This page is not available in English. The Catalan version will be displayed

PHILIP SPARKE
(Londres 1951)

Spirit of Andalusia

(Esperit d’Andalusia) – (2017) – 7’

Moving Heaven and Earth

(Movent el Cel i la Terra) – Variacions concertants sobre un tema original de Gabriel Fauré

(2012) – 9’

Highland Dawn

(Albada de les Terres Altes) – (2020) – 8’

Three Washington Statues

(Tres estàtues de Washington) – (2015) – 8’

I. Lincoln Memorial
II. Martin Luther King, Jr. Memorial
III. Duke Ellington “Encore” (Propina)


PAUSA 20


Hymn at Twilight

(Himne al capvespre) – Estrena absoluta – (2020) – 8’

Simfonia n. 2 “Savannah”

(2012) – 22’

I. Yamacraw Bluff, 12 de febrer de 1733
II. The Cotton Gin (La desmotadora)
III. A City Born and Reborn (Una ciutat nascuda i renaixent)

 

BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA

ANDREA GASPERIN, DIRECCIÓ

 

CLARINETS Àngel Errea, concertino / Natàlia Zanón, solista / Joana Altadill / Eduard Betes / Valeria Conti / Joan Estellés / Victòria Gonzálvez / Montserrat Margalef / Manuel Martínez / Javier Olmeda / José Joaquín Sánchez / Joan Tormo / Javier Vilaplana, requint / Martí Guasteví, clarinet alt / José Vicente Montesinos, clarinet baix  SAXÒFONS Maurici Esteller, alt / Dani Molina, alt solista / Marta Romero, alt / Armand Franco, tenor / José Jaime Rivera, tenor / Joan Soler, baríton FLAUTES Manuel Reyes, solista / Paula Martínez / Josep Maria Llorens, flautí  OBOÈS Pilar Bosque, solista / David Perpiñán / Carla Suárez, corn anglès FAGOTS  Daniel Ortuño, solista / Xavier Cervera / Laura Serra*, contrafagot TROMPES Oleguer Bertran, solista / German Izquierdo, solista / Manuel Montesinos / Josep Miquel Rozalén / Miguel Zapata / Claudia Cobos* TROMPETES I FISCORNS Jesús Munuera, solista / Patricio Soler, solista / Maurici Albàs / Santiago Gozálbez / Jesús Pascual / Javier Rodríguez* TROMBONS Emilio Almenar / Francesc Ivars / Héctor Penades / Francisco Palacios, baix BOMBARDINS Rubén Zuriaga, solista / José Luís Sellés* TUBES Antonio Chelvi, solista / Francisco Javier Molina CONTRABAIXOS Enric Boixadós / Noemí Molinero TIMBALES Ferran Carceller, solista PERCUSSIÓ Mateu Caballé, solista / Ferran Armengol / Alejandro Llorens / Mario Garcia* / Carme Garrigó* ARPA Laura Boschetti* PIANO Jordi Farran*

DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel 
ENCARREGAT DE LA BANDA Josep Miquel Rozalén
ARXIVER Àlex Fernández
SERVEIS AUXILIARS Airun Serveis Culturals

 * Col·laborador

COMENTARI

per Àlex Fernández

Philip Sparke és el compositor britànic especialitzat en vents més rellevant de tots els temps. Com a artesà de la música –es dedica plenament a compondre i autoeditar les seues partitures–, quaranta anys d’ofici l’han portat d’una manera decisiva a capgirar la concepció del so de la banda contemporània.

Títols com The Year of the Dragon, Orient Express o Jubilee Overture van rebre importants guardons i el catapultaren a la fama durant la dècada dels huitanta. Els mèrits llavors: desenvolupament d’un so propi i reconeixible, domini magistral de l’instrument i una música directa, sense pretensions i accessible a conjunts de qualsevol categoria. Sparke, però, no es deixa endur per la nostàlgia: «El meu repertori evoluciona com ho faig jo mateix. És el pas del temps, l’acumulació d’anys i experiència el que m’ajuda a avançar». Així doncs, ell mateix ha seleccionat sis obres d’entre les escrites en els darrers dotze anys.

El zenit del concert arribarà amb l’estrena de l’encàrrec fet per la Banda Municipal de Barcelona: Hymn at Twilight. Des de l’inici, en detectem el tarannà introvertit i reflexiu: «Tot i que he volgut reflectir la incertesa de l’arribada de la nit i l’oració vespertina, metafòricament es pot entendre com a descripció del conflicte emocional humà. Dubte, inseguretat, esperança o determinació es barregen ací».

Les composicions inspirades en indrets del món ocupen un espai remarcable en el catàleg del nostre protagonista. Spirit of Andalusia, homenatge de reminiscències ‘turinianes’ al flamenc. Three Washington Statues és l’obra amb major dificultat tècnica de tot el programa, i captura l’essència de tres monuments de la capital americana: la sobrietat dòrica del temple a Abraham Lincoln, la força del dedicat a Martin Luther King i l’energia vibrant del de Duke Ellington. A Savannah Symphony rememora fites d’aquesta ciutat del sud-est dels Estats Units: la fundació, la invenció de la desmotadora de cotó i la revitalització de Savannah passada la Segona Guerra Mundial. I, també amb caràcter descriptiu, Highland Dawn ens transporta a les terres altes d’Escòcia, on ens aixequem i veiem l’eixida del sol enmig d’imponents muntanyes, aire pur i fresc, entre efectes sonors que simulen gaites i que ens retornaran a un ambient de pau i serenor.

Per a Moving, Heaven and Earth, Sparke recupera la forma de les variacions sobre un tema, en aquest cas de l’oratori del Rèquiem de Gabriel Fauré. Una fórmula amb què el mestre londinenc extreu, un cop més, tot el suc a les possibilitats de la banda simfònica del segle XXI.

CARREGANT…

Form submitted successfully!

The form has been submitted successfully. We will contact you by email or phone.