COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Lisi Andrés | 20 de març 2018

L'OBC presenta el projecte artístic per a la temporada 2018-2019

Kazushi Ono afronta la quarta temporada com a director titular dirigint 8 programes amb 6 primeres audicions i portarà l'OBC a l’Olimpíada Cultural Tòquio 2020.Una temporada en què dirigiran l’Orquestra batutes d’excepció com Kent Nagano, Sylvain Cambreling, Hartmut Haenchen, Xian Zhang i Pinchas Steinberg

L’OBC estrena nova imatge en col·laboració amb el prestigiós artista plàstic
Frederic Amat i referma així el seu compromís amb l'excel·lència artística
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya presenta el projecte artístic per a la temporada 2018-2019 a L'Auditori amb vint-i-quatre programes estimulants que permetran al públic gaudir del gran repertori simfònic, escoltar dotze primeres audicions i ser testimoni de cinc estrenes mundials d'autors catalans. L'any que ve sonaran a la Sala 1 Pau Casals de L'Auditori un total de seixanta-sis obres de la mà de l'Orquestra.
Aquesta serà la quarta temporada del mestre Kazushi Ono com a director titular. Ono dirigirà vuit programes en què es podran escoltar sis obres que l'orquestra no ha interpretat mai abans. Per al concert inaugural, que se celebrarà el 28 de setembre, el mestre ha escollit la Cinquena de Mahler i el Concert per a quatre trompres de Schumann que tindrà com a convidat el solista de la Filarmònica de Berlín, Stefan Dohr, que s'unirà al nostre solista Juan Manuel Gómez i a José Vicente Castelló i José Miguel Asensi. Kazushi Ono ens acostarà al llarg de l'any la “Patètica” de Txaikovsky, Dante d'Enric Granados, l'estrena del Concierto Mediterráneo a la Memoria de Joaquín Rodrigo de Juan Manuel Cañizares, la Simfonia núm. 10 de Xostakóvitx, la Tercera de Brahms -amb la qual tancarà la integral de les seves simfonies-, Romeu i Julieta de Prokófiev, la Novena de Beethoven i la versió en concert de Turandot de Puccini, amb un repartiment estel·lar, que tancarà la temporada i l’OBC tocarà posteriorment a l’Olimpíada Cultural de Tòquio 2020 juntament amb la Novena.
Gustav Mahler serà una figura central a partir de la qual es vertebrarà la temporada que se centrarà en els repertoris romàntic i postromàntic sense oblidar els autors clàssics i les obres de nova creació. Així doncs, gaudirem dels seus antecedents romàntics com Beethoven, Brahms, Schumann, Dvorák i Txaikovski i dels seus coetanis i continuadors com Xostakóvitx, Sibelius, Bartók i Prokófiev.
D’altra banda, l'OBC interpretarà per primera vegada obres de Clara Schumann, Sofia Gubaidúlina, Oliver Messiaen, Enric Granados, Robert Gerhard, Peter Eötvös, Tan Dun, Jimmy López i William Walton. A més, tancarem el centenari de Bernstein amb la seva Missa, un concert de musicals, la reposició de West Side Story i l’estrena d’una obra encàrrec de Marcos Fernández per homenatjar-lo. També estrenarem obres de Manuel Rodríguez Valenzuela, compositor convidat de la temporada i de Fabià Santcovsky i Mariona Vila.

Per conduir tota aquesta proposta simfònica visitaran l'orquestra batutes d'excepció com Kent Nagano, Sylvain Cambreling, Hartmut Haenchen, Xian Zhang i Pinchas Steinberg. Amb el mestre Jan Willem de Vriend, com a principal director convidat, l’Orquestra seguirà explorant el repertori que va de Mozart i Haydn a Schubert i Mendelssohn i portarà el seu talent a Amsterdam on oferirà un concert al Concertgebouw el 29 de juliol.
La temporada 2018- 2019 l'OBC s'acompanyarà dels millors solistes internacionals com Piotr Anderszewski, Jean-Yves Thibaudet, Joshua Bell, Ray Chen, Gautier Capuçon, Juan Manuel Cañizares i Veronika Eberle, entre molts d'altres, amb els quals brindarà al públic alguns dels concerts per a orquestra més rellevants de la història de la música.

