Les Musiciennes du Concert des Nations

Ensemble

L’artista no té cap esdeveniment programat a L’Auditori

Les Musiciennes du Concert des Nations neix inspirat per les activitats musicals del famós Ospedale della Pietà de Venècia. Un convent, fundat el 1346, que inicialment serveix com a hostatgeria per a croats, i al llarg dels segles següents, com altres ospedali, esdevé una institució benèfica que acollia orfes i noies abandonades. A la vegada convent, orfenat per noies i escola, era també un lloc on les noies internes estudiaven música des de molt joves, i desenvolupaven importants activitats musicals sota la direcció dels millors músics venecians de l’època. Durant el segle XVII, els diferents ospedali de Venècia van començar a ser reconeguts per les actuacions musicals dels solistes, cors i orquestres formats pels interns. Molts d’aquests concerts s’oferien només a un públic selecte format per personalitats importants. A mesura que la Pietà anava guanyant prestigi per la qualitat de la formació musical que s’hi oferia, va començar a rebre l’ingrés d’infants relacionats amb famílies nobles (fos de forma legítima o il·legítima). En les dècades més tardanes de la República veneciana, també s’acceptaven joves estudiants de música que pagaven les despeses d’allotjament i escolarització. Gràcies a la qualitat de les seves interpretacions musicals excepcionals, durant els segles XVII i XVIII, l’orquestra i el cor de l’Ospedale van gaudir d’un gran prestigi i molt especialment durant els anys en què Antonio Vivaldi en va ser responsable.

Gràcies a les nombroses audicions organitzades per poder accedir a les nostres Acadèmies de Perfeccionament (que des del 2019 organitzem cada any amb Le Concert des Nations) i també gràcies al treball dut a terme dins aquestes mateixes acadèmies, des del 2019 hem pogut incorporar moltes músiques excel·lents als grans programes simfònics realitzats fins al 2022, així com als programats per a les properes temporades. Avui, la majoria d’aquestes intèrprets s’han incorporat al nostre projecte d’orquestra femení, compost únicament per dones menors de 39 anys per retre homenatge a les joves músiques de l’Ospedale della Pietà de Venècia, i al seu mestre, l’incomparable Antonio Vivaldi.

En aquest primer programa amb les Quatre Estacions i altres concerts de Vivaldi, que presentem avui, volem honrar la memòria d’aquest magnífic compositor, i també violinista i professor, que fou Vivaldi, principal responsable a la seva època de l’excel·lència i de l’èxit de l’orquestra de l’Ospedale della Pietà.

Les Musiciennes du Concert des Nations inicia el seu recorregut, constituït per un efectiu de vint joves músiques de gran talent, procedents de vuit països diferents; Anglaterra, Àustria, Espanya, França, Hongria, Polònia, Rússia i Japó, amb una composició de divuit instruments de corda: 9 violins, 4 violes, 3 violoncels i 2 contrabaixos, completats pel chitarrone/guitarra i el clavecí, i la Laura Aubert com a recitadora a les Quatre Estacions. La gran majoria d’elles ja han passat per l’experiència de participar, des del 2019, als grans projectes simfònics duts a terme per Le Concert des Nations, amb obres de Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert i Mendelssohn.

Per aquest projecte, la nostra orquestra serà liderada per l’excel·lent i virtuosa solista i violinista d’origen tàrtar, Alfia Bakieva i per mi mateix, per a dur el conjunt cap al camí de l’excel·lència, la descoberta i la compartició. Aquest nou Ospedale musical del segle XXI es proposa seguir l’exemple del conjunt de joves cantants i músiques de l’antic Ospedale della Pietà venecià, tot creant avui un nou espai de trobada exclusivament femení, que serà un lloc d’estudi, de diàleg respectuós, de perfeccionament i de difusió d’un repertori que engloba des de l’època pre-vivaldiana fins a l’alba del romanticisme (1600-1850).

Amb l’inestimable suport de la Comissió Europea, de la DRAC d’Occitània (Ministeri de Cultura de França), del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, Les Musiciennes du Concert des Nations es proposa acollir cada any les millors intèrprets d’instruments d’època procedents de països d’arreu d’Europa i del món amb instruments d’època, que s’interessin per compartir i difondre el patrimoni musical europeu a tots els nivells de la nostra societat actual, amb atenció especial a la joventut i les minories socials.

Les Musiciennes du Concert des Nations

Ensemble

L’artista no té cap esdeveniment programat a L’Auditori
CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.