L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana i el Gran Teatre del Liceu presenten una nova edició del Barcelona Obertura Spring Festival

01-Mar-2021 – Aleix Palau

L’OBC amb Núria Rial, Sol Gabetta i Elim Chan, el recital del baríton André Schuen i el pianista Daniel Heide i la Jove Capella Reial de Catalunya, es podran veure a les sales de L’Auditori de Barcelona.

Enmig d’un context internacional marcat per les restriccions de la Covid-19, els tres equipaments organitzadors acolliran tretze concerts protagonitzats per artistes com Gustavo Dudamel, Josep Pons, Elim Cham, Raphaël Pichon, Gregory Kunde, Krassimira Stoyanova, Andrè Schuen, Núria Rial, Sol Gabetta, Grigory Sokolov, Daniil Trifonov, el Cuarteto Quiroga i la Jove Capella Reial de Catalunya entre altres. Es reprogramarà el circuit de concerts gratuïts previstos en l’edició 2020 com a mostra de compromís amb els artistes i el públic local.

El Barcelona Obertura Spring Festival, programat conjuntament pel Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona, amb la col·laboració d’Ibercamera, el Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, celebra aquest any la seva segona edició entre el 5 i el 28 de març. El festival es reprèn després de la cancel·lació forçosa del 2020 mantenint intactes els objectius fundacionals de treballar per seguir posicionant Barcelona com a ciutat de cultura i música. Es tracta d’una iniciativa gestada per les citades institucions conjuntament amb Barcelona Global i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives i de l’ICUB, amb recursos procedents de l’impost turístic. La segona edició del Barcelona Obertura Spring Festival comptarà amb 13 concerts a les grans institucions musicals.

En paral·lel i per apropar la música a tots els barcelonins i barcelonines, tornarà a tenir lloc l’Obertura City+, un circuit de 27 concerts gratuïts distribuïts pels deu districtes de la ciutat i que recuperaran els tres eixos temàtics proposats el passat 2020: Univers Robert Gerhard; Fusió Europa i Beethoven – Les 32 sonates per a piano, una marató organitzada conjuntament amb el Concurs Maria Canals. Aquests concerts, ja previstos en la passada edició 2020, reforcen el compromís de Barcelona Obertura amb el talent local de la ciutat en un moment en què el teixit artístic està vivint greus dificultats. Els concerts se celebraran a 20 espais diferents, entre els quals s’hi suma en aquesta ocasió la CASA SEAT.

El festival compta amb la implicació de més de 40 entitats i ve precedit per l’èxit de la primera edició, celebrada entre els dies 4 i 17 de març de 2019, i que va comptar amb més de 33.800 assistents als 50 concerts. L’edició d’enguany comptarà amb 40 propostes cambrístiques adaptades a les exigències artístiques marcades per la Covid-19.

El festival 2021 tindrà diverses cites a L’Auditori de Barcelona, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que interpretarà dos programes. El cap de setmana del 13 i 14 de març, Francesc Prat i la soprano Núria Rial es posaran al capdavant de l’OBC per interpretar un programa dedicat a Robert Gerhard (del qual commemorem el 50è aniversari de la seva mort) i Frederic Mompou.

Sol Gabetta al violoncel i Elim Chan a la direcció, en canvi, seran les protagonistes del programa titulat Utopia que inclou l’obra homònima de Sofía Martínez a més del Concert per a violoncel n. 1 en la m de Saint-Saëns, la Simfonia n. 40 de Mozart i la Simfonia n. 1 “Clàssica” de Prokófiev.

La bella molinera de Schubert amb Andrè Schuen i Daniel Heide i la Jove Capella Reial de Catalunya sota la direcció de Lluís Vilamajó, completen la proposta de L’Auditori de Barcelona per a l’ocasió.


El Gran Teatre del Liceu comptarà amb tres cites. El dia 5 de març, Josep Pons dirigirà l’orquestra del teatre en un programa de danses hongareses i eslaves de Brahms, Dvorak, Kodály, Bartók i Borodin.

L’estrena a l’Estat espanyol de Lessons in Love and Violence –òpera sorgida del tàndem George Benjamin i Martin Crimp– comptarà amb posada en escena de Katie Mitchell i les veus de Stéphane Degout, Georgia Jarman, Daniel Okulitch i Peter Hoare sota la batuta de Josep Pons.

El fermall operístic el posarà la nova producció d’Otello de la Bayerische Staatsoper dirigida per Gustavo Dudamel que comptarà amb un repartiment de luxe encapçalat per Gregory Kunde, Krassimira Stoyanova i Carlos Álvarez als rols principals.

