Notícies

Lisi Andrés | 25 octubre 2017

Sampler Sèries i Escenes inauguren temporada amb It’s time d’Octavi Rumbau i Albert Quesada

L’espectacle, que s’interroga sobre el pas del temps, es podrà veure en tres úniques funcions a L’Auditori els dies 27, 28 i 29 d’octubre

Els cicles de nova creació de L’Auditori, Sampler Sèries i Escenes, s’uneixen per inaugurar la temporada amb l’estrena nacional de It’s time. El compositor Octavi Rumbau i els ballarins i coreògrafs Albert Quesada, Federica Porello i Zoltán Vakulya presentaran els dies 27, 28 i 29 d’octubre aquest projecte de creació conjunta per a tres ballarins, trio de corda, percussió i electrònica que explora la percepció del temps a través de la conjunció entre la música i la dansa.

It’s time parteix d’un encàrrec de L’Auditori i és el resultat d’anys de recerca conjunta que es va iniciar amb el repte de trobar un element comú prou abstracte que pogués connectar el llenguatge de les composicions de Rumbau amb el concepte de moviment d’Albert Quesada i la companyia ACME.
Tots dos artistes comparteixen inquietuds en els seus respectius universos creatius sobretot pel què fa a l’exploració de patrons rítmics i plegats han creat un espectacle que s’interroga sobre l’experiència subjectiva del pas del temps. Per fer-ho s’han inspirat en l’univers del dibuixant nord-americà Richard McGuire i el seu còmic Here (1989). De fet, el títol del projecte veu també de les primeres paraules que apareixen al còmic: “Honey? I think it’s time”.

La posada en escena busca la nuesa i l’aïllament per posar al descobert els mecanismes de percepció del pas del temps. Presideix l’espai un extens terra blanc sobre el qual es mouen els tres ballarins i una petita habitació rectangular des d’on toquen els músics. L’habitació, coberta de tul negre, esdevé translúcida gràcies al joc de llums i ombres fent parèixer i desaparèixer els músics a escena. It’s time posa sobre l’escenari un repartiment de luxe de vuit artistes: els ballarins i coreògrafs Albert Quesada, Federica Porello i Zoltán Vakulya, el trio de contemporània Funktion format per Elena Rey, violí, Jonathan Brown, viola i Erica Wise, violoncel que en aquesta ocasió sumen Miquel Bernat a la percussió i Octavi Rumbau a l’electrònica.

It’s time és un exemple paradigmàtic dels projectes de nova creació que s’impulsen des de L’Auditori i de la transversalitat entre les programacions. Les temporades de Sampler Sèries i Escenes promouen projectes de producció pròpia a través d’encàrrecs a diferents artistes que busquen fomentar el diàleg entre diferents arts i contribuir en la recerca i el desenvolupament (R+D) en l’àmbit de la música.

Octavi Rumbau, compositor convidat de les Sampler Sèries
Octavi Rumbau és un dels exemples més clars del canvi de paradigma en la creació sonora contemporània d'avui. Concentrat en l'explotació d'intersticis entre l'electrònica i el llenguatge instrumental acústic, les seves obres atenen per igual tant als requeriments de la seva percepció com a la lògica interna de la seva construcció. Format al Conservatori Superior de Paris i a l’IRCAM, ha rebut premis i distincions en certàmens com el Concurs de Composició Frederic Mompou o el Premi Concurso de Composición Colegio de España i del Instituto de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM).

Sampler Sèries: la gran temporada estable de Barcelona dedicada a les músiques de nova creacióSampler Sèries destaca sempre per portar els millors artistes a nivell internacional en cada camp que explora. En la que serà la seva quarta temporada ha programat 17 propostes que inclouen un total de 21 estrenes ( 9 de mundials, 3 de les quals encàrrecs i 12 nacionals). Aquesta temporada destaca el focus dedicat a Viena, que portarà a L’Auditori la millor orquestra del món en el camp de la música contemporània: el Klangforum de Viena. Destaca també el projecte que portarà a col·laborar per primera vegada l’ensemble català CrossingLines amb el millor grup de música de cambra vocal del moment, els Neue Vocalsolisten Stutgartt. Aquest projecte és un dels resultats de la col·laboració que L’Auditori va dur a terme amb el festival Eclat de Stutgartt la passada temporada i demostra l’alt nivell assolit per CrossingLines, que s’ha convertit en un referent internacional.

Escenes: Cinc projectes singulars que posen en diàleg la música i les arts escèniquesEscenes enguany fa un pas endavant amb un potent encàrrec internacional a una companyia històrica com és la Need Company que estrenarà el seu nou espectacle Concert by a Band Facing the Wrong Way a L’Auditori. A més de l’espectacle inaugural It’s Time, la programació està plena de noms de referència del sector i projectes de recerca que valdrà molt la pena descobrir com el que protagonitzaran la ballarina, performer i coreògrafa Sonia Gómez, Astrio amb Pau Puig i Ramon Balagué. La ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé sumarà talent amb la mallorquina Joana Gomila i Jordi Matas, com a membre del grup de rock experimental Seward, revisitarà l’òpera rock de Lloyd Webber Jesus Christ Superstar amb Jordi Oriol.

Descarrega’t fotografies i vídeos de It’s Time

Descarrega’t fotografies de la temporada d’Escenes

Descarrega’t fotografies de la temporada de Sampler Sèries


It's time from Vakulya Zoltan on Vimeo.