El poder de la música i l'art: projectes singulars
L'orquestra estrena nova imatge creada pel prestigiós artista plàstic i amant de la música Frederic Amat, refermant el seu compromís amb l'excel·lència artística i potenciant el diàleg de la música amb les altres arts sota el lema “Ets art. Ets música. Ets OBC”. De fet, aquesta temporada seran diversos els projectes singulars que apostaran per depassar els límits del concert simfònic tal i com el coneixem i generar sinergies entre diferents disciplines artístiques per oferir al públic noves experiències d'escolta. És el cas dels concerts la Novena de Beethoven i la nova aposta per a públic familiar L'OBC balla Ravel. Basat en Ma mère L'Oye que tindran una important aposta escènica.
Per a la Novena, la innovadora companyia Agrupación Señor Serrano sota la direcció musical de Kazushi Ono farà una lectura crítica sobre el significat de l’Europa del passat, del present i del futur. A la nova proposta per a públic escolar i familiar L'OBC balla Ravel. Basat en Ma mère L'Oye sis ballarins dirigits pel coreògraf Antonio Ruz seran els encarregats de guiar-nos en aquest viatge musical i en moviment. També a l'entorn del ballet, l'OBC interpretarà per primera vegada la suite completa Don Quixot, el ballet més profund i madur de tots els que va compondre el vallenc Robert Gerhard. I en el programa dedicat a Romeu i Julieta de Prokófiev estrenarem l'obra encàrrec de l'OBC a Fabià Santcovsky. El compositor ha dedicat aquest concert a l’instrument tradicional japonès per excel·lència: el shamisen, amb dos intèrprets excepcionals d’aquest exòtic instrument com a convidats: els Germans Yoshida. L’obra és un encàrrec de l’OBC i serà una de les protagonistes durant la gira que la nostra orquestra farà al Japó. A més, al març l'orquestra tornarà a col·laborar amb el TNC per retre homenatge a Carlos Santos.


Neix OBCPOPS, la programació que apropa la simfònica a tots els públics
Aquesta temporada neix el nou cicle OBCPOPS que inclourà propostes simfòniques dirigides a tots els públics. Seguirem amb la música de cinema i musicals i ens obrirem a noves fusions com la col·laboració amb el pianista de jazz Brad Mehldau. Combinarem els concerts als carrers, les places i les platges amb propostes populars a L’Auditori per seguir sent l’Orquestra de tothom.
En el terreny de les grans bandes sonores del cinema assaltaran la gran pantalla de L'Auditori els títols West Side Story de Bernstein, que torna després del gran èxit d'aquesta temporada amb totes les entrades exhaurides, Parc Juràssic, del mestre John Williams i El Senyor dels Anells III. El retorn del rei guanyadora d'onze premis Oscar i amb Howard Shore com a autor de la seva música simfònicocoral grandiosa i espectacular. No faltarà el ja tradicional concert de musicals que omple L'Auditori pels volts de Nadal. Aquesta temporada Bernstein i el seu centenari en seran els protagonistes amb un programa dirigit per Alfonso Casado i amb la cantant Kristin Chenoweth que repassarà les seves millors composicions, així com grans musicals nord-americans de Broadway.
Dins de les propostes OBCPOPS destaca la col·laboració que l'orquestra farà amb el mític pianista de jazz Brad Mehldau que a L'Auditori presentarà un Concert per a piano i orquestra, coencàrrec amb institucions com Los Angeles Philharmonic, la Philharmonie de Luxemburg o el London Jazz Festival, per sumar-se a la celebració del 50è aniversari del Festival de Jazz de Barcelona. Per arrodonir l’espectacle, una part central amb solo de Mehldau, i d’obertura la Suite de l’oscaritzada pel·lícula There Will be Blood (Pous d’ambició) de Paul Thomas Anderson amb banda sonora original del guitarrista de Radiohead Jonny Greenwood.


