Neix el Barcelona Obertura Spring Festival

05-Feb-2018 – Lisi Andrés

Es un projecte pensat per a tota la ciutat, que comptarà amb grans noms de l’escena internacional com Valery Gergiev, Kent Nagano, Plácido Domingo, Diana Damrau, Daniil Trifonov i Matthias Goerne i també amb una quarantena d’actuacions en espais emblemàtics de Barcelona d’accés gratuït.

Barcelona Obertura ha presentat aquest dilluns 5 de febrer el Barcelona Obertura Spring Festival, el primer programat conjuntament per les principals institucions musicals de la ciutat i que tindrà lloc del 4 al 17 de març del 2019. Es tracta d’un projecte impulsat pel Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori, amb la col·laboració d’Ibercamera, i promogut per l’associació Barcelona Global. El festival compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i està pensat per a tota la ciutat: un projecte transversal, dinàmic i accessible per a tothom.

La programació del Festival s’emmarca en una oferta de ciutat i ofereix al visitant una forma diferent de conèixer Barcelona, una nova experiència que convida a fer una segona mirada més profunda a la ciutat. El Festival és un gran pas endavant en el projecte Barcelona Obertura que va néixer el juliol de 2015 per posicionar la música clàssica de Barcelona al mapa mundial i convertir la ciutat en un destí de turisme musical.

El Festival s’ha presentat a L’Auditori i ha comptat amb la participació del president de Barcelona Obertura, Ramon Agenjo; el director de la iniciativa, Víctor Medem; i el CEO de Barcelona Global, Mateu Hernández, així com el director general i la directora artística del Gran Teatre del Liceu, Roger Guasch i Christina Scheppelmann; el director i el director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana, Joan Oller i Víctor Garcia de Gomar; el gerent i el director artístic de L’Auditori, Jordi Tort i Robert Brufau; i la directora d’Ibercamera Montserrat Crespo.

“Aquest festival és el millor anunci per a la ciutat de Barcelona. I és fonamental que hagi nascut des de la societat civil. És un festival que les institucions ofereixen al conjunt de la ciutadania i que ajudarà a posicionar Barcelona com a destinació internacional de turisme cultural”, ha destacat Ramon Agenjo, president de Barcelona Obertura.


La programació
Barcelona Obertura Spring Festival presentarà 14 concerts i funcions que inclouran grans noms de l’escena internacional com ara Valery Gergiev, Kent Nagano, Jonathan Nott, Kazushi Ono, Josep Pons, Jordi Savall, Plácido Domingo, Diana Damrau, Matthias Goerne, Carlos Alvarez, Joel Prieto, Bejun Mehta, Daniil Trifonov, Grigory Sokolov, Jean-Yves Thibaudet, Leif-Ove Ansdnes, Tabea Zimmermann, Jean-Guihen Queyras, Rias Kammerchor, Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky, Gustav-Mahler Jugendorchester, Claus Guth, la soprano Irene Théorin així com la implicació intensa dels conjunts estables de cada cas, com l’Orfeó Català, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya així com l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu.

Al festival s’estrenaran noves produccions com la versió de la Novena de Beethoven a càrrec de l’Agrupació Teatral Sr. Serrano i les Vespres de Joan Pau Pujol interpretades per la Jordi Savall i la Jove Capella Reial de Catalunya. El repertori del festival suposa un altre al·licient doncs s’hi interpretaran obres tant emblemàtiques com La Consagració de la primavera de Stravinsky, la Tercera i cinquenes simfonies de Mahler, el Rèquiem de Victoria, els tres grans cicles de lied de Schubert (La Bella molinera, Winterreise i Schwanengesang), Rodelinda de Händel, els concerts per a piano i orquestra de Rakhmàninov i la cantanta Alexander Nevsky de Prokófiev.

La ciutat s’omplirà de concerts
El festival coordinarà una quarantena d’actuacions a espais emblemàtics de la ciutat (Casa Batlló, Museu Nacional, Fabra i Coats) i equipaments municipals. Per aquests concerts d’accés gratuït es crearà un format que trenqui amb les convencions concertístiques habituals i es proposarà una xarxa de música que impliqui tota la ciutat.

Els intèrprets seran seleccionats pels directors artístics de les institucions i es formarà un comitè que seleccionarà els músics barcelonins que es presentin en convocatòria oberta per participar-hi. Hi seran presents diferents generacions d’intèrprets, formacions variades i tot tipus de gèneres de música clàssica. A més, es crearà una xarxa de voluntaris -a través de convocatòria oberta- que realitzaran tasques de producció i organització dels concerts.

El Barcelona Obertura Spring Festival és un pas més en l’estratègia de Barcelona Obertura per tal de promocionar internacionalment les programacions de música clàssica de la ciutat i aprofundir en el posicionament de Barcelona com a destinació mundial de viatges musicals i culturals.

La programació del festival es finançarà amb recursos propis de les cases i una aportació de l’Ajuntament de Barcelona a través de l’ICUB.

Tres temporades
Des de la presentació de la marca Barcelona Obertura, al juliol de 2015, el projecte ha comptat amb tres temporades, formades per paquets que han identificat els moments clau de l’any, que condensen una interessant oferta musical de concerts amb atractiu internacional. A més, des de fa un any compta amb una estructura i pressupost propi.
En aquest temps s’han organitzat, amb el suport de Turisme de Barcelona, sis viatges de premsa internacional (desembre de 2015, abril de 2016, gener, març, maig i octubre de 2017), amb la participació de 20 periodistes internacionals especialitzats en música clàssica, principalment d’Alemanya, Anglaterra i França i una vintena d’aparicions als mitjans. Barcelona Obertura ha participat també en un Roadshow de promoció organitzat per Turisme de Barcelona i l’Agència Catalana de Turisme a l’Àsia i en participarà en un als Estats Units aquest febrer.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.