Notícies

Lisi Andrés | 30 novembre 2017

L’exposició "Granados, de París a Goya" disponible a la xarxa gràcies a Google

Es tracta de la primera exposició virtual del Museu de la Música i s’ha fet en col·laboració amb el Google Cultural Institute. La mostra que està instal·lada físicament al museu des de setembre es podrà visitar a partir d’ara des de qualsevol punt del planeta que tingui connexió a internet gràcies a la versió interactiva que n’ha fet a través de la plataforma de Google Arts & Culture.

El Museu de la Musica de Barcelona fa extensiu el seu homenatge al compositor Enric Granados inaugurant l’exposició Granados, de París a Goya a la xarxa. La mostra que està instal·lada físicament al museu des de setembre es podrà visitar a partir d’ara des de qualsevol punt del planeta que tingui connexió a internet gràcies a la versió interactiva que n’ha fet a través de la plataforma de Google Arts & Culture. L’exposició virtual recull 91 imatges que inclouen pintures, dibuixo, partitures i documents originals del compositor com fotografies o cartes. Gràcies a la tecnologia el visitant podrà escoltar algunes de les partitures mentre les visualitza o ampliar les pintures per apreciar-ne fins l’últim detall.

Una exposició interactiva Granados. De París a Goya, produïda pel Museu de la Música i el Museu de Lleida, presenta el recorregut literari i pictòric de l'artista i ens descobreix l'Enric Granados més europeu i innovador. Les imatges de la mostra s'acompanyen d'extractes d'alguna de les seves obres, com la primerenca obra La nuit d'octobre o la suite per a piano Goyescas, considerada l'obra mestra del compositor.

El Museu de la Música s’ha integrat a la plataforma Google Cultural Institute amb l’objectiu de fer més accessibles els continguts i els projectes de la institució. L’objectiu de Google Cultural Institute és proporcionar a les institucions públiques i entitats sense ànim de lucre una eina intuïtiva i molt potent per poder mostrar els seus continguts (imatge, vídeo, àudio, etc.).
Visita l'exposició virtual aquí

Sobre Google Arts & Culture
Google Arts & Culture posa a l’abast dels internautes més de mil museus. És una forma nova i immersiva d'explorar l'art, la història i les meravelles del món, des de les pintures del dormitori de Van Gogh fins a la cel·la de presó de Mandela. L'aplicació Google Arts & Culture és gratuïta i està disponible a la web, en iOS i Android.

El llegat de Granados en línia
La inauguració de l’exposició virtual se suma a la digitalització que el Museu de la Música ha fet del fons Granados per posar-lo a disposició de tothom qui vulgui consultar-lo a través de la xarxa. Es tracta d’un fons de més de 3600 documents, dels quals més de 1200 es poden veure completament digitalitzats. Gran part de la digitalització ha estat possible gràcies al projecte BCN Open Challenge, liderat per l’ICUB. Amb Open Challenge s’han digitalitzat entre 2015 i 2016 més de 4500 documents amb més de 13000 pàgines escanejades.
El fons conté la documentació generada i aplegada per Enric Granados i la seva família entre 1862 i 2008. Es conserva documentació de diferent mena: partitures (obra pròpia i aliena, manuscrits, edicions, esbossos, etc.); retalls de premsa i programes de concerts i esdeveniments musicals; ampli i interessant epistolari que recull la diversitat de relacions que Granados va mantenir en els diversos àmbits de la cultura i la societat tant catalanes com estrangeres; nombroses fotografies personals i familiars i moltes imatges dedicades de personatges coetanis del món de la música i la cultura; i també enregistraments sonors del propi Granados en rotlles de pianola, com el rotlle Aeolian amb una improvisació que va enregistrar a Nova York pocs dies abans de morir i que es pot veure a l’exposició. També destaquen: la partitura manuscrita de l’orquestració de Goyescas, l’esbós per al poema simfònic Dante, el reglament de l’Acadèmia Granados, manuscrits inèdits del Método teórico práctico del pedal, o l’abundant documentació relativa a la mort del mestre i a l’impacte d’aquest succés en la família i el món artístic del moment.


El Museu conserva a més un fons d’instruments, objectes personals i obres d’art d’Enric Granados, també donats per la família, que es poden consultar a través del catàleg del Museu a la xarxa.
Consulta el fons Granados
Consulta el catàleg del Museu