El tribut a Pau Casals impulsat des del Japó arriba a Catalunya

13-Apr-2016 – Lisi Andrés

El prestigiós compositor i músic, Akira Inoue presentarà aquest mes d’abril el seu projecte El Cant dels Ocells- Song of the Birds a Catalunya. Inoue homenatja a través d’aquesta iniciativa la figura i els ideals de Pau Casals proposant a músics d’arreu del món la seva interpretació de la melodia de El Cant dels Ocells. El dia 22 d’abril L’Auditori de Barcelona serà l’escenari d’un acte institucional on hi assistiran el Cònsol General del Japó a Barcelona, el Sr. Joaquim Garrigosa, director de L’Auditori de Barcelona, Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals. Akira Inoue, impulsor del projecte, els germans Yoshida, Nataliya Gudziy i el grup de violoncel·listes de l’Escola Superior de Música de Catalunya oferiran un petit tast del gran concert que se celebrarà l’endemà al Vendrell. La presentació d’aquest projecte a Catalunya compta, a més, amb el suport especial de Kazushi Ono, director titular de l’OBC, i de Yuriko Ono.

El 23 d’abril se celebrarà un concert-renga (un tipus de poesia col·laborativa) a l’Auditori Pau Casals del Vendrell. El concert és gratuït, però és imprescindible reservar entrada a: www.ticketea.com. Els músics d’aquest projecte són el compositor, productor musical, teclista i arranjador, Akira Inoue, els germans Yoshida, coneguts per la seva interpretació de la música folklòrica japonesa, Nataliya Gudziy, especialista en la bandura (instrument nacional d’Ucraïna), Aska Kaneko, violinista, i un grup de violoncel•listes de l’ESMUC.

Finalment, del 21 d’abril al 23 de maig es projectarà un vídeo al Museu de la Música que és un recull del Poema audiovisual “Renga – El cant dels ocells”, en el qual més de 35 artistes del Japó interpreten la cançó tradicional catalana que Pau Casals immortalitzà a l’ONU el 1971.

55 anys de la visita de Pau Casals al Japó

L’abril de 1961 Pau Casals va visitar el Japó. L’impacte cultural i espiritual d’aquell viatge va ser molt gran. 55 anys després, del Japó arriba un tribut a Pau Casals, de la mà de la cançó popular catalana que ell va popularitzar com un himne de pau i llibertat que traspassa fronteres. El geni musical i els ideals pacifistes que defensà Pau Casals van ser compartits per molts joves japonesos. Entre ells, el brillant violoncel·lista Yoritoyo Inoue (1912-1996), havia estat enviat al camp de batalla durant la II Guerra Mundial, i retingut durant tres anys a la URSS, i després de l’encontre amb Pau Casals va transmetre la música i el missatge de Casals a les noves generacions, per tot el país.

El seu fill, Akira Inoue, ha impulsat aquest projecte “Renga- el cant dels ocells”. En el “renga”, un tipus de poesia col•laborativa, cada autor afegeix un fragment a un poema. Emprant “el cant dels ocells” com l’inici d’un gran poema, Akira Inoue ha convidat a músics de diverses especialitats, a fer les seves pròpies interpretacions de la melodia, establint un diàleg musical enriquidor que connecta pobles i cultures. El “cant dels ocells” ha estat interpretat a tot el Japó, incloent la zona devastada per l’accident, el terratrèmol i tsunami de 2011, en concerts i tallers. Més de 35 artistes, des d’intèrprets d’instruments tradicionals japonesos a experts en música clàssica europea s’han afegit al projecte i a compartir lliurement les seves interpretacions des d’internet a www.thesongofbirds.com

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.