L’Auditori i l’OBC estrenen la primera obra orquestral escrita i interpretada durant el confinament

27-May-2020 – Aleix PalauL’Auditori de Barcelona és la primera institució musical europea en encarregar una obra escrita, interpretada i estrenada durant el confinament. Es tracta de Confiants, que el compositor Bernat Vivancos va escriure durant els primers dies del confinament perquè els músics de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya l’interpretessin des de casa.

Es tracta d’una peça de poc més de tres minuts i concebuda per a ser tocada per la setantena de músics que formen la nostra orquestra, que s’han gravat a ells mateixos a través dels seus dispositius i telèfons mòbils. D’aquesta manera, l’obra ha estat interpretada des de casa, sense cap falsejament de so ni playback, i ha estat mesclada per tal de fer coincidir les intervencions amb la partitura. Bernat Vivancos ens ho explica d’aquesta manera:

“En ple confinament he rebut l’encàrrec de L’Auditori per a compondre, en la major rapidesa possible, una obra per a gran orquestra, amb la finalitat de fer un video amb tots els músics tocant l’instrument des de casa. Proposta suggestiva, a nivell sonor digne d’orfebreria, on L’Auditori, un cop més, fa gala de la seva aposta per a la nova creació, deixant de banda el món musical virtual amb propostes fàcils i poc innovadores.

Per dur-lo a terme, de seguida vaig tenir en compte la massa orquestral, la suma d’instruments de l’orquestra que s’anirien agrupant al llarg de l’obra, a fi de poder percebre des de la individualitat fins al gran conjunt. De curta durada (3 minuts), i responent a les necessitats del projecte: efectiva, dinàmica, amb un treball solístic, cambrístic i orquestral, amb moltes capes sonores, i, evidentment, sense traïr el meu estil compositiu. Una partitura gegant per a 70 músics, amb 51 veus independents, on el treball textural es multiplica, fins a un tutti agermanat: de l’interior de les cases a l’exterior de les terrasses i balcons, de la trompeta solista a la gran família, uns músics, confinats, però sobretot, “Confiants”, que surten a l’exterior per tocar per a la seva ciutat.”

Marc Cuscó, d’Escafior Films, ha estat l’encarregat de realitzar el vídeo, en el qual podem veure els músics de l’OBC tocant en format multipantalla i imatges de la ciutat de Barcelona. El vídeo, que es compartirà a les xarxes socials amb l’etiqueta #TrobatAmbLaMúsica, deixa entreveure la imatge de la propera temporada 20-21 de L’Auditori que es presentarà el divendres 5 de juny.

Amb l’estrena de Confiants, L’Auditori fa un pas més en el seu compromís amb la música de nova creació i amb els compositors del país. Aquesta obra vol ser un regal a la ciutadania i transmetre el missatge de que la música seguirà sonant i que aviat intèrprets i públics es retrobaran a les nostres sales.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.