NOTÍCIA · El Museu de la Música inaugura Esquellòrium, una instal·lació sonora feta d’un miler d’esquelles de ramat 

20/02/2025
  • La instal·lació, immersiva i participativa, és un encàrrec a l’artista Núria Andorrà i està comissariada pel mateix director del Museu de la Música, Jordi Alomar.
  • Es podrà veure del 22 de febrer al 14 de juny al Foyer de la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori.
  • Les esquelles provenen d’una desena de ramats d’arreu del territori català i han estat cedides o donades pels seus pastors.
  • És una apel·lació a la presència i a la revisió de la nostra relació amb la ruralitat, i una invitació, des de l’escolta, al canvi conscient i responsable.
  • L’exhibició d’Esquellòrium es complementa amb cinc performances d’Andorrà amb artistes de diverses disciplines, així com una mostra audiovisual al Museu de la Música.

El Museu de la Música i L’Auditori inauguren aquest dissabte 22 de febrer la instal·lació sonora Esquellòrium, de Núria Andorrà. El darrer projecte de l’artista sonora lleidatana és un encàrrec del Museu que s’inscriu en l’eix narratiu conductor d’aquesta temporada, (Contra)Natura, i posa el focus en la ruralitat, l’escolta i la intervenció humana.

Esquellòrium és una intervenció artística immersiva creada a partir de prop d’un miler d’esquelles il·luminades i suspeses del sostre del Foyer de la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori, que es podrà visitar fins al 14 de juny. Es tracta d’esquelles usades –que daten des de principis del segle XX fins a l’actualitat– provinents d’una desena de ramats diferents d’arreu de Catalunya, donades o prestades pels seus pastors al projecte. “Cada ramat sona diferent”, explica l’artista, interessada no només en la musicalitat d’aquesta campana, sinó també en l’art decoratiu de “musicar” la fusta de les esquelles, la noció simbòlica de protecció que se’ls associa, l’espacialització del so en una entitat –el ramat– en constant moviment i l’univers de la pagesia en general.

En un moment en què estem perdent irreversiblement la connexió amb el nostre origen, Esquellòrium és una apel·lació a la presència i a la revisió de la nostra relació amb la natura, i una invitació, des de l’escolta, al canvi conscient i responsable. “En el passat, els sorolls ens donaven molta informació del nostre entorn. Ara, hem perdut la capacitat d’interpretar-los”, explica la creadora, que ja ve de treballar amb sons orgànics (a partie de pedres, pinyes de bosc, etc) en altres projectes passats.

Es tracta també d’una instal·lació participativa que podrà ser “tocada” pel públic visitant, accionant unes cordes abans, després i durant els intermedis dels concerts que se celebrin a la Sala 1 de L’Auditori. Igualment, la mateixa Andorrà explorarà les possibilitats sonores d’aquesta instal·lació per mitjà de cinc performances amb artistes de diferents disciplines de l’escena actual que se celebraran durant els cinc mesos d’exhibició. Comptarem, entre d’altres, amb la ballarina i coreògrafa Federica Porello, la violinista Ariadna Torner, el compositor Octavi Rumbau, l’artista polifacètic Llorenç Barber, el multiinstrumentista i compositor britànic Fred Frith, la cantant Joana Gomila, la pianista Laia Vallès o la perfomer Olga Blanco.

A la instal·lació i al programa de performances, s’hi suma, a més, una mostra audiovisual al Museu de la Música per complementar i aprofundir en el projecte d’Andorrà que ha fet en col·laboració de l’artista Sara Boldú, amb imatges aèries de dron dels ramats i entrevistes als principals protagonistes.

Segons Jordi Alomar, director del Museu de la Música i comissari de la instal·lació, té molt sentit que el projecte el lideri aquesta institució situada a tocar de l’Avinguda Meridiana, que es va traçar en part sobre antics camins ramaders de la Ciutat Comtal. “L’esquellòrium confronta i agermana un dels paisatges sonors més característics del camp, el del bestiar, amb la major sala de concerts del país, un edifici imponent en plena urbs que té la funció d’aïllar acústicament un contenidor de ficcions sonores, que és el que, en definitiva, és la música”, comenta Alomar. “La proposta arquitectònica d’Esquellòrium està, a més, inspirada en el mètode de construcció de Gaudí, a partir de maquetes de catenàries, formades per un entramat de cordills i saquets amb pesos suspesos”, afegeix el director del Museu sobre la idoneïtat de presentar aquesta instal·lació a Barcelona. “Amb Esquellòrium, retem també un homenatge a la campana, un dels instruments més antics de la humanitat”, clou el director d’un museu que custodia més de 2.500 instruments a la seva col·lecció i que impulsa un gran volum de programes públics.

22/02: Inauguració d’Esquellòrium Durant la inauguració d’Esquellòrium el proper 22 de febrer a les 18 h, se celebrarà la primera de les performances previstes per la seva creadora: tRamaT. Anònimes i unànimesFederica Porello des de la dansa i el moviment, Ariadna Torner amb el violí i Núria Andorrà, manipulant la xarxa que uneix el miler d’esquelles en suspensió, qüestionaran el paper de la col·lectivitat a partir de la idea del ramat i de les relacions de poder que s’hi estableixen. Una ocasió única per veure i escoltar en viu com sona aquesta instal·lació insòlita que connecta camp i ciutat.

Totes aquelles persones que tinguin entrada pel concert d’aquell mateix dia a les 19 h a la Sala 1 Pau Casals de Stabat Mater de Francis Poulenc, a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i amb direcció de Stepahine Childress, podran accedir lliurement a la inauguració d’Esquellòrium

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.