Notícies

6 març 2017

Torna Setze Cordes, un concert de música de cambra per a nens a partir d’1 any

El Quartet Quixote apropa la sonoritat del quartet de corda a “Setze Cordes”, un concert que compta també amb una aplicación mòbil que permet als nens i les seves famílies jugar amb les músiques abans i després de venir a L’Auditori.

Aquest cap de setmana, 11 i 12 de març. Torna Setze Cordes, el concert del Servei Educatiu de L’Auditori que acosta la música de cambra als més petits amb el Quartet Quixote i la direcció escénica de Toni Mira. Aquest concert, pensat per nens a partir d’un any, es complementa amb una aplicació mòbil pensada perquè els més petits puguin gaudir de la música clàssica abans i després del concert. L’App Setze Cordes, igual que el concert, està pensada perquè hi puguin jugar nens a partir d’un any d’edat i ha estat creada a partir de les músiques i l’estètica del concert que porta el mateix nom. A través de tres jocs senzills es facilita que els nens i nenes es familiaritzin amb algunes de les músiques i els instruments que després sentiran en directe al concert i s’aconsegueix d’aquesta manera captar molt més la seva atenció.

El primer joc es diu Compon i proposa un repte als nens i nenes: ser capaços d’esbrinar com segueix la melodia que estan escoltant. Per fer-ho han d’escoltar les diferents opcions que s’amaguen dins unes caixes, que també veuran en el concert, i seleccionar la que pensen que és la correcta. Amb aquest joc s’aconsegueix que gairebé sense adonar-se’n els petits treballin l’oïda a l’hora que van descobrint el repertori que veuran en directe a L’Auditori. La segona proposta és el joc Cronomúsica. En aquest joc cal aconseguir que el músic agafi el seu instrument i arribi a temps a l’escenari per interpretar la peça abans no acabi de sonar la melodia que estem escoltant. Si ho aconseguim rebrem l’aplaudiment del públic i sinó el sentirem queixar-se. El tercer joc porta per nom 4 cordes i ens proposa tres petits reptes per conèixer bé les diferents parts dels instruments de corda. A Què ha desaparegut? el jugador ha de descobrir quina part de l’instrument és la que falta, a On va la peça? haurà de col·locar correctament cada part al seu lloc per que l’instrument quedi complet i a Dibuixa el que falta haurà de pintar, passant-hi el dit per sobre, la part de l’instrument que ha desaparegut. Tots aquests jocs s’han de completar abans no acabi la melodia que sona quan comença el repte. Amb el joc 4 cordes els nens aprenen d’una manera divertida quines són les parts que formen un instrument de corda fregada i veuen molt gràficament les diferències entre un violí, un violoncel o una viola que son els instruments que formen el quartet de corda. L’App, que és gratuïta, ja està disponible per al sistema Android i molt aviat estarà disponible també per a iOS.

El premiat Quartet Quixote és l’encarregat d’acostar la música dels instruments de corda amb una escenografia dissenyada per Toni Mira i pensada per mantenir en tot moment l’atenció dels nens. A l’escenari hi trobem una pila de caixes d’on aniran sortint elements que aniran conduint el concert d’una peça a una altra. El repertori també ha estat curosament seleccionat perquè els nens i nenes puguin descobrir el gran repertori per a quartet de corda de la mà de Mozart, Txaikovski, Beethoveen, Mendelssohn o Schumann. També s’hi podran escoltar peces de compositors catalans i algunes cançons populars catalanes que han sigut arranjades per Joan Vidal expressament per a l’espectacle.