José R. Pascual-Vilaplana

PASCUAL-VILAPLANA

Director titular de lA BMB

Estudia piano i bombardí a la Banda de Muro i als conservatoris d’Alcoi i de València; Direcció de Banda a Holanda amb Jan Cober i amb Eugene Corporon; Direcció d’Orquestra a Viena amb Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf, i Harmonia i Composició amb R. Alcaraz i J. Darias.

Ha dirigit diferents bandes i orquestres a Alemanya, Argentina, Bèlgica, Colòmbia, Cuba, Eslovènia, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguai i els Estats Units, entre les quals hi ha les bandes nacionals juvenils d’Holanda i Colòmbia; la Banda Nacional de Cuba; la SAF Army Band d’Eslovènia; les bandes municipals de Buenos Aires i Montevideo; l’Orchestra Accademia del Teatro La Fenice de Venècia; la WASBE Youth Wind Band de San José (Califòrnia); l’AULOS Blasorchester de Suïssa; les orquestres simfòniques de Bilbao, Albacete i Múrcia; l’Orquestra Filharmònica de Las Palmas de Gran Canaria; l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó; les bandes municipals de la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Madrid, Palma, Santa Cruz de Tenerife, Santander, Santiago de Compostel·la i Vitòria; les bandes dels conservatoris superiors d’Oviedo, Granada, Jaén, Canàries i MUSIKENE (País Basc); la Gran Canaria Wind Orchestra, i la Banda Simfònica de La Rioja, entre d’altres.

Ha treballat amb solistes com els cantants Elisabete Matos, Carmen Solís, María Hinojosa, Andeka Gorrotxategui i Mikeldi Atxalandabasso; els flautistes Juana Guillem i Claudi Arimany; els clarinetistes José Franch-Ballester, Vicent Alberola i Nuno Pinto; el trompista Juan Manuel Gómez; els trompetistes Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Luis González, Rubén Simeó, Mario Martos i Manuel Blanco; els trombonistes Ben van Dijk, Jorgen van Rijen i Ximo Vicedo; el tuba Sergio Carolino; els percussionistes Conrado Moya i Xabier Alonso; els violoncel·listes Asier Polo i Josep Trescolí, i els pianistes Albert Guinovart i Juan Pérez Floristán.

Ha dirigit grups com l’Orfeón Donostiarra, la Sociedad Coral de Bilbao i el quintet Spanish Brass i és compositor de diferents obres per a banda, cor, dolçaina, música escènica i música de cambra. També ha escrit diferents encàrrecs per a nombrosos festivals (SBALZ Alzira, Certamen d’Altea, Tafalla Brass Week, Festival de Música de Castella-la Manxa, Certamen Coral de Cocentaina…) i solistes prestigiosos (Spanish Brass, Steven Mead, Luis González, Ximo Vicedo, Carlos Gil, 2i2 Quartet…).

Des del 2015 és director titular de la Banda Municipal de Bilbao i, des del 2018, comparteix titularitat amb la Banda Municipal de Barcelona. També és director convidat principal de la Banda Simfònica Portuguesa de Porto.

El 1997 guanya el primer premi “Batuta d’Or” del Concurs de Direcció del WMC de Kerkrade (Holanda) i, el 2000, el primer premi “Batuta d’Honor” del Concurs de Direcció de la EBBA a Birmingham (Anglaterra). El 2004 és guardonat amb el Premi EUTERPE de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en les categories de Direcció de Banda i de Composició de Música per a la Festa i, el 2010, rep el Premi Nacional de Música “Ignacio Morales Nieva” del Festival de Música de Castella-la Manxa.

pascualvilaplana.com

Carlos Ramón Pérez

CARLOS RAMÓN PÉREZ

SOTSDIRECTOR DE LA BMB

Carlos Ramón naix a Crevillent (Alacant) el 1989. És titulat superior de trompeta pel Conservatori Superior de Música de Múrcia i graduat en direcció per la Zuyd University – Conservatorium Maastricht (Països Baixos), on també obté el Màster en Direcció l’any 2016. Mestres com José Rafael Pascual Vilaplana, Manuel Mondéjar Criado i Jan Cober són els seus mentors en la direcció. Ha assistit a seminaris dirigits pels professors Alex Schillings, Felix Hauswirth, Eugene Corporon, Carlo Pirola, Johan de Meij, Rafael Sanz-Espert, László Marosi, Yves Segers i Douglas Bostock.

Ha actuat com a director convidat amb la Luxembourg Military Band “Grand Ducale”, l’European Union Youth Wind Orchestra, la Banda Municipal de Barcelona i la Banda Municipal d’Alacant.

El 2017 va ser guanyador del 7th European Conductors Competition organitzat per l’European Brass Band Association a Oostende (Bèlgica), i també va guanyar el premi especial del públic. El juliol del mateix any va guanyar el premi de direcció de banda més important a escala mundial, l’International Conductors Competition, emmarcat en el World Music Contest de Kerkrade, on va obtindre la Batuta d’Or.

Ha sigut director titular de l’Agrupación Musical do Rosal (Pontevedra), l’AMCE Santa Cecilia d’Elda i director artístic de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. En l’actualitat és director de la Unión Musical Torrevejense i subdirector de la Banda Municipal de Barcelona.

carlosramonperez.com

Salvador Brotons

SALVADOR BROTONS

PRINCIPAL DIRECTOR CONVIDAT DE LA BMB

Com a compositor ha escrit més de 150 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat diversos guardons, entre ells el Premio Orquesta Nacional de España (1977), el premi Jove d’Or (1980), el Premi Ciutat de Barcelona (1983 i 1986), el Southeastern Composers League Award (1986), The Madison University Flute Choir Composition Award (1987) i el Premi Reina Sofia de Composició (1991). Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CD, tant a Europa com als Estats Units.

