Ludovic Morlot: ”Vull que tothom se senti orgullós del projecte de l’OBC”

19-Jan-2022 – Aleix Palau

Ludovic Morlot, que serà el nou director titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a partir de la propera temporada, torna aquest cap de setmana al capdavant de la formació per dirigir el programa titulat Allò que em diu l’amor, amb obres de Bach, Betsy Jolas (estrena nacional), Schumann, Carter i Mahler, i amb el pianista Pierre-Laurent Aimard com a solista convidat.

En el seu retorn a L’Auditori, el director francès ha destacat que “l’OBC és un instrument increïble, amb una gran qualitat i on espera que hi hagi un intercanvi d’inspiracions mútues amb els músics”. 

La tria de Morlot per dirigir l’OBC ha estat la culminació d’un procés de recerca iniciat fa tres anys i que vol ser l’impuls definitiu al nou projecte artístic de l’OBC i L’Auditori per al futur. La decisió és fruit d’un treball intens de la direcció artística de L’Auditori i ha comptat, també, amb la implicació i complicitat dels membres de l’Orquestra

En aquest sentit, Morlot ha subratllat que vol fer una feina perquè “tothom se senti orgullós del projecte de l’OBC i de L’Auditori, tant els membres de l’orquestra com els públics de la casa i la ciutat. Barcelona és un imant cultural amb una gran projecció i un lloc on inspirar-se”.

Per part de L’Auditori, el seu director, Robert Brufau, ha remarcat que “amb Ludovic Morlot al capdavant, l’OBC se situa en l’àmbit internacional per defensar el paper que  la música simfònica ha de jugar al segle XXI. Morlot ha demostrat ser capaç d’impulsar el creixement artístic de grans formacions que, gràcies al seu lideratge, han aconseguit grans fites. La modernitat i el rigor formen part del seu ADN com a artista, i això es fa evident en tot el que fa, des de la gestió fins a l’escenari, amb plena consciència dels reptes de la societat actual”.

Entre els ambiciosos projectes d’aquesta nova etapa, Ludovic Morlot impulsarà la presència de l’orquestra a l’entorn digital, els enregistraments discogràfics, les residències internacionals, els programes de desenvolupament de talent i el creixement de l’orquestra, amb la incorporació de nous talents a la família de l’OBC

“Per tal d’apropar a les famílies i als diversos públics, vull explorar diferents tipus de formats i presentar la música clàssica d’una manera alternativa. És important construir projectes des de dins però pensant en la comunitat, a més de potenciar i crear un vincle fort amb el talent local. A més, vull portar noves veus i artistes”.

En aquest sentit, Ludovic Morlot vol posar en relleu “els músics i compositors locals, investigar sobre el repertori català pensant més en la projecció local i per a la ciutadania que no pas en la fama internacional” que, apunta, “no ha de ser el nostre objectiu, sinó el resultat natural de la tasca que durem a terme”.  

El nou titular de l’OBC també ha posat l’accent en la important tasca de digitalització de L’Auditori a través de la plataforma L’Auditori Digital i el segell discogràfic de la casa, que “són una porta a nous públics i una brillant forma de difondre la música menys coneguda”. 

Respecte al repertori que dirigirà al capdavant de l’OBC, Morlot ha comentat que “tinc diverses idees, però primer vull escoltar l’organització per conèixer de primera mà les necessitats de L’Auditori i l’OBC. M’agrada la visió de treballar sobre programes temàtics, ja que amb això creem un punt d’atenció sobre el que el públic pot reflexionar i connectar-se amb la música”.  

L’ímpetu, l’elegància i la intensitat de Ludovic Morlot sobre l’escenari li han valgut l’estima d’espectadors i orquestres d’arreu, des de la Filharmònica de Berlín fins a l’Orquestra Simfònica de Boston. Ludovic Morlot, nascut a Lió, França (1973), és actualment director emèrit de l’Orquestra Simfònica de Seattle, títol honorífic que se li ha concedit per la feina extraordinària que va realitzar durant els seus vuit anys com a director titular de l’orquestra. 

De l’època a Seattle, en destaquen propostes innovadores de programació i la realització d’una vintena d’enregistraments pels quals va ser reconegut amb cinc premis Grammy. Sota la seva direcció es van realitzar encàrrecs d’obres tan importants com Become Ocean de John Luther Adams, guanyadora del Pulitzer el 2014, i la distinció que la Simfònica de Seattle va guanyar com a Orquestra de l’Any 2018 als premis Gramophone.

A més, des de 2019, Ludovic Morlot és artista associat de l’Orquestra Filharmònica de la BBC amb qui ha mantingut una estreta relació durant molts anys.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.