COVID-19. Security measures at L’Auditori de Barcelona. MORE INFO

25 November 2009

Ruper Ordorika presenta el seu nou disc "Haizea Garizumakoa" el divendres 27 de novembre a L’Auditori

El proper divendres 27 de novembre el cantautor basc Ruper Ordorika presentarà el seu nou disc, "Haizea Garizumakoa", a L’Auditori. Més de 30 anys de carrera avalen la trajectòria d’aquest músic, que durant aquest temps no s’ha cansat de regalar-nos incomptables moments de bellesa amb la seva veu serena i propera. Des del trencador "Hautsi da anphora" fins el disc en directe "Hamar t’erdietan", ple de musicalitat, ha publicat gairebé una vintena de discos traçant una trajectòria impecable: renovant i trencant esquemes. Ruper Ordorika canta i composa des del seu propi territori, basat en una intuïció original, i ha anat aprofundint progressivament en el món de la cançó amb un talent que li ha proporcionat alè des dels seus inicis.

Quan a principis dels 80 semblava que la música en euskera no tornaria a brillar com ho havia fet en les dècades anteriors durant el boom de la cançó política, el primer treball d'Ordorika, el ja esmentat "Hautsi Da Anphora", li va donar una empenta decisiva cap a nous horitzons. Així, bevent d'una banda de la música popular de la seva terra i, de l'altra, de la influència del món anglosaxó, va optar per aixecar-se com un creador personal que parlava del seu dia a dia, del seu temps, sense aspirar a ser un patriota o un poeta romàntic.

A través de lletres pròpies i d'escriptors com Bernardo Atxaga o Joseba Sarrionaindia, l'artista de Guipúscoa ens ha cobert de sensibilitat i reflexions intel·ligents vestides de folk, rock i, fins i tot, música tradicional. Aquest encreuament entre la música popular i les formes contemporànies és precisament, un dels elements que més el caracteritza i que l'ha situat entre els músics de culte al País basc, en saber aprofundir en la tradició autòctona pero tractant-la des de les pautes actuals.
Ara Ruper Ordorika es presentarà a L’Auditori amb "Haizea Garizumakoa" (“Vent de Quaresma”), un disc on publica 12 nous temes composats per ell mateix i gravats a Brooklyn, fet que li ha permès comptar amb la col·laboració dels ‘seus’ músics novaiorquesos per tal d’anar més enllà en sonoritat i textura: Ben Monder, Kenny Wollesen i Skuli Sverrisson. Haizea Garizumakoa ens ensenya unes cançons marcades pels diferents estat d’ànim del cantant: de vegades alegre o intimista i d’altres sensible i suggerent, però sempre autèntic; i ens permet submergir-nos en una sonoritat madura i eloqüent que és capaç de transportar l’espectador allà on vol l’artista. Sens dubte, Ruper Ordorika en estat pur.

Aquest nou disc d’Ordorika és una mostra més de perquè aquest cantautor ha aconseguit guanyar-se un lloc d’honor dins la cançó basca.

Go to beginning