El Palau de la Música Catalana aposta en aquesta ocasió per propostes de cambra. Grigory Sokolov, fidel al seu compromís amb la sala modernista, orferirà les Quatre polonaises de Chopin i els 10 Preludis op. 23 de Rachmaninoff.

El Cuarteto Quiroga, Premi Nacional de Música 2018 torna a Barcelona per oferir el seu programa Pathos, que inclou obres de Mozart, Berg i Beethoven. El conjunt francès Café Zimmermann, per la seva banda, oferirà la integral dels Concerts de Brandenburg de Bach sota la direcció de Celine Frisch i Pablo Valetti mentre que Raphäel Pichon i el seu Ensemble Pygmalion presentaran la seva lectura d’una de les obres més icòniques del repertori de tots els temps: la Passió segons sant Mateu.

El festival, acollirà també una altra destacada cita pianística de la mà d’Ibercamera: Daniil Trifonov interpretarà un programa íntegrament dedicat al compositor de Lepzig al Palau de la Música Catalana.
Finalment, l’Orquestra Camera Musicae, membre de Barcelona Obertura des del 2020, interpretarà dues vegades El Concierto de Aranjuez de Rodrigo amb Guillermo García Calvo com a director convidat i Pablo Sáinz Villegas a la guitarra. El concert commemora el 80è aniversari de l’estrena de l’obra mestra guitarrística a la mateixa sala.

Obertura City+: un model de compromís
El festival d’enguany presenta 27 concerts gratuïts dins el circuit Obertura City+, que compta de nou amb el suport especial de l’Ajuntament de Barcelona. Aquests concerts, distribuïts pels 10 districtes de la ciutat, recuperen els tres eixos temàtics que no es van poder dur a terme en l’edició 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Aquesta reprogramació deixa palès el compromís de Barcelona Obertura amb els músics locals en un moment en què les repetides cancel·lacions de concerts estan fent molt de mal en els professionals autònoms.

Univers Robert Gerhard: En el context de la celebració del 50è aniversari de la seva mort, es programen 6 concerts dedicats al gran compositor català posant el focus en el seu corpus artístic i el d’altres compositors que li van ser afins.
Fusió Europa: Sota aquest eix s’agrupen aquells concerts que, lluny d’estar centrats en el gran repertori europeu dels darrers segles, busquen posar el punt de mira en obres menys conegudes del llegat musical del Vell Continent.
Beethoven – Les 32 sonates per a piano: El cap de setmana del 4, 5 i 6 de juny, diversos equipaments de Montjuïc (Museu Nacional, Fundació Miró, CaixaForum i Pavelló Mies van der Rohe, a més del Conservatori del Liceu) acolliran 10 concerts on joves pianistes, la majoria formats a Catalunya, tocaran les 32 sonates per a piano de Beethoven. Fa 50 anys que no es programava a Barcelona l’integral d’aquest corpus musical fonamental de la història de la música. Aquest cicle és una iniciativa conjunta amb el Concurs Maria Canals.

Fahmi Alqhai, Llÿr Wiliams, Noelia Rodiles, Marc Heredia, Barcelona Clarinet Players, Cosmos Quartet, Quartet Altimira i Josep-Ramon Olivé són alguns dels artistes més destacats. La programació també compta amb conjunts sortits dels cossos estables del Gran Teatre del Liceu i L’Auditori de Barcelona a més d’estudiants del Conservatori del Liceu i l’ESMUC. Es tracta de 29 concerts amb una vuitantena de músics implicats en 20 espais diferents. Alguns d’aquests espais repeteixen respecte 2019, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Casa Batlló, Fundació Miró, la Presó Model, l’Auditori de Sant Martí i els centres cívics Zona Nord, Pere Pruna, La Sedeta i Fort Pienc.

Aquest any s’hi afegeix la CASA SEAT com a nou espai alhora que es mantenen les incorporacions del 2020: Fundació Tàpies, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), CaixaForum i els centres cívics Can Basté, La Sagrera i Matas Ramis.
Tots els concerts que formen part del Barcelona Obertura Spring Festival i de l’Obertura City+ se celebraran fent un seguiment estricte de les mesures sanitàries dictades per les autoritats pertinents. L’accés als recintes es realitzarà de forma esglaonada, fent control de la temperatura i aplicant gel hidroalcohòlic.

Les entrades per als concerts del festival es podran adquirir des del web
www.barcelonaobertura.com.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.