COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Lisi Andrés | 5 d'octubre 2017

El Quartet Casals inicia la Integral dels quartets de Beethoven

El concert previst pel passat 3 d’octubre se celebrarà finalment el 25 de maig coincidint amb la cloenda de la temporada

El Quartet Casals inicia avui la celebració del seu 20è aniversari a L’Auditori amb un projecte que deixarà petjada en la història musical de la ciutat: la interpretació de la integral dels quartets de Beethoven. El primer d’aquests concerts, que estava programat pel passat dimarts dia 3 d’octubre, va ser cancel·lat en motiu de l’aturada general, d’acord amb el quartet. Finalment la data de celebració serà el proper 25 de maig a les 20:30h. Així doncs, la cloenda de la temporada de cambra comptarà amb una autèntica marató Beethoven en què el Quartet Casals tocarà durant quatre dies ( 25, 27, 29 i 30 de maig).

Avui i demà la Sala 2 Oriol Martorell acollirà els primers concerts d’aquesta integral. Un projecte que es desenvolupa en col·laboració amb el Wigmore Hall de Londres, el Konzerthaus de Viena, la Philharmonie de Berlín, el Konserthuset d’Estocolm i el Centro Nacional de Difusión Musical.
El Quartet Casals ens convida a escoltar la integral dels quartets de Beethoven en sis concerts impressionants: des dels primers quartets de 1798 al darrer, escrit el 1826. Els setze quartets, als quals cal afegir una transcripció de l’autor de la Sonata per a piano op. 14, núm. 1, i la Gran Fuga op. 133, s’interpretaran acompanyats a cada concert d’un encàrrec que ha realitzat cadascun dels sis socis d’aquest ambiciós partenariat internacional i que el compositor escollit ha creat especialment per a l’ocasió. Els compositors d’aquests tres primers concerts seran Mauricio Sotelo (encàrrec de L’Auditori), Matan Porat i Francisco Coll. Una veritable antologia de la música de cambra a Barcelona.

No és la primera vegada que els Casals i L’Auditori s’atreveixen amb una integral. El 2013 la Sala 2 va acollir cinc concerts històrics en els quals el Quartet Casals va interpretar la integral dels quartets de Schubert amb totes les entrades exhaurides. El projecte es va convertir a més en cinc DVD/Blu-ray que recullen l’enregistrament de so i vídeo que Neu Records i Igor Cortadellas en van fer en directe.

Jonathan Brown ofereix el Seminari Beethoven

Aprofitant la interpretació de la integral dels quartets L’Auditori i el Quartet Casals han creat el Seminari Beethoven. Es tracta de tres sessions a càrrec de Jonathan Brown, viola del quartet, que permeten conèixer el compositor des de la seva arquitectura. Brown ofereix una aproximació a la música de Ludwig van Beethoven per ajudar a entendre la magnitud del geni, l’evolució de la seva música i la influència que aquesta encara suposa, a través dels quartets de corda.

Cada presentació té una durada aproximada d’una hora i consisteix en una visió detallada de cada moviment amb exemples musicals seguida d’una interpretació del moviment en qüestió oferta per tres talentosos estudiants catalans de piano de l’ESMUC: Víctor Braojos, Eudald Buch i Joan Ramon Salamó. Després del gran èxit de la primera sessió el passat 27 de setembre les properes cites son el 14 de febrer i el 23 de maig a la Sala 4.