COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

17 de maig 2012

El Museu de la Música se suma al dia internacional dels Museus

• Divendres 18 de maig jornada de portes obertes i presentació del piano Mompou i el violí Toldrà

• Dissabte 19 de maig Nit dels Museus de 19h a 1h amb actuació del grup Ocumé

El Museu de la Música se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus (18 de maig) amb una jornada de portes obertes i la presentació de les dues grans joies de la col•lecció del Museu: el piano que va pertànyer a Frederic Mompou i el violí d’Eduard Toldrà, dos dels compositors de qui enguany commemorem el 25è i el 50è aniversari de la seva mort respectivament.

El Museu de la Música també s’afegeix a la Nit dels Museus amb una jornada de portes obertes que tindrà lloc la nit/matinada de dissabte 19 de maig de 19 a 1h. De 19 a 21h comptarem amb l’espectacle musical i d’humor del grup Ocumé que interpretaran a cappella un reconegut repertori pop-rock en el qual les veus jugaran a ser instruments. A banda, també es podrà visitar lliurement l’exposició permanent del museu de 19 a 1h. La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa on participen més de 3.000 museus de 40 països.


Sobre el piano Mompou

Piano de mitja cua de la casa Chassaigne Frères de Barcelona donat per la vídua del compositor, Carme Bravo, l’any 2002. El compositor Frederic Mompou (Barcelona, 1893 – Barcelona, 1987) va arrendar aquest Chassaigne el 22 d’octubre de 1915, en tornar de la seva primera estada a París. La sonoritat d’aquest instrument s’adiu perfectament amb l’ideal tímbric de la seva música de piano, basada en les ressonàncies naturals de sons purs i nets, com les dels sons de les campanes que sortien de l’empresa familiar, la foneria Dencausse. Fundada l’any 1864 pel francès Jean Chassaigne, la seva filial a Barcelona tenia la seu al Passeig de Gràcia i la fàbrica al carrer València, fet que va comportar una proliferació molt important d’aquesta marca dins els ambients musicals barcelonins de l’època.


Sobre el violí Toldrà

Es tracta d’un mig-violí (un instrument de mides reduïdes adaptat a les mans i braços infantils) de fabricant desconegut i de finals de s. XIX donat al Museu de la Música l’any 2012 per la seva filla, Narcisa Toldrà. Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895 – Barcelona, 1962) va tenir una triple vessant com a violinista, director d’orquestra i compositor. Va començar a estudiar violí amb el seu pare Francesc Toldrà i Carbonell (1859-1931) quan tot just tenia set anys. Dos anys després, Toldrà ja tocava un violí “tres-quarts”, i el 1905 va marxar de Vilanova per anar a estudiar a Barcelona. A partir del 1907 va començar una carrera professional que ja desenvoluparia amb un violí de qualitat del luthier cremonès Bergonzi.