L’Auditori presenta els seus festivals

30-Jan-2019 – Aleix Palau

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la programació del Festival Llums d’Antiga i del Festival Emergents Barcelona. A la presentació el director de L’Auditori, Robert Brufau, ha comptat amb la presència de l’organista Juan de la Rubia, artista que inaugurarà el Llums d’Antiga, i de la violinista Maria Florea, artista Emergents.

Durant la presentació Brufau ha aprofitat per avançar la programació del Festival Llums d’Antiga 2020, que tindrà com a títol Llibertat. Entre el caos i l’ordre.


Festival Llums d’Antiga
Del 5 al 16 de febrer


La temporada de Música Antiga de L’Auditori fa un pas endavant i crea el Festival Llums d’Antiga que oferirà al públic la possibilitat de descobrir projectes singulars que difícilment troben cabuda en les temporades estables. Llums d’Antiga recull l’herència que van deixar els 30 anys del Festival de música antiga de Barcelona i crea un focus amb personalitat pròpia dins la temporada de L’Auditori amb dues setmanes de concerts que ens aproparan als repertoris més llunyans i posaran llum a les partitures oblidades del passat tot recuperant espais històrics de la ciutat que son un marc idoni a aquestes propostes.

La primera edició del Festival Llums d’Antiga se celebrarà del 5 al 16 de febrer i es faran concerts a la Capella de Santa Àgata, l’Església dels Sants Just i Pastor, la basílica de Santa Maria del Pi i la sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. La programació gira entorn a dos fils argumentals: “l’état c’est moi”, amb Lluís XIV i l’absolutisme monàrquic i la Reforma de Luther i les teories de la influència que aquesta ha exercit sobre el capitalisme.

L’Església de Sant Just i Pastor i el seu orgue recentment restaurat seran els amfitrions del concert inaugural que proposa un diàleg entre l’organista Juan de la Rubia i el poeta Manuel Forcano. A Una nit amb el Rei Sol de la Rubia improvisarà sobre textos de l’època que relaten la gran celebració organitzada per Lluís XIV en motiu de la victòria contra Flandes. La programació inclou altres perles del repertori de la cort de Lluís XIV com el concert que Jean Rondeau dedicarà a François Couperin, el que Lina Tur i Kenneth Weiss oferiran al voltant de la compositora Elisabeth Jacquete de la Guerre o el que ens permetrà descobrir Justin Taylor, figura revelació del clavicèmbal, sobre la saga de músics de la Família Forqueray. El clavicenista Jean Rondeau dedicarà un programa a una de les pedres angulars de la cort de Lluís XIV: F. Couperin.

La línia luterana la dibuixarà Vox Luminis, un dels conjunts vocals de referència indiscutible a centre Europa, amb el seu programa dedicat a la Reforma a la basílica de Santa Maria del Pi; i el quartet Alternative History, qui presentarà un dels seus darrers enregistraments amb ECM dedicat al compositor Josquin des Prés, de qui Luther en va ser un gran admirador.

El festival el completen l’Accademia del Piacere i Núria Rial, amb un programa dedicat a Sebastian Durón, segurament el compositor espanyol més significatiu de la música escènica de l’època. Durón va haver de deixar el lloc d’organista de la Capella Reial de Carles II després d’haver donat públicament suport a l’Arxiduc Carles d’Àustria durant la Guerra de Successió qui va perdre davant del candidat borbònic, Felip V.



Festival Llums d’Antiga 2020: Llibertat. Entre el caos i l’ordre

Robert Brufau ha aprofitat la roda de premsa per avançar la programació de la que serà la segona edició del Festival Llums d’Antiga, que girarà entorn al concepte de la llibertat com a tòpic relacionat amb la figura Ludwig van Beethoven, del qual celebrarem el 250è aniversari del seu naixement l’any 2020. Portarà per títol Llibertat. Entre el caos i l’ordre.

La propera temporada comptarà amb l’Ensemble O Vos Omnes que, amb direcció de Xavier Pastrana, farà un programa basat en la música florentina de l’època de Girolamo Savonarola i la Foguera de les Vanitats. El col·lectiu artístic flamenc Graindelavoix farà el programa Monsters of Early Music, que parteix d’una cita d’E.T.A. Hoffmann que considera que Beethoven va articular una nova forma d’art musical, connectat amb la monstruositat o els que els alemanys anomenen Das Ungeheur. El programa intentarà aproximar-se a aquesta monstruositat a través de les arrels de la polifonia occidental.

