Notícies

Lisi Andrés | 19 desembre 2016

Nordic Voices, nova cita de Sampler Sèries

La temporada de Sampler Sèries continua portat a L’Auditori les propostes més innovadores de la nova creació sonora.

Avui Nordic Voices presenta a Barcelona un programa homònim d’obres vocals especialment escrites per al prestigiós sextet. Un dels objectius principals de Nordic Voices és la recerca de noves tècniques vocals, que combinen amb elements derivats de la música tradicional noruega i amb programes de música antiga. La seva versatilitat i el seu domini de la microtonalitat i del cant difònic els permet abastar l’ampli ventall estètic que representa el repertori vocal del nord d’Europa. Nordic Voices presenta a Barcelona un programa homònim d’obres vocals especialment escrites per al prestigiós sextet per diversos compositors nòrdics: des de Lasse Thoresen i Henrik Ødegaard, que incorporen elements tímbrics de la tradició kveder noruega en les seves obres, fins a Maja Ratkje, compositora i vocalista de referència en l’escena experimental nòrdica.

Una temporada amb 27 estrenes i 9 encàrrecs

La temporada compta amb 10 estrenes absolutes, 17 estrenes nacionals i 9 encàrrecs, entre les quals hi consten noms com els de Carles Castellarnau, Fabià Santcovsky, Pablo Carrascosa, Oliver Rappoport, Rubens Askenar o Hèctor Parra.

Passaran per les Sampler Series de L'Auditori alguns dels noms més destacats de l’escena contemporània internacional, com el quartet Diotima, que interpretarà obres de Haas, Parra i Posadas. La temporada segueix apostant especialment per la nova generació europea d’intèrprets de música d’avantguarda com els suecs Curious Chamber Players, amb obres de compositors suecs i catalans, i els tres grups més actius del panorama nacional: CrossingLines, amb dos concerts construits sobre la idea dels nous compositors en un entorn global, Frames Percussion, que presentaran un clàssic del repertori del segle XX, Le Noire de l’étoile de Gérard Griséy, i el grup espanyol Nou Ensemble, amb un concert de versions i remescles d’obres. També tindrà una presència important la música improvisada, amb els concerts de Ferran Fages i Luis Tabuenca al Macba, el trio de free Thermal al CCCB, el duo format per Axel Dörner i Ramon Prats al Centre d’Arts Santa Mònica. També convidaran artistes que exploren estètiques i mons tan diferents com Keith Fullerton Whitman, referent de l'escena electrònica o improvisadors de la talla de John Butcher.

Altres cites de la temporada inclouen propostes de free jazz, electrònica, teatre musical, ensembles instrumentals i la consolidació de la col•laboració amb el Sónar que aquest any tancarà la seva edició a L'Auditori amb l'estrena nacional de Death Speaks, del compositor nord-americà David Lang, figura cabdal del post minimalisme.


L'ECLAT de Stuttgart, Festival convidat a Sampler Sèries

Seguint la línia estratègica d'aliances internacionals, aquesta temporada Sampler Sèries presenta una col•laboració amb el Festival ECLAT d’Stuttgart, una de els plataformes de nova creació musical més prestigioses d'Europa. Un dels objectius d'ECLAT és presentar les tendències més innovadores de la música actual, en connexió permanent amb noves generacions de compositors. Amb els anys, el festival dirigit per Christine Fischer s'ha consolidat com a laboratori de creació de noves formes de teatre musical i, alhora, com a festival de referència de propostes musicals que dialoguen amb altres disciplines artístiques. Aquesta col•laboració es traduirà a L'Auditori amb l'estrena d'una obra co-encàrrec al compositor convidat de la temporada, Luis Codera Puzo, que té el recolzament de la Fundació Ernst Von Siemens. L’obra anomenada EMPOR ha estat concebuda conjuntament pel compositor català i l'escriptora francesa Irène Gayraud. EMPOR comptarà amb un ensemble liderat per Sara Mariah Sun, una de les sopranos europees més cotitzades de l'escena contemporània i s'interpretarà també a Stuttgart al juny de 2017.


Sampler Sèries és l’aposta de L’Auditori per la nova creació sonora i constitueix l’única temporada estable de Barcelona dedicada a l’R+D en l’àmbit de la música. Aquesta programació s’articula des de L’Auditori en col•laboració amb els principals espais de la ciutat dedicats a l’art contemporani. Aquesta temporada ho faran amb el MACBA, el CCCB, la Fundació Tàpies, la Fundació J Miró i el Centre d’Arts Santa Mònica. Sampler Sèries rep el suport de Fundació Banc Sabadell.