Ludovic Morlot, nomenat nou director titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

10-Nov-2021 – Aleix Palau

Descàrregues

Fotos
Video

Descobreix la seva discografia aquí

El Consell Rector del Consorci de L’Auditori i l’Orquestra ha aprovat aquest matí la proposta del director de L’Auditori, Robert Brufau, per al nomenament de Ludovic Morlot com a nou director titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Morlot assumirà el seu càrrec al setembre de 2022 per a les properes quatre temporades.

El nomenament de Ludovic Morlot suposa la culminació d’un procés de recerca iniciat ara fa tres anys i l’impuls definitiu al nou projecte artístic de l’OBC i L’Auditori per al futur. La decisió és fruit d’un treball intens de la direcció artística de L’Auditori  i ha comptat, també, amb la  implicació i complicitat dels membres de l’Orquestra. 

Entre els ambiciosos projectes d’aquesta nova etapa, Ludovic Morlot impulsarà la presència de l’orquestra a l’entorn digital, els enregistraments discogràfics, les residències internacionals, els programes de desenvolupament de talent i el creixement de l’orquestra, amb la incorporació de nous talents a la família de l’OBC.

Robert Brufau, director de L’Auditori, afirma que «amb Ludovic Morlot al capdavant, l’OBC se situa en l’àmbit internacional per defensar el paper que  la música simfònica ha de jugar al segle XXI. Morlot ha demostrat ser capaç d’impulsar el creixement artístic de grans formacions que, gràcies al seu lideratge, han aconseguit grans fites. La modernitat i el rigor formen part del seu ADN com a artista, i això s’evidencia en tot el que fa, des de la gestió fins a l’escenari, amb plena consciència dels reptes de la societat actual».

Per la seva part, el mestre Ludovic Morlot ha fet arribar les següents paraules: «M’ha agradat molt treballar amb els músics de l’OBC i l’equip directiu de L’Auditori per la seva energia, artesania i ofici a l’hora de plantejar els programes. El projecte actual desprén curiositat i amor per la música. És un honor i un privilegi ser convidat a liderar aquests músics extraordinaris a la següent etapa i somiar junts en un nou futur per aquesta inspiradora institució. Tinc moltes ganes d’ampliar el repertori de l’orquestra i descobrir més sobre la riquesa del patrimoni musical català. Afegir la meva veu al projecte realitzat per l’anterior director titular Kashushi Ono és un repte que assumeixo amb orgull i molta expectació».

L’ímpetu, l’elegància i la intensitat de Ludovic Morlot sobre l’escenari li han valgut l’estima d’espectadors i orquestres d’arreu, des de la Filharmònica de Berlín fins a l’Orquestra Simfònica de Boston. Ludovic Morlot, nascut a Lió, França (1973), és actualment director emèrit de l’Orquestra Simfònica de Seattle, títol honorífic que se li ha concedit per la feina extraordinària que va realitzar durant els seus vuit anys com a director titular de l’orquestra. 

De l’època a Seattle, en destaquen propostes innovadores de programació, que abraçaven una gran diversitat de repertoris i gèneres, i la realització d’una vintena d’enregistraments pels quals va ser reconegut amb cinc premis Grammy. Sota la seva direcció es van realitzar encàrrecs d’obres tan importants com Become Ocean de John Luther Adams, guanyadora del Pulitzer el 2014, i la distinció que la Simfònica de Seattle va guanyar com a Orquestra de l’Any 2018 als premis Gramophone.

A més, des de 2019, Ludovic és artista associat de l’Orquestra Filharmònica de la BBC amb qui ha mantingut una estreta relació durant molts anys. 

El mestre Morlot dirigeix orquestres prestigioses d’arreu del món, com la Filharmònica de Berlín, la Royal Concertgebouw, la Filharmònica txeca, Dresden Staaksapelle, la Filharmònica de Londres i  l’Orquestra del Festival de Budapest, per anomenar-ne algunes. Ha estat present en diferents ocasions als festivals BBC Proms, Wien Modern i al Festival d’Edimburg, entre molts d’altres. Altres actuacions destacades recents han inclòs la direcció de la Filharmònica de Nova York i les simfòniques de Chicago i Filadèlfia. Ludovic té una connexió particularment forta amb l’Orquestra Simfònica de Boston on, de molt jove, va ocupar el lloc de director assistent. Des de llavors ha dirigit l’orquestra a Boston i al Festival de Tanglewood, entre molts altres projectes.

En l’àmbit operístic, Ludovic Morlot fou director de La Monnaie, a Brussel·les, durant tres anys (2012-2014), on va estrenar diverses produccions com La clemenza di TitoJenufa i Pelléas et Mélisande. Recentment ha inaugurat la temporada 21-22 de l’Òpera de Seattle amb una actuació molt especial de La Valquíria. 

Format com a violinista, Ludovic va estudiar direcció als EUA i va continuar la seva formació a Londres, a la Royal Academy of Music i al Royal College of Music. Ludovic és professor associat a la Facultat de Música de la Universitat de Washington a Seattle i artista visitant a la Colburn School de Los Ángeles. L’any 2014, a més, va ser elegit membre de la Royal Academy of Music de Londres, en reconeixement a la seva important contribució a la música. Al llarg de la seva trajectòria, Ludovic Morlot ha demostrat un gran  compromís amb les noves generacions d’artistes, amb moments tan destacats com haver estat fundador i director artístic  de la Jove Orquestra Nacional de la Xina.

El públic de Catalunya es podrà retrobar amb Ludovic Morlot la setmana del 17 de gener a L’Auditori al concert de l’OBC Allò que em diu l’amor amb obres de Bach, Betsy Jolas, Schumann, Carter i Mahler, i amb el pianista Pierre-Laurent Aimard com a solista convidat.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.