MARIONA VILA
Barcelona 1958

Liber generationis

(2018)

 

BERNAT VIVANCOS
Barcelona 1973

Goigs de Nostra Dona

(2021)

 

JOAN MAGRANÉ
Reus 1988

Dos motets breus

I. Post dies octo
II. Mane nobiscum

(2021)

 

ALBERT GUINOVART
Barcelona 1962

Dixit Dominus

(2018)

Andrea Martí, soprano solista

 

La durada aproximada del concert será de 60 minuts

COR JOVE NACIONAL DE CATALUNYA
PERE LLUÍS BIOSCA, DIRECCIÓ

 

SOPRANOS: Maria Victoria Enriquez, Èlia Farreras, Neus Llorens, Andrea Martí, Andrea Megías, Maria Molina, Arantza Prats, Marina  Torra, Maria Vives
CONTRALTS: Estela Angel, Georgina Ansaldo, Blanca Martí, Aurora Miró, Martí Pàmies, Irene Plass, Helena Tajadura
TENORS: Marc García, Marc Majó, Ferran Mitjans, Ferran Passola, Josep Rovira, Joel Signes, Miquel Villalba
BAIXOS: Lluís Arratia, Oriol Carceller, Xavier Casademont, Joan Climent, Pablo Morales, Oriol Quintana, Frederic Schikora, Jordi Viñallonga

COMENTARI

per Alba Nogueras

El Cor Jove Nacional de Catalunya ens porta, avui, un programa que coneix a fons. Van presentar-lo aquest estiu al festival Europa Cantat –celebrat, enguany, a Eslovènia– i al Festival de Música Antiga dels Pirineus, tots dos aparadors internacionals de gran prestigi. A més, van treballar-lo en detall en un disc produït per l’editorial Ficta que es publicarà pròximament. El programa inclou dues obres d’encàrrec –l’una a Joan Magrané, l’altra a Bernat Vivancos, tots dos compositors convidats aquesta temporada a L’Auditori– i dues obres que Pere Lluís Biosca, director d’aquesta edició del CJNC, va estrenar amb el Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona –una de Mariona Vila i una altra d’Albert Guinovart–. Un repertori, per tant, que se sustenta sobre quatre grans plomes catalanes contemporànies que, des de la pluralitat, dialoguen amb uns textos sacres que encara ens apel·len avui.

Mariona Vila va compondre Liber generationis el 2018 partint de la versió del segle XVI de Joan Pau Pujol, tot aprofundint en un misticisme revisitat. L’harmonia de l’obra traspua l’aire de la Sibil·la entrant, majestuosa, a la basílica, amb els seus guants de seda i una presència que s’allunya del fet terrenal. El text actua com a ressonància, deixant enrere tota significació directa, merament descriptiva, per suscitar-nos una dimensió sonora que ens transcendeix.

De Joan Magrané, n’escoltarem Dos motets breus (2021) –Post dies octo i Mane nobiscum–, una obra per a sis veus que, a tall de díptic, descriu com el Senyor va presentar-se als seus deixebles tot dient «La pau sigui amb vosaltres» i com, ells, en veure que s’acabava el dia i es feia fosc, van demanar-li que es quedés. D’una sonoritat totalment diferent són els Goigs de Nostra Dona (2021) de Bernat Vivancos, obra per a vuit veus que posa música a un cant de llaor a la Verge Maria.

Finalment, podrem gaudir d’una de les poques obres a cappella d’Albert Guinovart: un Dixit Dominus estrenat també el 2018 que parteix d’una recerca dels textos propis de la Catedral de Barcelona i que, de la mateixa manera que l’obra de Vila, es va encarregar amb l’objectiu d’incloure música contemporània a les litúrgies i així consolidar un repertori del segle XX i XXI als oficis. L’obra consta de tres salms precedits, cadascun d’ells, d’una antífona i és una peça polifònica –per a quatre veus amb algun divisi ocasional– amb música que comença i acaba en una tonalitat agradable, però que s’arrisca harmònicament i rítmicament a la part central, seguint una certa narrativitat i acompanyant el text.

El Cor Jove Nacional de Catalunya, iniciativa de prop de deu anys d’existència del Moviment Coral Català (Confederació Coral Catalana) i de Corals Joves de Catalunya, està format per 24 cantaires d’entre 18 i 28 anys renovats cada any després d’un procés exigent de selecció. Té la finalitat de detectar nous talents de l’escena catalana i potenciar tant la recuperació del repertori coral català com la internacionalització de les nostres obres i dels nostres directors.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.