COVID-19. Security measures at L’Auditori de Barcelona. MORE INFO

2 June 2011

Orient-Occident: Diàleg de les ànimes clausura el cicle El So Original 2010-11

JORDI SAVALL, MONTSERRAT FIGUERAS i LIOR ELMALEH presenten el proper 6 de juny de 2011 a les 21h al Claustre del Monestir de Pedralbes de Barcelona un programa al voltant del diàleg intercultural entre els músics i les músiques d’Orient i Occident acompanyats dels solistes de la formació HESPÈRION XXI i músics convidats d’Armènia, Bulgària, Grècia, Israel, Marroc i Turquia.

El concert coincideix amb la recent menció atorgada a Jordi Savall i Montserrat Figueras pel Ministeri de Cultura francès com a Comanadors de l’Ordre de les Arts i les Lletres en reconeixement a la seva contribució al diàleg intercultural. Aquesta condecoració honorífica francesa es va instituir el 1957 per reconèixer el treball de les persones que han ajudat a la difusió de les arts i les lletres a través de les seves creacions artístiques.

Orient Occident: Diàleg de les ànimes és el títol del darrer concert del cicle El So Original: Espais de la memòria que està coproduït per L’Auditori i la Fundació Centre Internacional de Música Antiga. Els diferents repertoris congregats en l’espectacle estaran protagonitzats per les veus de MONTSERRAT FIGUERAS, soprano & cítara i LIOR ELMALEH, un dels millors cantants de poemes de tradició jueva, en què a través de textos poètics i espirituals s’evoquen els ponts d’unió musicals i culturals de les diferents tradicions que constitueixen l’entorn mediterrani i d’orient.

Aquest discurs intercultural ens permet redescobrir en paraules d’Amin Maalouf, que “per tornar a donar a la nostra humanitat desorientada alguns senyals d’esperança, cal anar vers un diàleg de les ànimes”, un veritable diàleg que “de sobte ens permet de descobrir, o redescobrir, que les civilitzacions que ens semblaven allunyades les unes de les altres, i fins i tot enemigues, són sorprenentment còmplices”.

JORDI SAVALL(viella, rebab i direcció) estarà al front d’aquest grup de músics d’arreu que oferiran un ventall molt ampli de les músiques que ens permeten redescobrir un espai de la nostra memòria cultural compartida. En aquest programa es podran escoltar les influències mútues dels més de set segles de coexistència en la península Ibèrica de les tres cultures fonamentals del món Mediterrani: la jueva, la musulmana i la cristiana que abans de la invenció de la polifonia i l’harmonia compartien un llenguatge musical proper.

Aquest contacte i contagi extraordinaris expliquen una certa capacitat d’intercanvi i tràfec intercultural que es va interrompre per les tendències excloents d’una societat cada vegada més intransigent i que tenen el seu punt culminant el 1492 i el 1502 respectivament amb l’expulsió dels jueus i dels moriscos no convertits.

Aquesta proposta musical és fruit d’una recerca dels estils corresponents a cada època i a cada espai cultural i pretén restablir un diàleg respectuós de la identitat musical d’aquests espais i de cada cultura.


Per descarregar-vos una imatge de Jordi Savall, Montserrat Figueras & Lior Elmaleh feu clic aquí

ENTRADES DISPONIBLES A LES TAQUILLES DE L’AUDITORI, AL TELENTRADA I AL WEB www.auditori.cat.
També es podran comprar entrades a partir d’una hora abans de l’inici del concert al mateix recinte del Claustre del Monestir de Pedralbes (subjectes a disponibilitat - aforament limitat).Per a més informació contacteu amb:

Xavier Paset
Cap de Comunicació Fundació Centre Internacional de Música Antiga
Tel. 972 42 67 86/609 18 11 21
E-mail: comunicacio@fundaciocima.org

Go to beginning