COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Lisi Andrés | 26 de setembre 2017

Daniil Trifonov i el Quartet Casals inauguren la temporada de Cambra

La temporada de música de cambra de L’Auditori arrenca amb una setmana farcida de concerts excepcionals.

Daniil Trifonov i el Quartet Casals inauguren la temporada de Cambra

El 4 d’octubre torna a la Sala 1 l’estrella del piano Daniil Trifonov i els dies 5 i 6 el Quartet Casals iniciarà la celebració del seu 20è aniversari amb un projecte que deixarà petjada en la història musical de la ciutat.

L’esperat retorn de Daniïl Trifonov

El dia 4 d’octubre tornarà a la Sala 1 Pau Casals el magnífic pianista Daniïl Trifonov en un concert coproduït amb Ibercamera. Reconegut com un dels pianistes amb més talent i projecció internacional de l’actualitat, Trifonov presentarà en aquesta ocasió un programa centrat en l’homenatge que Mompou i Rakhmàninov van fer a Chopin. En ambdós casos, el punt de partida són preludis de l’opus 28 de Chopin. En el cas de Mompou, a partir de la recreació del seu univers sonor i en el cas de Rakhmàninov, a través de la gran tècnica pianística i del virtuosisme que el van caracteritzar. Trifonov ja va deixar petjada en el seu últim concert a L’Auditori el passat 16 de gener amb un recital extraordinari amb obres de Schumann, Xostakóvitx i Stravinsky que li va valdre una gran ovació del públic.

Des que Trifonov irromp en l’escena mundial, després de guanyar el Primer Premi del XIV Concurs Internacional Txaikovski l’any 2011, la seva carrera s’ha projectat internacionalment amb una intensitat només comparable a la que van tenir les carreres de Martha Argerich i Maurizio Pollini quan van guanyar el Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin de Varsòvia.
Utilitzant com a úniques armes un talent pianístic sobrenatural i un enorme rigor i serenitat musical, Trifonov és actualment l’artista més sol·licitat per les principals sales de concerts de tot el món, les quals es disputen l’obtenció de dates en el seu atapeïdíssim calendari.

La trajectòria musical del Quartet Casals i L’Auditori comparteixen una història en comú que va començar coincidint amb els inicis de l’equipament

Els Casals i L’Auditori han crescut plegats i és per això que el quartet ha volgut que fos aquí l’epicentre de la celebració del seu 20è aniversari amb un projecte de gran envergadura: la interpretació de la integral dels quartets de Beethoven. Un projecte que es desenvolupa en col·laboració amb el Wigmore Hall de Londres, el Konzerthaus de Viena, la Philharmonie de Berlín, el Konserthuset d’Estocolm i el Centro Nacional de Difusión Musical.
El Quartet Casals ens convida a escoltar la integral dels quartets de Beethoven en sis concerts impressionants: des dels primers quartets de 1798 al darrer, escrit el 1826. Els setze quartets, als quals cal afegir una transcripció de l’autor de la Sonata per a piano op. 14, núm. 1, i la Gran Fuga op. 133, s’interpretaran acompanyats a cada concert d’un encàrrec que ha realitzat cadascun dels sis socis d’aquest ambiciós partenariat internacional i que el compositor escollit ha creat especialment per a l’ocasió. Els compositors d’aquests tres primers concerts seran Mauricio Sotelo (encàrrec de L’Auditori), Matan Porat i Francisco Coll. Una veritable antologia de la música de cambra a Barcelona.
Els dies 5 i 6 d’octubre el Quartet Casals oferirà la primera part d’aquesta integral (a falta de concretar la nova data per al concert programat inicialment el 3 d'octubre), que es completarà el 27, 29 i 30 de maig de 2018 amb tres concerts més que seran la cloenda de la temporada.
No és la primera vegada que els Casals i L’Auditori s’atreveixen amb una integral. El 2013 la Sala 2 va acollir cinc concerts històrics en els quals el Quartet Casals va interpretar la integral dels quartets de Schubert amb totes les entrades exhaurides. El projecte es va convertir a més en cinc DVD/Blu-ray que recullen l’enregistrament de so i vídeo que Neu Records i Igor Cortadellas en van fer en directe.

Jonathan Brown ofereix el Seminari Beethoven

Aprofitant la interpretació de la integral dels quartets L’Auditori i el Quartet Casals han creat el Seminari Beethoven. Es tracta de tres sessions a càrrec de Jonathan Brown, viola del quartet, que permetran conèixer el compositor des de la seva arquitectura. Brown oferirà una aproximació a la música de Ludwig van Beethoven per ajudar a entendre la magnitud del geni, l’evolució de la seva música i la influència que aquesta encara suposa, a través dels quartets de corda.

Cada presentació tindrà una durada aproximada d’una hora i consistirà en una visió detallada de cada moviment amb exemples musicals seguida d’una interpretació del moviment en qüestió oferta per tres talentosos estudiants catalans de piano de l’ESMUC: Víctor Braojos, Eudald Buch i Joan Ramon Salamó. Les sessions es faran els dies 27 de setembre, 14 de febrer i 23 de maig a la Sala 4.

Anar al principi