PHILIP SPARKE
(Londres 1951)

Celebration 

(1993) – 12′

CLIFTON WILLIAMS
(Traskwood, Arkansas 1923 – Miami, Florida 1976)

Fanfare and Allegro 

(1956) – 6′

BRUCE BROUHTON
(Los Angeles 1945)

A Celebration Overture 

(2015) – 4′

THERESA MARTIN
(Omaha, Nebraska 1979)

Dark Life of the Night Girl 

(La vida obscura de la noia de la nit)

(2015) – Estrena nacional – 11′

ELLIOT DEL BORGO
(Nova York 1938 – North Port, Florida 2013)

Fantasia for Christmas 

(1998) – 4′

RANDOL ALAN BASS
(Fort Worth, Texas 1953)

Gloria 

(2011) – 7′

RANDOL ALAN BASS

The Night before Christmas 

(La nit abans de Nadal)

(2007) – 7′

SALVADOR BROTONS
(Barcelona 1959)

Nadales catalanes, op. 76

(1998) – 12′

BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA

Carlota Olcina, actriu

Jordi Bulbena, il·lustrador

David Pintó, direcció escènica

José R. Pascual-vilaplana, DIRECCIÓ

CLARINETS José Miguel Micó, solista / Natàlia Zanón, solista / Joana Altadill / Eduard Betes / Àngel Errea / Joan Estellés / Germán Guillén / Victória Gonzálvez / Montserrat Margalef / José Joaquín Sánchez / Joan Tormo / Oriol Codina* / Alexandre Escrivà* / Ferran Garcerà* / Clara Vilanova* / Rubén Raimundo*, requint / Martí Guasteví, clarinet alt / Carlos Ivorra*, clarinet baix · SAXÒFONS Maurici Esteller, soprano / Marta Romero, alt / David Salleras*, alt / Armand Franco, tenor / José Jaime Rivera, tenor / Joan Soler, baríton · FLAUTES Manuel Reyes, solista / Carme Arrufat / Paula Martínez, flautí · OBOÈS Pilar Bosque, solista / David Perpiñán / Carla Suárez, corn anglès · FAGOTS  Daniel Ortuño, solista / Xavier Cervera · TROMPES Oleguer Bertran, solista / Claudia Cobos, solista / German Izquierdo / Manuel Montesinos / Miguel Zapata · TROMPETES I FISCORNS Maurici Albàs / Santiago Gozálbez / Jesús Pascual / José Joaquín Salvador / Susana Marco* / Javier Rodríguez* · TROMBONS Emilio Almenar, solista / Francesc Ivars / Héctor Penades / Francisco Palacios, baix · BOMBARDINS Rubén Zuriaga, solista / Adrià Cisneros* · TUBES Francisco Javier Molina, solista / Toni Chelvi · CONTRABAIXOS Enric Boixadós / Noemí Molinero · TIMBALES Ferran Carceller, solista · PERCUSSIÓ Mateu Caballé, solista / Ferran Armengol / Alejandro Llorens / Mario Garcia* / Miquel Vich* · ARPA Laura Boschetti*

DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel 
ENCARREGADA Montserrat Margalef
ARXIVER Àlex Fernández
SERVEIS AUXILIARS Airun Serveis Culturals

 * Col·laborador/a

COMENTARI

per José R. Pascual- Vilaplana

El Nadal és un temps en què es desenvolupen diverses celebracions que tenen el seu origen tant en el món pagà com en el religiós. És un moment preciós per estar junts, tal com ens recorda la mateixa etimologia de la paraula celebració, del mot llatí celeber, que significa tumultuós, nombrós, ple de gent. En el concert d’avui, la BM de Barcelona ha escollit un repertori per celebrar i compartir diverses obres originals de banda que beuen d’estils i estètiques diferents.

En 1992, el mestre anglès Philip Sparke (Londres, 1953) –artista resident de la BM de Barcelona la temporada 2019-2020– estrenava al Japó una vibrant partitura anomenada Celebration. L’obra responia a l’encàrrec d’una de les bandes més importants del món, la Tokyo Kosei Wind Orchestra. En ella, Sparke hi fa un cant a l’optimisme de l’esperit humà i als fabulosos resultats que podem obtindre quan es treballa en conjunt. Des del lirisme fins al virtuosisme més frenètic, aquests pentagrames ens obriran a un món sonor ben particular.

