L’OBC participa al projecte Mosaic de Sons amb 13 orquestres de l’Estat

18-Jul-2016 – Lisi Andrés

Els participants del projecte Mosaic de Sons creen microcomposicions al voltant de l’obra original La flor más grande del mundo d’Emilio Aragón.

Totes les orquestres estrenaran la peça en temporada. A Barcelona, està programada al febrer a L’Auditori i serà dirigida per Kazushi Ono


L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) participa en el projecte estatal Mosaic de Sons que descobreix i potencia l’expressió i la creativitat de les persones amb discapacitat intel•lectual a través de la música. L’OBC és una de les 14 orquestres que forma part d’aquest programa que compta amb la implicació de 140 músics i personal de les orquestres i que apropa la música a gairebé 230 persones amb discapacitat intel·lectual de tot l’Estat. Mosaic de Sons és un projecte impulsat per l’Associació Espanyola d’Orquestres Simfòniques, Plena Inclusió (Confederació Espanyola de la Discapacitat Intel·lectual) i la Fundació BBVA.

Des de gener, músics de cada orquestra treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant exercicis de percussió, ritme i corda. L’activitat dels tallers s’articula al voltant de La flor más grande del mundo, una composió d’Emilio Aragón –que n’ha cedit el seu ús– basada en el conte homònim del Nobel de Literatura, José Saramago. A partir d’aquesta peça, els participants desenvolupen microcomposicions que se sumen a l’obra original amb la finalitat d’implicar les persones en el procés creatiu. El resultat és el títol del projecte, un veritable i únic mosaic de sons.

Per poder desenvolupar aquesta iniciativa, els músics han rebut formació i assessorament de músicoterapeutes, músics amb experiència prèvia en aquest tipus d’activitats i d’associacions de persones amb discapacitat, entre altres. De fet, les persones amb discapacitat intel•lectual que participen són d’entitats que atenen i ofereixen suport al col·lectiu i que, en el cas de Catalunya, pertanyen a Dincat Plena Inclusió (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual). A banda de l’OBC, l’Orquestra Simfònica del Vallès també està implicada en el projecte a nivell de Catalunya.


Estrena en temporada

Les 14 orquestres de Mosaic de Sons estrenaran les peces resultants en temporada, en concret durant el primer trimestre de 2017. El concert d’estrena de l’OBC serà al febrer, dirigit per Kazushi Ono, dins la temporada estable de l’Orquestra a L’Auditori. Les persones amb discapacitat intel·lectual estaran integrades en la formació. Algunes tocaran instruments no convencionals –caixes, tubs sonors que emeten notes al girar-los o colpejar-los– i d’altres instruments senzills. Com la música ha estat creada a partir del conte de Saramago, el projecte també fomenta que els participants treballin una part actoral, de lectura, dansa, cant o arts plàstiques.

El projecte Mosaic de Sons (des de la posada en marxa, els tallers, els assajos i els concerts) es transformarà en un documental que pretén mostrar que la música és una eina de desenvolupament personal i, a la vegada, d’inclusió social de les persones amb discapacitat. També es pot seguir tota l’activitat del programa a través de les xarxes socials (Twitter:@MosaicoSonidos i Facebook: facebook.com/mosaicodesonidos).


Dades pràctiques

Nombre d’orquestres:
14 de tot l’Estat

Participants: Orquestra Ciutat de Granada, Reial Orquestra Simfònica de Sevilla, Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, Oviedo Filarmònica, Orquestra Filarmònica de Gran Canària, Orquestra Simfònica de Tenerife, Orquestra Simfònica de Castella Lleó, Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica d’Euskadi, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra i Cor de la Comunitat de Madrid, Orquestra Simfònica de Madrid i Orquestra Simfònica de Navarra.

Nombre de participants: 228 persones amb discapacitat intel·lectual a tot l’Estat. A Catalunya, 40 persones de les quals 24 a l’OBC.

Entitats de Dincat que participen a Mosaic de Sons a Catalunya (11 entitats): AcidH, Fundació Finestrelles, Fundació Pere Mitjans, Fundació Sant Pere Claver, Icària Iniciatives Socials, Taller Ariadna, TEB, Fundació Atendis, CIPO, Xalest i Andi Sabadell.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.