Jordi Savall dirigirà el 7 de gener el concert “Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement” acompanyat per la soprano Montserrat Figueras

03-Jan-2011

Jordi Savall dirigirà el concert “Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement” acompanyat per la soprano Montserrat Figueras i les formacions musicals La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI aquest divendres 7 de gener de 2011 al Saló del Tinell de Barcelona (Plaça del Rei) a les 21.00h. Els efectius instrumentals i vocals convocats sumen més de 25 intèrprets que posaran en relleu la magnificència cultural que va envoltar la família originària de Xàtiva a través dels seus màxims representants: Alfons de Borja (Calixt III), Roderic de Borja (Alexandre VI), Joan de Borja, Cèsar Borgia, Lucrècia Borgia i Francesc de Borja.

L’ampli recorregut històric i cultural permet mostrar la riquesa de l’entorn dels Borja i de la seva època amb les composicions més emblemàtiques procedents dels cançoners de Montecassino, de Palau, del Duc de Calàbria, de Gandia, músiques signades pels més grans compositors hispànics (Johannes Cornago, Cristóbal de Morales, Lluís del Milà, Bartomeu Cárceres, Mateo Flecha i Joan Cabanilles, incloent-hi el Credo de la Missa atribuït al propi Francesc de Borja i músics europeus del moment com (Gilles Binchois, Guillem Dufay, Josquin des Prez, Heinrich Isaac, Claude Goudimel): obres escrites en molts casos per a una ocasió concreta, ja sigui en motiu de la celebració de victòries, batalles o treves, de l’entronització d’Alexandre VI i també lamentacions per la mort de personatges importants (Johannes Ockeghem, Llorenç el Magnífic, l’Emperador Maximilià, etc.).

Els Borja han estat els protagonistes d’una època fascinant: la cultura del Renaixement. Les seves personalitats de talla universal, plenes de contradiccions i de debilitats humanes, d’ombres i intrigues, defensors del poder suprem de l’Església van ser també grans protectors dels humanistes, defensors dels jueus sefardites, importants mecenes de l’art i la música. L’origen de la llegenda negra parteix dels excessos evidents de les seves vides dissipades però també de fets exagerats o falsos -generats per les famílies nobles italianes enemigues- que van anar construint una reputació que ha arribat fins als nostres dies. Aquest projecte vol donar un punt de vista més objectiu i emocionant de la realitat social i cultural dels temps de la Dinastia Borja.

CARREGANT…

Form submitted successfully!

The form has been submitted successfully. We will contact you by email or phone.