Notícies

Lisi Andrés | 10 gener 2018

Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Viena protagonitzen un gran concert a L’Auditori

L’Auditori comença l’any amb les entrades exhaurides pel cap de setmana amb Gustavo Dudamel i West Side Story que gaudiran prop de 7.500 persones

Després del gran èxit de l’emblemàtic Concert d’Any Nou, Gustavo Dudamel es torna a posar el capdavant de la Filharmònica de Viena per protagonitzar un dels grans esdeveniments d’aquesta temporada a L’Auditori. Dudamel, es va convertir en el mestre més jove que ha dirigit mai aquesta tradicional cita musical que va ser retransmesa per televisions de més de 90 països. A L’Auditori, el prestigiós director i la històrica orquestra oferiran un concert extraordinari el 14 de gener en què interpretaran l’ Adagio de la Simfonia núm. 10 de Mahler i la Simfonia Fantàstica de Berlioz. Aquest concert rep el suport de Crèdit Andorrà Financial Group.
L’Auditori comença l’any amb un cap de setmana d’entrades exhaurides per a dos grans projectes. Les entrades per al concert de Dudamel es van exhaurir fa mesos i la producció de l’OBC West Side Story, que inicia el centenari Bernstein, també ha penjat el cartell de sold out per a les tres sessions. En total aquest cap de setmana prop de 7.500 persones gaudiran de la música a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori.


Dudamel, una de les millor batutes del món
Com a actual director de la Filharmònica de Los Angeles i director de l'Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela, l'impacte del lideratge de Gustavo Dudamel s'estén des de les grans sales de concert a les aules, sales de cinema i plataformes digitals de tot el món. Dudamel actua a més com a director convidat d'algunes de les institucions musicals més importants del món: el 2017 realitza una gira europea amb la Filharmònica de Berlín i és el director més jove que ha dirigit a la Filharmònica de Viena en el famós Concert d'Any Nou, vist anualment per prop de 50 milions de persones de 90 països. En la seva vuitena temporada com a Director Artístic i Musical de Filharmònica de Los Angeles, Dudamel ha prorrogat el seu contracte amb l'orquestra fins a la temporada 2021-2022. Sota la seva direcció, l'orquestra ha desenvolupat les seves qualitats en diferents projectes, entre ells la Jove Orquestra de Los Angeles (YOLA en les seves sigles en anglès), influenciada pel reeixit El Sistema de Veneçuela. Amb YOLA i el seu projecte educatiu en expansió a Los Angeles, Gustavo sobre la música a nens de comunitats desfavorides d'aquesta zona, i serveix a més d'inspiració per a iniciatives similars als Estats Units així com per a programes a Suècia (Hammarkullen) i Escòcia (Raploch) .
Nomenat una de les 100 persones més influents de 2009 per la revista Time, Gustavo Dudamel va néixer el 1981 a Barquisimeto, Veneçuela. Va començar a tocar el violí sent un nen amb José Luis Jiménez i Francisco Díaz al Conservatori Jacinto Lara. Va continuar els seus estudis amb Rubén Cova i José Francisco del Castillo a l'Acadèmia Llatinoamericana de Violí. Els seus estudis de direcció van començar el 1996 amb Rodolfo Saglimbeni i, aquest mateix any, va aconseguir el seu primer càrrec com a director, Director Musical de l'Orquestra de Cambra Amadeus. El 1999 va ser nomenat Director Musical de la Jove Orquestra Simón Bolívar i va començar estudis de direcció amb el fundador de l'orquestra, el Dr. Abreu; uns anys després, el 2004, Dudamel va saltar a l'escena internacional en guanyar el Concurs Gustav Mahler de la Bamberger Symphoniker. Després d'això va ser nomenat director de la Simfònica de Gothenburg (2007-2012), on avui dia ostenta el càrrec de director Honorífic. Les seves ràpides experiències musicals van conformar el seu compromís amb la música com a mitjà per al canvi social.

L’Orquestra Filharmònica de Viena, 175 anys de tradició musical
Durant els últims 175 anys, la Filharmònica de Viena ha estat vinculada a la tradició musical europea des de la música clàssica fins la contemporània. Les actuacions de la Filharmònica han marcat fites en la història de la música i s'han escrit algunes obres mestres per a ells.
Des dels seus inicis amb Otto Nicolai el 1842, la fascinació que l'orquestra ha aixecat entre compositors i directors, així com entre el públic de tot el món, es basa no només en un estil musical homogeni acuradament transferit d'una generació a la següent, sinó també en la seva història i estructura única.
L'Orquestra Filharmònica de Viena realitza aproximadament 40 concerts anuals a Viena, presenta les setmanes de la Filharmònica de Viena a Nova York i el Japó i participa al Festival de Salzburg des de 1922. L'orquestra fa aparicions anuals com a convidada, oferint més de 50 concerts, a les principals sales de concert i festivals de tot el món; presenta el Concert d'Any Nou, que es retransmet internacionalment en més de 90 països i presenta el Concert Lliure de Nit d'Estiu Schönbrunn, al qual assisteixen cada any prop de 100.000 persones.