La Gent Gran en situació de dependència i/o aïllament centra la nova temporada d’Apropa Cultura, la xarxa de cultura inclusiva que celebra 15 anys

25-Oct-2021 – Aleix Palau

Com a novetat, Apropa Cultura presenta el projecte El Museu s’Apropa, amb la complicitat de l’Ajuntament de Barcelona i la implicació de 10 museus de la ciutat que visiten residències i centres per apropar la cultura a les persones grans que no poden desplaçar-se.

Apropa Cultura celebra 15 anys amb més de 130 equipaments culturals adherits de 44 municipis catalans que permeten l’accés a la cultura a més de 2600 entitats socials d’arreu de Catalunya.
Espai de premsa: dossier, vídeo i fotografies


Apropa Cultura celebra els seus 15 anys d’existència amb més de 130 equipaments culturals adherits que obren les seves portes a les persones usuàries de més de 2600 entitats socials. La xarxa de cultura inclusiva ja és present a 44 municipis del territori català i enguany consagra també la seva expansió a les Illes Balears. 

En la seva tasca de construir ponts entre el món social i cultural per fer possible una cultura més inclusiva, accessible i diversa, Apropa Cultura ha propiciat més de 363.000 sortides culturals de col·lectius en situació de vulnerabilitat i de l’àmbit de la discapacitat des del 2006.

Una xarxa que no para de créixer i que, durant la última temporada, ha incorporat a la seva llista d’equipaments i promotors culturals, adhesions com les del Festival Cruïlla, el Museu d’Història de Catalunya, la Fundació Suñol i el Parc d’Atraccions Tibidabo, entre altres.

El Teatre Romea de Barcelona ha acollit aquest matí l’acte anual de presentació de la temporada Apropa Cultura, conduit per la periodista Rosa Badia i amb la presència de la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la Secretària d’Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Anna Figueras; la Directora del Programa d’abordatge integral sobre els casos de salut mental d’elevada complexitat del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Magda Casamitjana; la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; el regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera; el Delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados; el Vicepresident Tercer de la Diputació de Barcelona, Ferran Mascarell; el Director de l’Àrea de Cultura i Ciència de la Fundació “la Caixa”, Ignasi Miró; i que ha comptat amb l’actuació de Ricard Gili, director de la Locomotora Negra, amb el quartet de jazz Gili-Romaní Jazz Quartet, així com amb la presència de representants d’equipaments i institucions d’arreu de Catalunya.

Recupera aquí l’streaming de l’Acte Anual Apropa Cultura des del Teatre Romea


#MaiSoles
Aquest any Apropa Cultura dedica la temporada 2021/22 a la Gent Gran en situació de dependència i/o aïllament, un dels col·lectius que més ha patit de primera mà la crisi de la COVID19. Especialment s’ha vist afectat el seu accés a la cultura: és el col·lectiu en situació de vulnerabilitat que ha registrat un dels descens més forts pel que fa a les sortides culturals.

Per revertir-ho, i sota el lema #MaiSoles, Apropa Cultura centrarà els seus esforços en les persones que viuen a les residències, o que viuen a casa seva però són usuàries de centres de dies, de programes d’Alzheimer o altres demències. Aquestes són les persones que més pateixen la soledat, que ja ha esdevingut un problema de salut pública, i a les quals Apropa Cultura vol acompanyar sumant esforços amb els diferents agents que en formen part.

Ara que es celebra la tornada del 100% dels aforaments als equipaments culturals i la tornada a una certa normalitat, Apropa Cultura revindica la responsabilitat col·lectiva per a que aquestes persones no quedin excloses de l’oferta cultural per culpa de la seva situació. 

Apropa Cultura organitzarà la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat 2021 ‘Mai soles. Cultura i Gent gran en situació d’aïllament o dependència’ que tindrà lloc al Museu Picasso el 22 de novembre, un cicle de xerrades sobre Gent Gran amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i celebrarà sessions de l’activitat musical participativa Un matí d’orquestra per a persones amb Alzheimer i altres demències amb la complicitat de l’OBC, l’OSV, l’OJC i l’OCGr. I com a novetat, també posa en marxa el projecte El Museu s’Apropa de la mà de deu museus de Barcelona.

El Museu s’Apropa
Una de les grans novetats d’aquesta temporada és el projecte El Museu s’Apropa. Un programa d’activitats organitzades específicament a residències de gent gran pels museus de la xarxa Apropa, i que neix com a iniciativa de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona arran de la pandèmia. Destinada a les persones amb demència lleu que viuen a les residències, aquesta intervenció vol estimular i combatre l’aïllament, la tristesa i millorar la seva salut mental.

De moment, ja en formen part 10 museus de Barcelona: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu de Ciències de Barcelona, el CCCB, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, el Museu del Disseny, la Fundació Antoni Tàpies i la Fundació Suñol. Educadors i educadores d’aquests museus visiten residències i fan activitats artístiques amb les persones que no poden sortir dels seus espais. 

Projectes com aquest evidencien el llarg camí que queda encara per recórrer i el repte d’Apropa Cultura és, en col·laboració amb la resta d’agents involucrats, detectar les necessitats reals de les persones en situació de vulnerabilitat i posar-hi solucions per millorar les seves vides. No es tracta només d’obrir portes, si no de traspassar-les perquè ningú es quedi al marge.


CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.