L’Auditori Apropa cultura

Fem accessible l’oferta cultural a les persones en situació de vulnerabilitat

A través del programa social Apropa Cultura, L’Auditori de Barcelona destina un 2% de l’aforament de temporada de la seva programació habitual de concerts a entitats socials que treballen amb col·lectius en situació de vulnerabilitat, ja sigui per discapacitat o per risc d’exclusió social, a un preu de 3€ per persona.

Nascut a L’Auditori de Barcelona l’any 2006, Apropa Cultura obre actualment les portes de més de 130 equipaments culturals d’arreu de Catalunya a les persones en situació de vulnerabilitat o de l’àmbit de la discapacitat ateses per entitats socials. A més dels concerts de L’Auditori de Barcelona, el programa facilita l’assistència a espectacles, visites, tallers i activitats a teatres, auditoris, festivals, museus i espais singulars, així com formacions artístiques Educa amb l’Art a educadors/res socials i formacions artístiques en accessibilitat i diversitat a professionals de l’àmbit cultural.

Consulta la programació d’Apropa Cultura a L’Auditori

Un matí d’orquestra

Més enllà de l’assistència a concerts, L’Auditori Apropa proposa dues activitats participatives adreçades a col·lectius que per les seves característiques requereixen propostes culturals dissenyades a mida: Un matí d’orquestra i La Banda ens apropa. Un matí d’orquestra é un taller participatiu adreçat a entitats que treballen amb persones amb Alzheimer i també a col·lectius amb discapacitat intel·lectual, trastorn de l’espectre autista o persones que conviuen amb un trastorn mental.

La Banda ens apropa

Since 2018, L'Auditori Apropa has been organizing with the Barcelona Symphonic Band the cycle La Banda ens Apropa, concerts especialment pensats per a públic adult en un horari de matí entre setmana que sovint no poden gaudir dels concerts en l’horari habitual. Per tal d’afavorir el benestar de tota mena de col·lectius, les normes relacionades amb el soroll i el moviment en la sala són més relaxades i també pot ‎haver-hi petits ajustaments en la llum, el so, etc. Aquestes sessions redueixen els nivells ‎d’ansietat i converteixen el concert en una millor experiència (persones amb ‎Alzheimer, persones amb autisme, persones amb dificultats cognitives, etc.).‎

Canta Gran

Canta Gran (Singing for the Over 60s) is a programme that emerged directly out of the social ‎welfare policies of Barcelona City Council in 2002. It aspires to increase the active role of older ‎people in society and give them the opportunity to participate as fully as possible. This ‎activity aims to be part of a further cycle of personal growth and quality of life, adding “life to ‎years and not just years to life”. This project has successfully shone a spotlight on choirs for ‎older people from all the participating cities.

If you want to participate, write an email to concerts@cantagran.cat and they will inform you of the registration process. Registration opens on June1, 2024 and will remain open until July 10, 2024 (or until the maximum number of singers are registered). More information

Atenció al cantaire

Inscripcions, materials, calendari, etc.
concerts@cantagran.cat

Supported by:

Barcelona County Council logo

Artis. Art per la inclusió social

QUÈ ÉS ARTIS?

ARTIS és un projecte de cooperació entre França (Occitània) i Catalunya, impulsat pel Departament de Cultura, que s’emmarca en el programa europeu de cooperació territorial POCTEFA. Més informació

TARGETS

 • ARTIS té com a objectiu principal donar resposta als reptes d’inclusió i accessibilitat dels equipaments culturals del territori transfronterer (occità i català) a partir de la creació de programes específics adreçats als col·lectius amb més risc d’exclusió per motius socials o sanitaris.
 • ARTIS es vol posicionar com un instrument de cohesió social que permeti incrementar la participació ciutadana dels col·lectius més vulnerables en activitats culturals.

QUI FORMA PART DE L’ARTIS

Els socis que conformen el projecte:

 • Socis catalans: the Department of Culture, com a cap de fila, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, L’Auditori de Barcelona, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.
 • Socis francesos: el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el Museu d’Art Hyacinthe Rigaud i l’Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse.

ARTIS. EL PROGRAMA POCTEFA

El programa POCTEFA s’articula a partir de 5 eixos estratègics que tenen com a objectiu fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer.

ARTIS s’emmarca en els següents eixos i objectius del programa POCTEFA:

 • Reforçar les competències i la inclusió dels territoris (Eix 5).
 • Millorar l’accés als servies, tant socials com sanitaris o culturals (Prioritat d’inversió 9).
 • Millorar l’accés als serveis (Objectiu estratègic 10)

Accions del projecte

1.Posada en comú de les actuacions i bones pràctiques que desenvolupen cada territori/equipament que faciliti l’intercanvi de coneixement i la capacitació entre institucions i actors participants, amb l’objectiu d’establir un marc estratègic compartit i una xarxa d’intercanvi i col·laboració entre els professionals.

2.Elaboració d’un pla de treball transfronterer entre els socis i disseny de programes d’accessibilitat i inclusió comuns dirigits als col·lectius amb més risc d’exclusió per motius socials o de salut, resultat de l’acció prèvia de diagnosi.

3.Implementació del pla de treball. Possibles accions:

 • Capacitació i formació dels agents culturals: mediació cultural amb entitats del tercer sector, formacions per equipaments culturals, jornades professionals).
 • Actuacions dirigides a persones en risc d’exclusió social per motius socioeconòmics: projectes en escoles qualificades de màxima complexitat per apropar-los a recursos culturals (mitjançant oferta d’espectacles, d’accés al patrimoni o tallers escenicomusicals).
 • Actuacions dirigides a persones en risc d’exclusió social per motius de salut: en espais museístics i escènics.

Actuacions en espais museístics i escènics

 • Per a persones amb visió limitada (beacons, audiodescripcions, materials en Braille, definició d’itineraris que es puguin tocar amb guants, lectura fàcil, exposicions accessibles, etc.).
 • Per a persones amb audició limitada (visites en llenguatge de signes, audioguies, implementació o revisió de bucles magnètics, subtitulacions, etc.).
 • Introducció d’elements d’autodiagnòstic i mesurament de l’accessibilitat dels equipaments (mitjançant aplicacions digitals, per tal que es puguin definir millores d’accessibilitat a implementar).

Actuacions en equipaments escènics

 • Per a persones amb diversitat cognitiva(adaptació d’espais amb àrees de relaxació, motxilles sensorials, activitats específiques per a persones amb problemes degeneratius o amb discapacitat intel·lectual).
 • Per a persones amb diversitat funcional (ampliació d’espais per a persones amb cadires de rodes)
 • Seguiment dels resultats i adaptació de metodologies i protocols a les TIC dins dels espais culturals (tauletes tàctils, experiències de realitat virtual, visites virtuals) de millora de l’accés al patrimoni.

FINANÇAMENT DEL PROJECTE ARTIS

 • El pressupost total del projecte ARTIS és d’1.095.604 €
 • El programa POCTEFA, amb fons FEDER, cofinança el 65% del pressupost total: 712.143 €
CARREGANT…
Calendar sessions
Sessions del dia

Form submitted successfully!

The form has been submitted successfully. We will contact you by email or phone.