COVID-19. Mesures de Seguretat a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Aleix Palau | 13 de maig 2021

El Museu de la Música dedica una mostra temporal als instruments de Nova Guinea

La mostra presenta 15 instruments en col·laboració amb la Fundación La Fontana, una de les principals col·leccions privades d'instruments etnològics del món.
Del 13 de maig de 2021 al 26 de juny de 2022 al Museu de la Música de Barcelona.

El Museu de la Música dedica una mostra temporal als instruments de Nova Guinea

El Museu de la Música de Barcelona obre les portes a una nova exposició temporal. Música i natura a l'illa de Nova Guinea és el títol del nou recorregut que portarà al visitant a través dels instruments d'aquesta illa del Pacífic.

La mostra, que es podrà visitar fins al 26 de juny de 2022, és possible gràcies a la línia de col·laboració del Museu amb la Fundación La Fontana, una de les col·leccions privades d'instruments etnològics més rellevants a nivell internacional. Una col·laboració que es va estretar l'any 2019 amb l'exposició Músiques als dits. Sanses africanes de la Fundació La Fontana.

L’exposició, comissariada per Elena Martínez-Jacquet, reuneix 15 instruments: 12 de la Fundación La Fontana i 3 del Museu de la Música. Les peces exposades són trompes, flautes, brunzidors i tambors de membrana, escletxa i aigua.

Situada al nord d’Austràlia, Nova Guinea és la segona illa més gran del món. La seva part occidental, antigament sota dominació colonial holandesa, pertany des de 1969 a Indonèsia, mentre que la part oriental, colònia britànica i alemanya durant més d’un segle, esdevingué el 1975 l’estat independent de Papua Nova Guinea. S’hi parlen més de mil llengües i hi conviuen grups culturals molt diversos, descendents de les poblacions que començaren a arribar-hi fa 40.000 anys, en onades successives.

Des del seu descobriment a principis del segle XVI per part de navegants portuguesos, Nova Guinea fascinà el món occidental pel caràcter inhòspit i exuberant i de la seva natura que tan difícil va fer l’exploració del territori, contribuint així a preservar les tradicions locals.

Marc protector, la natura ha estat sobre tot la font essencial de subsistència de les poblacions de Nova Guinea, proveïdora d’aliments i de tota mena de materials (vegetals, animals i minerals), per a la producció d’habitatges i d’objectes d’ús quotidià i pràctiques rituals. En aquest context, s’entén que la natura estigui al centre de les formes de representació i dels sistemes simbòlics, en els quals s’inscriuen les pràctiques musicals. ​

Anar al principi