L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona presenten el Segon Curs de Direcció per a Banda

17-Feb-2022 – Aleix Palau

Després de l’èxit aconseguit en la primera edició, L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, obren la convocatòria del Segon Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori de BarcelonaDirigit per José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es desenvoluparà entre el 13 i el 17 de juny.

Amb aquesta formació, L’Auditori de Barcelona i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l’estudi de la gestualitat, l’anàlisi i tècnica d’estudi de partitures, la planificació d’assajos, el repte dels directors d’aconseguir l’afinació, així com aspectes tan necessaris tenint en compte la realitat de les bandes de música com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.

Amb el mestre Pascual-Vilaplana al capdavant, el curs permetrà que els directors de banda aprofundeixin en aspectes tècnics i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.

La novetat d’aquest any serà la participació de dos professors convidats que s’uniran a José R. Pascual-Vilaplana per desenvolupar la tasca docent. Es tracta de Carlos Ramón, sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona, i del compositor Luis Serrano Alarcón, que ja fou director convidat de la Banda Municipal de Barcelona el 2016.

El darrer dia del curs, el divendres 17 de juny, es dedicarà a la preparació del concert de cloenda, on els alumnes de la modalitat actius dirigiran la Banda Municipal de Barcelona amb les peces que han treballat durant la setmana. El concert es realitzarà a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona i serà d’accés gratuït amb invitació.


Dues modalitats d’inscripció
S’acceptaran un màxim de 10 alumnes actius i també es permetrà que assisteixin alumnes oients, que formaran part de les classes teòriques i com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

Els interessats en conèixer més sobre el Segon Curs de Direcció de banda a L’Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.


José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona
Director titular de la Banda Municipal de Barcelona des de 2018 i de la Banda Municipal de Bilbao des de 2015. Alumne de direcció de mestres com ara Jan Cober, Eugène Corporon, Karl Österreicher i Hans Graf, ha dirigit diverses formacions simfòniques a Alemanya, Colòmbia, Eslovènia, Espanya, França, Països Baixos, Cuba, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguay i USA, com ara Banda Nacional Juvenil d’Holanda, Banda Nacional Juvenil de Colòmbia, SAF Armed Forces Band de Ljubljana, Bandes Municipals de Buenos Aires, Montevideo, A Coruña, Alacant, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Santiago de Compostela, Vitòria… Orquestra Simfònica de Bilbao, O. S. de Múrcia, O. S. de Castella Lleó, O. Filharmònica de Gran Canària…

Ha enregistrat més de trenta CD’s com a director i ha treballat amb solistes internacionals com ara Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Jorgen van Rijen, Elisabete Matos, Albert Guinovart, Sergio Carolino o Estrella Morente, entre d’altres.

És guanyador dels Concursos Internacionals de Direcció del WMC de Kerkrade (Països Baixos, 1997) y de la EBBA a Birmingham (Anglaterra, 2000).

Des de 2010 és principal director convidat de la Banda Simfònica Portuguesa d’Oporto.


Carlos Ramón, sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona
Nascut a Crevillent (Alacant), obté el títol superior de trompeta al Conservatori de Múrcia i es gradua en Direcció a la ZUYD University-Conservatorium Maastricht (Països Baixos), on també obté el Màster en Direcció.

Mestres com José R. Pascual Vilaplana, Manuel Mondéjar Criado i Jan Cober són els seus mentors en la direcció. Ha actuat com a director convidat amb la Luxembourg Military Band “Grand Ducale”, European Youth Wind Orchestra, la Banda Municipal de Barcelona i Banda Municipal d’Alacant.

El 2017 va ser guanyador del “7th European Conductors Competition” organitzat per l’European Brass Band Association en Oostende (Bèlgica), guanyant també el premi especial del públic. Al juliol del mateix any guanya el premi de direcció de banda més important mundialment, l’”International Conductors Competition”, emmarcat al World Music Contest de Kerkrade, on obté la “Batuta d’Or”.

Ha estat director titular de l’Agrupación Musical do Rosal (Pontevedra) i l’ AMCE “Santa Cecília” d’Elda.

Actualment, és director de la Unión Musical Torrevejense i sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona, activitats que compagina amb la direcció artística de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.


Luis Serrano Alarcón, compositor
Pianista i compositor format al Conservatori Superior de València, on treballa com a docent en l’actualitat. La seua tasca com a compositor li ha donat un important prestigi internacional tot estrenant encàrrecs a la Saint Thomas University de Minnesota, la Philarmonic Winds de Singapur, la Hong Kong Band Directors Association, la Southeastern Conference Band Directors Association, l’Institut Valencià de la Música, el Certamen Internacional “Vila d’Altea” o el Certamen Internacional de Bandes de València. És guanyador del Concurs de Composició de Música per a Banda de Corciano (Italia) en les edicions de 2006 amb Preludio al Alba i en 2009 amb La Dama Centinela.

Ha treballat com a director de diverses bandes valencianes com ara Alborache, Chiva, Bétera o Villar del Arzobispo. El 2016 fou director convidat de la Banda Municipal de Barcelona.


La Banda Municipal de Barcelona, una institució amb més de 130 anys d’història
La Banda Municipal de Barcelona és una de les agrupacions musicals més antigues de Barcelona. Creada el 1886 per l’Ajuntament de Barcelona, des del 2007 és resident a L’Auditori, on ofereix una temporada estable de concerts. Desenvolupa projectes amb la col·laboració d’artistes i formacions d’àmbit nacional i internacional. A partir de setembre de 2018, comença una nova etapa amb José R. Pascual-Vilaplana com a director titular.

L’any 2016 la Banda va fer 130 anys durant els quals s’ha mantingut fidel als objectius que van motivar la seva creació, apropant la música dels grans compositors a la ciutadania, oferint actuacions de gran qualitat. A més, ha sabut adaptar-se a nous reptes apostant per la difusió del repertori actual per a banda, encarregant estrenes a compositors catalans o col·laborant amb artistes heterogenis.

A dia d’avui, la nostra Banda Municipal de Barcelona és una agrupació compromesa amb la societat que l’envolta, partícip del seu temps i protagonista activa de l’escena instrumental barcelonina.


La Federació Catalana de Societats Musicals
La Federació Catalana de Societats Musicals, amb 40 anys de servei a les societats musicals, és una federació que aplega unes 50 entitats musicals dins del marc de la cultura popular catalana i té l’objectiu principal de promoure, vehicular, potenciar i donar cohesió al moviment associatiu cultural de les Bandes de Música. Per complir aquests objectius duem a terme els projectes que detallem, els quals pivoten en diferents temes o formats, alguns purament musicals i de projecció, i d’altres de formació i informació, sense perdre de vista projectes arriscats de noves músiques, d’investigació, així com l’entrada definitiva de les noves tecnologies.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.