COVID-19. Medidas de Seguridad en L’Auditori de Barcelona. MÁS INFO

10 septiembre 2012

El Museu de la Música de Barcelona conserva el primer enregistrament sonor de l’Himne Nacional de Catalunya “Els Segadors”

El Museu de la Música acaba de recuperar el primer enregistrament original que es coneix de l’himne nacional de Catalunya. Es tracta d’un document sonor històric de màxima importància que data de l’any 1900 enregistrat a Barcelona. Forma part del fons sonor que conserva el Museu de la Música de Barcelona i ha estat recentment recuperat i restaurat per l’investigador i professor del departament de sonologia de l’ESMUC, Enric Giné.

Aquest disc és l’únic exemplar que es conserva actualment, segons la documentació existent. Formà part d’una tirada, probablement de 500 exemplars, que edità la companyia E. Berliner’s Gramophone. L’enregistrament fou realitzat a Barcelona entre el 27 de setembre i el 30 d’octubre de 1900.

La versió musical d’ Els Segadors enregistrada és l’harmonitzada a 4 veus per Enric Morera i estrenada pel cor Catalunya Nova el 18 de juliol de 1897. La lletra d’Emili Guanyavents i Jané (1860 – 1941) és la nova lletra amb la ja aleshores tradicional tornada de “Bon cop de falç, defensors de la terra” d’Ernest Moliné.
Aquest enregistrament es conserva al Museu de la Música de Barcelona i forma part del seu fons patrimonial, constituït per instruments, documents i enregistraments. La troballa d’aquesta peça és conseqüència dels programes de conservació, recerca i restauració que el Museu realitza amb les seves col•leccions.
Uns dels programes del Museu de la Música referent al fons sonor és la documentació, conservació i digitalització. Enguany s’ha fet aquesta tasca amb la fonoteca que va pertànyer al violinista i compositor Joan Manén (1883 -1971), que es conserva al Museu juntament amb el seu violí i altra documentació. Dels treballs realitzats en destacà un disc de 78 rpm amb l’himne d’ Els Segadors. La recerca realitzada per Enric Giné i Guix, del Departament de Sonologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya, ens porta a la conclusió que aquest disc és el primer enregistrament històric d’ Els Segadors.
Podem doncs afirmar que, l’enregistrament citat en diferents estudis musicològics sobre Els Segadors com a primer enregistrament del qual es tenia referència, és ara una realitat. El disc és al Museu de la Música de Barcelona i la seva digitalització, a part de garantir la conservació de la peça com a document històric, ens permet posar aquesta música a l’abast de tots els ciutadans.

Podeu descarregar-vos l’àudio original d’Els Segadors de 1900 aquí
Podeu descarregar-vos una imatge aquí

Ir al principio