L'OBC ambaixadora de l'art i la música a l’Olimpíada Cultural Tòquio 2020
Durant tot el mes de juliol de 2019, l’Orquestra oferirà diversos concerts i representacions operístiques al Japó amb un ventall d’obres que s’hauran interpretat a L’Auditori al llarg de la temporada 18/19. Un dels programes de concert inclourà el Concert per a orquestra i guitarra número 2 de Juan Manuel Cañizares, el Concert per a dos shamisens de Fabià Santcovsky i El sombrero de tres picos, de Manuel de Falla, un altre la Novena Simfonia de Beethoven interpretada amb cors i solistes locals. En paral·lel a aquests concerts l’OBC participarà en les representacions operístiques de Turandot de Giacomo Puccini, en un muntatge també d’arrel catalana a càrrec d’Àlex Ollé/La Fura dels Baus i que comptarà̀ amb alguns dels solistes que haurem sentit als concerts de final de temporada a L’Auditori.
A més de ser el director titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya des de l’any 2015, el mestre Kazushi Ono és també el titular de l’Orquestra Simfònica Metropolitana de Tòquio i Conseller de l’Olimpíada Cultural Tòquio 2020. Kazushi Ono és un dels noms més internacionals del terreny de la direcció d’orquestra que té el país asiàtic, i ha volgut portar l’OBC a l’Olimpíada Cultural Tòquio 2020 per tal de garantir un alt nivell dels concerts en aquest esdeveniment i també per presentar al seu país el seu treball amb la nostra orquestra.

Compromesos amb el nou talent musical i els projectes participatius educatius i socials
L’OBC aposta per les noves generacions de músics participant a l’Emergents Barcelona Music Festival. D’altra banda, ha convidat el pianista Hannes Minnaar i ha encarregat obres a joves compositors com Manuel Rodríguez Valenzuela, Fabià Santcovsky i Marcos Fernández . Aquesta temporada debutaran amb l'OBC els violinistes Tobias Feldmann i Maria Florea, la violista Sara Ferrández i el pianista Alexander Ullman.
El compromís social i educatiu de l’OBC és una part fonamental del seu projecte artístic. Aquest any se suma a dos projectes europeus per apropar la clàssica als joves. A més d'estrenar el nou concert per a públic familiar L'OBC balla Ravel. Basat en Ma mère l'Oye, un any més presentarà el projecte Et Toca a Tu, un concert participatiu en què entitats que treballen amb la música com a eina educativa i d’inclusió social comparteixen escenari amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per estrenar una obra a L’Auditori. Aquesta temporada estrenarem una obra composta per Mariona Vila amb el projecte Entre Cordes de l'escola Pepa Colomer del Prat de Llobregat.
Després del gran èxit de la primera edició, tornarà Canta amb l’OBC! Es tracta d’un projecte que permet convertir-se en membre del cor de L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya durant un dia per interpretar grans obres del repertori operístic i simfònicocoral. En aquesta primera edició més de 2.700 persones s'han inscrit per participar-hi superant totes les expectatives.
L'OBC també ofereix projectes participatius a les entitats socials que treballen amb persones en situació vulnerable. Un any més es farà la proposta social Un Matí d'Orquestra una experiència musical adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb la malaltia d'Alzheimer. L'activitat té dues versions adaptades expressament a cada un d'aquests col·lectius que troben en la música un espai transformador. Gairebé 2.000 persones gaudeixen cada temporada de l’OBC a través del programa Apropa Cultura, que facilita l’accés i la participació de les entitats socials als equipaments culturals.

Descarrega’t el dossier de premsa
Descarrega’t el llibret de temporada
Descarrega’t vídeo OBC (amb i sense subtítols)
Descarrega’t fotografies de la temporada