FRANZ SCHUBERT
Viena 1797 – 1828

Sonata per a piano en la menor, D 784

(1823) – 20’

Allegro giusto
Andante
Allegro vivace

 

ROBERT SCHUMANN
Zwickau, Alemanya 1810 – Endenich, Alemanya 1856

Fantasia en Do major, op. 17

(1836-38) – 30‘

Durchaus phantastisch und leidenschaftlich vorzutragen
Mäßig – Durchaus energisch
Langsam getragen – Durchweg leise zu halten

 

La durada aproximada del concert serà de 45 minuts

COMENTARI

per Alba Nogueras

Les malalties greus afecten més enllà del dolor físic i dels impediments evidents; l’estat de salut d’una persona l’influeix en la manera que pot tenir de veure i entendre el món perquè, de cop, un tel fosc li cobreix la mirada. Franz Schubert, quan va conèixer la gravetat de la sífilis que havia contret l’any anterior, va compondre una desolada, inquietant, fosca Sonata en la m. Al llarg de tres moviments desenvolupa les idees musicals que suposaran una nova etapa de les obres per a piano del compositor. L’allegro giusto de l’inici sembla que sigui una reacció a la tristesa i a la ira del seu estat d’ànim. L’andante ens porta cap a una certa estranyesa i crea una atmosfera de calma aparent i de gust agredolç. Finalment, l’allegro vivace ens torna a la tonalitat inicial i ens precipita a una tensió construïda a base d’agilitats imprevisibles fins a un final tempestuós.

I de la mateixa manera que l’estat físic pot afectar una obra musical, també ho pot fer l’estat sentimental. El recital seguirà amb la Fantasia per a piano en Do, op. 17, una obra composta per Robert Schumann per homenatjar Beethoven –trobem referències al compositor de Bonn al llarg de l’obra–, però en la qual també plasmava l’afectació que sentia per veure’s separat de Clara Wieck. D’aquesta manera, escriu un primer moviment profundament apassionat i expressiu, un segon de grandiloqüent i obsessiu, ple de contrastos i de salts pràcticament salvatges, i un tercer i últim que ens porta a un lloc de pausa, sospirs i anhels, en què l’agonia s’alenteix i acaba en un repòs reflexiu.

Daumants Liepiņš és un pianista letó que, en la seva curta trajectòria, ha rebut molts premis i reconeixements, entre els quals destaca el Premi del Concurs Maria Canals en la seva 65a edició (2019). Ha actuat amb orquestres europees tan importants com la Reial Orquestra Filharmònica de Liverpool, i actua de manera regular en escenaris internacionals.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.