistent
Adrián Moscardó

Trombons

Eusebio Sáez, solista
Vicent Pérez
Gaspar Montesinos, assistent
Raul García, trombó baix

Percussions

Joan Marc Pino, assistent
Juan Francisco Ruiz
Ignasi Vila

ARPA

Magdalena Barrera

ENCARREGAT D’ORQUESTRA

Walter Ebenberger

Director tècnic

Joan Cortés i Massana

Responsable del departament artístic

Montse Grau Llobet

ADMINISTRACIÓ

Núria Torrens, assistent Director tècnic
Jose Sanchís, producció
Mercè J. Puertas, secretaria
Begoña Pérez, responsable de documentació musical
Ignasi Valero, responsable tècnic

Compromís social

El projecte social és una part fonamental de l’activitat de l’OBC i per això treballem per acostar la música simfònica a aquelles persones en situació vulnerable en col·laboració amb Apropa Cultura. Per gaudir d’aquestes activitats cal ser un centre social registrat al programa Apropa Cultura.

Una activitat de L’Auditori amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional ‎‎(FEDER) a través de l’Interreg V-En Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020).

Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

Músics OBC

Audicions

Processos de selecció oberts:

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.