Al nostre país ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma” (1997-2001 i 2009-2013), l’Orquestra Simfònica del Vallès (1997-2002) i la Banda Municipal de Barcelona (2007-2018). Des de l’any 1991 dirigeix la Vancouver Symphony (Estats Units) i, actualment, és també el principal director convidat de la Banda Municipal de Barcelona. Com a convidat ha dirigit diverses orquestres a Israel, Alemanya, Xina, Bèlgica, Corea, França, Itàlia, Mèxic, els Estats Units i al nostre país. A més, compagina una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tot gènere. És professor de direcció d’orquestra i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC).

Aquest 2020 ha estat distingit amb el Clark County Arts Commission Lifetime Achievement Award pels seus anys al servei de la comunitat artística de SW Washington.

músics

CLARINETS

José Miguel Micó, solista
Natàlia Zanón, solista
Joana Altadil
Eduardo Betes
Valeria Conti
Àngel Errea
Joan Estellés
Victòria Gonzálvez
Montserrat Margalef
Manuel Martínez
Javier Olmeda
José Joaquín Sánchez
Antonio Santos
Joan Tormo
Javier Vilaplana, requint
Martí Guasteví, clarinet alt
José Vicente Montesinos, clarinet baix

SAXÒFONS

Maurici Esteller, soprano
Daniel Molina, alt solista
Marta Romero, alt
Armand Franco, tenor
José Jaime Rivera, tenor
Joan Soler, baríton

FLAUTES

Manel Reyes, solista
Carme Arrufat
Paula Martínez, flautí

OBOÈS

Pilar Bosque, solista
David Perpiñán
Carla Suárez, corn anglès

FAGOTS

Daniel Ortuño, solista
Xavier Cervera

TIBLE

Armand Franco

TROMPES

Oleguer Bertran, solista
Claudia Cobos, solista
Germán Izquierdo
Manolo Montesinos
Miquel Zapata

TROMPETES I FISCORNS

Jesús Munuera, solista
Patricio Soler, solista
Maurici Albàs
Santiago Gozálbez
Jesús Pascual
José Joaquin Salvador

TROMBONS

Emilio Bayarri, solista
Emilio Almenar
Francesc Ivars
Francisco Palacios

BOMBARDINS

Rubén Zuriaga, solista
David Pantín

TUBES

Antoni Chelvi, solista
Francisco Javier Molina

TIMBALES

Ferran Carceller, solista

PERCUSSIÓ

Mateu Caballé, solista
Ferran Armengol
Alejandro Llorens

CONTRABAIXOS

Antoni Cubedo
Enric Boixados

Director tècnic

Joan Xicola

COORDINADORA EXECUTIVa

Susanna Gamisel

ENCARREGADA

Montserrat Margalef

ARXIU

Àlex Fernàndez

Compromís social

El projecte social és una part fonamental de l’activitat de la Banda i per això treballem per acostar la música simfònica a aquelles persones en situació de vulnerabilitat i de l’àmbit de la discapacitat en col·laboració amb Apropa Cultura.

El cicle La Banda ens Apropa ofereix concerts amb sessions relaxades. Això vol dir que les normes relacionades amb el soroll i el moviment en la sala són més relaxades i també pot haver-hi petits ajustaments en la llum, el so, etc. per adaptar-se millor al benestar de qualsevol mena de públic. Aquest tipus de sessions estan adreçades a totes les persones i famílies que prefereixen o gaudeixen d’una atmosfera més relaxada, reduint així els nivells d’ansietat i convertint-ho en una millor experiència (famílies amb nens, persones amb Alzheimer, persones amb autisme, etc.).
Els concerts tenen lloc en horari de matí entre setmana, afavorint l’assistència de col·lectius socials.

CURS DE DIRECCIÓ

Després de l’èxit aconseguit en les anteriors edicions, L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, obren la convocatòria del Tercer Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori. 

El curs es durà a terme entre el 3 i el 7 de juliol de 2023 i comptarà amb la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, titular de la Banda Municipal de Barcelona. La Banda Municipal de Barcelona es tornarà a posar a disposició dels alumnes per treballar durant el curs i perquè la dirigeixin durant el concert de cloenda.

Amb aquest curs, L’Auditori i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l’estudi de la gestualitat, l’anàlisi i tècnica d’estudi de partitures, la planificació d’assajos, el repte d’aconseguir l’afinació, així com aspectes tan necessaris –tenint en compte la realitat de les bandes de música– com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.

Amb el mestre Pascual-Vilaplana al capdavant, el curs permetrà que els directors de banda aprofundeixin en aspectes tècnics i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.

INSCRIPCIÓ

Hi ha dues modalitats d’inscripció: alumnes actius i alumnes oients. S’acceptarà un màxim de 10 alumnes actius. Els alumnes oients podran assistir a les classes teòriques i participar com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

Els interessats en conèixer més sobre el Tercer Curs de Direcció de banda a L’Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.

Més informació del curs i inscripcions a partir del mes de febrer de 2023.

Consulta aquí les Bases del curs.

Audicions

Actualment no hi ha cap procés de selecció obert.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.