COVID-19. Mesures de Seguretat a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Aleix Palau | 8 de maig 2019

Els grans artistes internacionals i la música de nova creació defineixen la temporada 2019-20 de la Banda Municipal

El trompetista Pacho Flores, l’arpista José Antonio Domené i el tuba Sérgio Carolino són alguns dels solistes més destacats. La gran novetat de la temporada és el Retrat d’Artista, que enguany es dedicarà al destacat compositor Philip Sparke.

Els grans artistes internacionals i la música de nova creació defineixen la temporada 2019-20 de la Banda Municipal

La Banda Municipal de Barcelona ha presentat aquest matí la seva proposta artística per a la temporada 2019-20 al vestíbul de la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori amb la participació de Robert Brufau, director de L’Auditori, José Rafael Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda, i Joan Xicola, director tècnic de la Banda.

La temporada 2019-20 vol ser altaveu d’un missatge artístic plural, divergent, eclèctic i amb desig de moure i commoure. Durant la propera temporada la Banda farà 18 programes a L’Auditori, 12 concerts a la ciutat de Barcelona i dos concerts familiars.


Grans noms
La temporada s’inaugurarà el dia 20 d’octubre amb el trompetista veneçolà Pacho Flores, un dels més reconeguts del moment, i continuarà amb solistes de gran renom, com l’arpista José Antonio Domené, la soprano Marta Mathéu o la tuba de Sérgio Carolino.

Aquests intèrprets se sumen a una llarga llista de directors que, encapçalada pel director musical de la Banda, José Rafael Pascual-Vilaplana, que iniciarà la seva segona temporada com a director titular, i del principal director convidat, Salvador Brotons, presentarà les batutes de Beatriz Fernández, Miguel Etchegoncelay, Isabelle Ruf-Weber i Juan Miguel Romero.

En la mateixa línia, visitarà la Banda Municipal de Barcelona un compositor reconegut al món de la música de cinema, el mestre Roque Baños, que dirigirà un programa amb la seva música de cine i audiovisual arranjada per a banda per ell mateix.


Retrat d’artista: Philipe Sparke
La gran novetat de la temporada és l’inici del Retrat d’artista, on tant els músics com el públic podran gaudir del treball monogràfic d’un compositor que a més estrenarà una obra d’encàrrec. Aquesta temporada ens endinsarem en el món creatiu d’una de les figures internacionals més importants de la música per a banda: el mestre anglès Philip Sparke, que també dirigirà la Banda en un dels concerts.

El 10 de maig de 2020 Sparke es posarà al capdavant del conjunt per a dirigir música pròpia i fer l’estrena d’una obra. Sparke és un dels autors de música per a banda més rellevants del planeta. Va néixer a Londres i treballa habitualment a Anglaterra, però la seva música ha traspassat fronteres i, des dels anys vuitanta, és present als faristols de les millors bandes d’arreu del món, des dels Estats Units fins al Japó passant per Europa. A més de regalar-nos una estrena mundial, ens ofereix obres recents, inclosa la Simfonia núm. 2 dedicada a la ciutat nord-americana de Savannah o els tres retrats de Washington inspirats en Abraham Lincoln, Martin Luther King i Duke Ellington.

Festivals Beethoven250 i Emergents

L’Auditori obre una nova etapa amb l’objectiu de construir un projecte artístic unificat i transversal, de manera que s’elabora un discurs que impregnarà totes i cadascuna de les seves línies de programació. És així com, amb motiu del 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven, el Festival Beethoven250 proposa una extensa lectura de la música i les influències d’aquest compositor de forma transversal.

Pel Festival Beethoven250 la Banda fa una proposta agosarada i, alhora, atractiva: la interpretació de la música completa que el geni de Bonn va compondre per a la representació del drama teatral de Goethe, Egmont.

Com a part fonamental de la programació de la casa, el Festival Emergents de Barcelona arribarà a la seva quarta edició plenament consolidat com l’espai més important de l’any en el qual podem descobrir els nous valors de la música nacional i internacional. En el marc temporal de nou dies, l’Emergents oferirà més de vint concerts amb 200 joves en totes les seves vessants: de la música antiga a la música de nova creació, del recital a la música de cambra, el concert per a solista i els grans conjunts vocals i instrumentals, així com el jazz i el flamenc local més destacat.

La Banda se sumarà al Festival amb Rhapsody in blue de Gershwin en una versió increïble per a la trompeta solista de l’austríaca Selina Ott i estrenem un concert per a marimba —inspirat en obres d’art del Renaixement, el romanticisme i l’art naïf— en mans de l’alacantí Conrado Moya.

