COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Aleix Palau | 16 d'octubre 2019

Els solistes de l'Orquestra del Festival de Lucerna obren les portes d'una temporada de Cambra amb Beethoven i el quartet de corda com a protagonistes

Vicente Alberola, José Vicente Castelló, Lucas Macías, Dag Jensen, Júlia Gállego i Enrique Bagaría s'uneixen per interpretar obres de Beethoven, Mozart, Barber i Poulenc. Aquest vespre a les 20 h a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori.

La temporada de Cambra de L’Auditori de Barcelona s’inaugura, un any més, amb intèrprets de reconegut prestigi internacional vinculats a l’escena musical catalana.

És el cas del ]W[ Ensemble, format per músics sorgits de la Lucerne Festival Orchestra, la superorquestra fundada per Claudio Abbado que cada estiu reuneix en ocasió del festival alguns dels millors músics del moment, i que estan vinculats a l’Escola Superior de Música de Catalunya.


En aquest debut a Barcelona, el ]W[ Ensemble (Vicente Alberola, clarinet; José Vicente Castelló, trompa; Lucas Macías, oboè i Dag Jensen, fagot) proposa la interpretació dels quintets de vent amb piano de Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven acompanyats de dos convidats de luxe, el pianista Enrique Bagaría i la flautista Júlia Gállego. Dues obres emparentades per l’admiració que el jove Beethoven sentia cap a Mozart, de qui copià la instrumentació, la tonalitat i el disseny formal, i en les quals el piano té un paper gairebé de solista, fet que els converteix en petits concerts per a piano.

El repertori del concert es completa amb la rapsòdica i lànguida Summer music, op. 31, l’única obra per a formació de vent del nord-americà Samuel Barber, i el Sextet per a quintet de vent i piano, op.100 de Francis Poulenc, una de les seves obres més populars, plena d’humor i profundament emocional.


Beethoven i grans escoles de quartet
Amb motiu del 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven, L'Auditori proposa aquesta temporada el Festival Beethoven250, una extensa lectura de la música i les influències d’aquest compositor de forma transversal.

Així doncs, la institució presenta una temporada inspirada en l’inabastable llegat musical del geni alemany. El Festival Beethoven250 serà transversal a totes les temporades de L'Auditori, però tindrà una presència especial a la de Cambra. En aquest sentit podrem assistir a una insòlita marató en què destacats artistes del nostre país oferiran 14 hores ininterrompudes d’obres de música de cambra del compositor alemany, amb la integral dels trios amb piano i les sonates per a violí i piano i per a violoncel i piano, amb artistes com el Ludwig Trio, Vera i Claudio Martínez Mehner, Miguel Colom, Arnau Tomàs o el Trio Fortuny, entre altres.

A banda del gran capítol dedicat a Beethoven amb la marató de cambra, el quartet de corda serà un dels pilars de la temporada de Música de Cambra 2019-2020. Passaran per L’Auditori tres dels millors quartets del moment: l’Armida Quartett, el Calidore String Quartet i David Oistrakh String Quartet. Tots tres representants immillorables de les escoles de quartet americana, europea i russa, respectivament. A més del Quartet Casals, referent mundial del gènere i formació habitual a L’Auditori, que aportarà la seva visió dels darrers grans quartets de Wolfgang Amadeus Mozart en tres concerts que posaran el punt i final a la temporada.

També seran a L’Auditori artistes nacionals reconeguts més enllà de les nostres fronteres, com els músics del ]W[ Ensemble, el trio dels destacats solistes Pablo Barragán, clarinetista, el pianista Juan Pérez Floristán i el violoncel·lista Andrei Ioniță o el trio liderat per la violinista Nicola Benedetti. A més del pianista Nikolai Lugansky i la finalització de dos dels cicles que s’han desenvolupat durant les tres darreres temporades: la integral dels quintets per a dues violes de Mozart amb el Cosmos Quartet i la sèrie Schubert Lied, en la qual hem pogut escoltar la integral dels lieder de Franz Schubert en la veu de joves talents europeus.

En el 30è aniversari de la seva mort, la temporada de Música de Cambra posarà l’accent en recuperar l’obra del compositor, pianista i teòric musical Josep Cercós.