Dos conjunts multi premiats participaran també al Llums d’Antiga 2020. El primer serà El Gran Teatro del Mundo, guanyador de l’EEEMERGING (Emerging European Ensembles) de Música Antiga, que desenvoluparà un programa que s’endinsarà en el món oníric a través de La vida es sueño de Calderón. L’altre, el Sollazzo Ensemble, ha rebut el Diapason d’Or, l’Editor’s Choice de Gramophone i el Choral & Song Choice del BBC Music Magazine amb el disc Parle qui veut, amb cançons moralitzants de l’Edat Mitjana. El presentaran al Festival.

El jove clavecinista Justin Taylor tornarà al Festival Llums d’Antiga per mostrar la versatilitat del seu instrument amb obres d’Scarlatti, el Pare Soler i Ligeti.

Per commemorar el 350è aniversari del naixement del compositor italià Antonio Caldara, estretament vinculat a la ciutat de Barcelona, La Real Cámara i la soprano María Espada interpretaran un recull d’àries d’òperes a la major glòria del rei i a conceptes vinculats a ell com poder, ordre o sublimitat, que són l’eix central del text que conforma una de les seves grans òperes, Il più Bel Nome, estrenada a la Llotja de Mar de Barcelona l’any 1708.

Respecte als espais històrics on se celebraran els concerts, ja s’ha confirmat que per a la propera edició s’hi sumarà el monestir de Sant Pau del Camp, l’església del qual és la més antiga de Barcelona.


Festival Emergents Barcelona
Del 17 al 24 de març de 2019


Per tercer any consecutiu L’Auditori presenta el Festival Emergents, la trobada dels nous valors de la música nacional i internacional. Durant una setmana, L’Auditori ofereix una vintena de concerts que combinen pràcticament tots els estils de la música clàssica –de la música antiga a les noves músiques, el jazz i el flamenc, presentant un centenar de joves talents que es convertiran en les estrelles del futur. El festival integra les grans institucions del país dedicades a la música: OBC, Banda Municipal de Barcelona, JONC, Joventuts Musicals de Catalunya, ESMUC, Conservatori del Liceu, Taller de Músics, Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, Centre Internacional de Música Antiga i ECHO.

En aquesta edició es consolida el projecte de la Jove Capella Reial de Catalunya que inaugurarà el festival dirigit per Lluís Vilamajó. Una de les grans novetats d’Emergents és la integració de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) com a instrument en residència, oferint dos ambiciosos projectes. El primer serà un concert a la Fabra i Coats en que el compositor Fritz Hauser farà un treball amb els joves músics partint de dues de les seves obres sense partitura i disposant els músics entre el públic. El segon, un concert de format simfònic tradicional a la Sala 1 de L’Auditori en què es presentaran el guanyador del Premi Maria Canals i la violinista Sara Cubarsi que ha estat seleccionada en un concurs que realitzat entre els membres i exmembres de la JONC.

El Festival segueix oferint debuts amb les dues formacions residents a L’Auditori, l’Orquestra Simfònica i Nacional de Catalunya (OBC) i la Banda Municipal de Barcelona, d’artistes nacionals i internacionals que estan despuntant en les seves trajectòries. És el cas de la violinista Maria Florea i la violista Sara Ferrández, totes dues sortides de l’ESMUC i que interpretaran la Simfonia concertant de Mozart amb l’OBC o dels talents Alexander Ullman, piano, Tobias Feldman, violí, la saxofonista Jess Gillam, i el percussionista Noè Rodrigo.

Dedicarem una jornada al quartet de corda, formació emblemàtica de la música de cambra, co comissariada per Jonathan Brown del Quartet Casals. En aquesta edició ens visitaran tres quartets internacionals d’excepció: el Rolston String Quartet, el Simply Quartet, i el Quatuor Arod. També tindrem dos joves fenòmens ECHO Rising Stars, escollits per les millors sales europees, el trombonista Peter Moore, qui amb només divuit va esdevenir el músic més jove en formar part de la London Symphony Orchestra i el violoncel·lista Kian Soltani, qui ja ha fet el seu debut discogràfic amb el segell Deutsche Grammophon. De la mà de Joventuts Musicals de Catalunya descobrirem el talent de les futures generacions de músics del nostre país. Coneixerem a la violoncel·lista Mariona Camats, guardonada amb la Beca Internacional Pau Casals 2016, i a la soprano argentina Mercedes Gancedo, guanyadora de l’última edició del premi Primer Palau.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.