Aquest any celebrem el centenari d’una de les figures clau per entendre la música de banda nord-americana del segle XX: el mestre Clifton Williams (Arkansas, 1923 – Florida, 1976). Criat en l’ambient bandístic del seu Arkansas natal, fou un destacat trompista que treballà en orquestres simfòniques a New Orleans o a San Antonio. Fou alumne de composició de mestres com Bernard Rogers i Howard Hanson, i entre els seus alumnes destaquen noms tan importants com Francis McBeth o John Barnes Chance. En 1956, guanyà el prestigiós premi Ostwald de l’ABMA amb la seua obra Fanfare and Allegro. Aquesta partitura és un clar exemple de l’ofici creatiu de Williams, amb un elaborat desenvolupament de motius melòdics i rítmics que celebren la potencialitat sonora i idiosincràtica d’una banda de música.

Amb aquest anhel d’optimisme es presenta A celebration overture (2014), partitura creada per a la UNLV Wind Orchestra de Las Vegas (Estats Units). El seu autor, el compositor nord-americà Bruce Broughton (Los Angeles, 1945), és un reconegut creador de músiques per al cinema i la televisió, entre les quals cal esmentar la música per a la sèrie Dallas o la banda sonora del film Silverado. A mode de fanfara extensa, la música de Broughton ens ompli d’energia i lirisme a parts iguals.

Si el Nadal és la festa de la llum, la partitura de Dark Life of the Night Girl (2009) ens fa reflexionar sobre l’obscuritat a través de la història d’una noia que pateix una malaltia de la pell que li impedeix estar exposada al sol. Amb textos de Thylias Moss (professor de la Universitat de Michigan), la música que acompanya aquesta obra fou elaborada per la clarinetista i compositora nord-americana Theresa Martin (Nebraska, 1979), que fou alumna de mestres com Michael Daugherty o William Bolcom i que ha esdevingut una de les figures actuals més rellevants en la pedagogia i la creació musical contemporània. La història d’aquesta noia de la nit ens encoratja a acceptar els reptes que la vida ens planteja, a seguir endavant malgrat les dificultats i a trobar bellesa on, aparentment, sols hi ha foscor.

El mestre Elliot del Borgo (Nova York, 1938-2013) és una figura fonamental en la història de la didàctica i la creació bandística del segle XX. La música del qui fou alumne de Vincent Persichetti beu de les avantguardes nord-americanes de mitjans del segle XX. En Fantasia for Christmas (1998), hi trobem la reelaboració d’una cançó nadalenca d’Ucraïna. A mode de fantasia, la melodia original apareix enmig d’unes artesanals variacions que aprofiten tota la paleta de colors de la banda i celebren la joia del Nadal.

Randol Alan Bass(Texas, 1953) és un prestigiós professor, pianista i compositor nord-americà conegut pels seus treballs corals i instrumentals. D’ell escoltarem dues obres pensades per a banda. Gloria (2011) és una adaptació de l’original per a cor i orquestra de 1990 i creada per al temps litúrgic del Nadal. La música combina ritmes de dansa i melodies plenes d’expressivitat lírica enmig d’una estructura semblant al rondó clàssic. Per altra banda, The Night before Christmas és la banda sonora d’un dels poemes nadalencs més coneguts, A Visit from St. Nicholas (1837), de l’escriptor Clement Clarke Moore (1779-1863).D’aquest poema naixen les concepcions que es tenen sobre el Pare Noel des del segle XIX fins a l’actualitat. La música d’Alan Bass és tot un repte per a la banda, amb passatges virtuosos per a diferents solistes i amb orquestracions plenes de llum sonora.

Per concloure, i com ja ve sent una tradició, escoltarem les bellíssimes Nadales catalanes (1998)del mestre Salvador Brotons (Barcelona, 1959). Aquest calidoscopi sonor format per les melodies més properes del Nadal català ens mostra l’ofici i el bon fer del nostre principal director convidat.

La veu de l’actriu Carlota Olcina i la direcció escènica de David Pintó ens ajudaran a fer un concert especial amb què celebrar l’espiritualitat propera a la llar, aquella que escalfa l’ànima i ens mulla de tendresa. Bon Nadal.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.