Música a la ciutat
A més dels 18 concerts que la Banda Municipal de Barcelona farà dintre de la seva temporada a les sales 1 i 2 de L’Auditori, segueix el compromís de la formació amb la ciutat de Barcelona, on oferirà 12 concerts.

En els seus més de 130 anys d’història, difondre la música a tothom i a tots els racons de la ciutat ha estat i és un dels eixos més importants de l’activitat de la Banda. Per aquest motiu el conjunt ofereix un concert a cadascun dels districtes de Barcelona, gratuïts i oberts a tothom, entre el 17 de maig i el 28 de novembre de 2019.


Concerts familiars
La voluntat de la Banda i del Servei Educatiu per apropar la música a les famílies queda palesa en els dos concerts familiars que podrem sentir la propera temporada. El primer d’ells serà Banda ampla, espectacle estrenat durant la temporada 2018-19 i que signen el compositor Joan Albert Amargós i el director escènic Jordi Oriol tot inspirant-se en la cèlebre guia d’orquestra de Britten.

L’altre és ja un clàssic de L’Auditori i és el Maaambo!!!, un viatge pels ritmes d’Amèrica Llatina amb la direcció escènica de La Cubana.


La Banda ens Apropa

La Banda Municipal de Barcelona manté la col·laboració amb Apropa Cultura a través del programa La Banda en Apropa, un cicle de concerts matinals entre setmana especialment pensats per a persones grans en situació de dependència o risc d’exclusió social de Barcelona.

A més dels espectacles, que coneixerem en detall més endavant, paral·lelament a cada concert s’ha dissenyat un taller i trobada amb els músics de la Banda i persones usuàries de centres socials. L’objectiu és apropar la música a col·lectius socials i alhora sensibilitzar els músics sobre una realitat social.


Abonaments
La temporada de la Banda Municipal s’articula en dos tipus d’abonaments. Els abonaments Sèrie A estan formats per 12 concerts a la Sala 1 Pau Casals de L'Auditori. Els abonaments Sèrie B els formen 6 concerts a la Sala 2 Oriol Martorell. Els abonaments es poden adquirir per un preu a partir de 45 euros.

Demà, dia 9 de maig, sortiran a la venda les entrades per a tots els concerts de la Banda i de L’Auditori.


Perejaume crea la imatge de la temporada i Canada produeix el vídeo promocional
L’artista plàstic Perejaume és l’encarregat de signar la imatge de la temporada, que porta com a títol Botànica del so i juga amb el concepte de l’alè del vent fent música amb els arbres.

La col·laboració amb Perejaume posa en valor el foment del diàleg entre les arts i consolida l’objectiu de L’Auditori, que és construir un projecte artístic unificat i transversal en el que hi tinguin cabuda totes les disciplines.

D’aquesta manera, Perejaume ha creat una imatge per a la temporada i també per a cada una de les branques que conformen la programació de L’Auditori, des de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i la Banda Municipal, a les temporades de Cambra, Antiga, OBCPops, Jazz Sessions, Escenes i Samper Sèries.

Per tal de fer un pas més en aquest diàleg interdisciplinari i aportar una mirada innovadora, L’Auditori ha encarregat un audiovisual a la prestigiosa i multi premiada productora barcelonina Canada, reconeguda per la seva visió estètica trencadora i la recerca de nous llenguatges.

Dirigit per Héctor Herce, el vídeo pren com a punt de partida els conceptes de natura i vent de Perejaume i desenvolupa una història de tres minuts que surt del relat habitual de la música clàssica.
Tarifa Plana 25
Una de les grans novetats de la temporada que afecta a totes les temporades de L’Auditori és el projecte Tarifa Plana 25, que té com objectiu atreure al públic més jove.

El concepte d’abonament tradicional es posa en dubte amb l’arribada de plataformes que ofereixen accés il·limitat a continguts gairebé inabastables, especialment en el món digital. Aquesta nova dinàmica de consum i d’entendre el valor de l’abonament ha arrelat amb força, especialment a les noves generacions.

L’Auditori, sensible a aquesta realitat, planteja un abonament per a menors de 25 anys, que consistirà en obtenir accés il·limitat als centenars de concerts que ofereix la casa amb una tarifa plana de 50 euros per temporada. Així, aquell que disposi d’aquest abonament, a partir de 48 hores abans de cada concert, podrà adquirir la seva entrada de forma gratuïta, sempre subjecte a disponibilitat, i accedir a una oferta que supera els 300 concerts, des de la música antiga, a l’electrònica.


Podeu fer servir aquest vídeo si necessiteu imatges de la Banda.

Anar al principi