L’Auditori de Barcelona i el Grec dediquen el cicle Escenes a tres creadores

16-Jun-2021 – Aleix Palau

Escenes, la proposta d’encontre entre disciplines artístiques a L’Auditori, presenta, amb la coproducció del Festival Grec, tres espectacles que aborden la creació i la fertilitat amb la mirada, el cos i la perspectiva femenina de Marina Herlop, Tanit Plana i Alba Pujol.

Enguany el cicle Escenes porta per títol Dones i Creació, que, amb la premissa de la interdisciplinarietat, barreja art, teatre o sons d’avantguarda amb la música per crear noves narratives que dialoguen i es confronten entre elles cercant l’entesa i l’equilibri.

L’estrena del cicle el farà Pairidaeza, de Marina Herlop, que es podrà veure els dies 19 i 20 de juny. Aquí, Herlop desafia els límits de la convencionalitat estètica en la música i explora el concepte de jardí com a espai abstracte destinat a la creació artística. El nom de l’espectacle prové del mot amb què els perses es referien als jardins, pairidaeza, que va donar lloc a la paraula paradís. Al jardí, la naturalesa inextricable queda limitada i endreçada per la mà humana, i aquest procediment té moltes concomitàncies amb el que es duu a terme en la creació artística: lluny de subordinar l’obra a la seva persona o voluntat, la bona jardinera i la bona creadora han de conèixer bé l’espai, les espècies, les estacions, i jugar amb aquests coneixements per tal d’aconseguir que l’espai desplegui totes les seves possibilitats estètiques.

En aquest concert interdisciplinari, en diàleg amb l’espai dissenyat per l’estudi d’arquitectura Takk i que compta amb el duet vocal Tarta Relena, la música es fusiona amb les arts escèniques o la dansa, Herlop ens parlarà sobre la creació artística a través de la imatge del jardí, que reivindica una visió de la creació lligada a la perseverança, l’estudi, la pràctica o l’entrega.

La següent cita serà els dies 9 i 10 de juliol amb Part de la fotògrafa i artista Tanit Plana. En el seu espectacle, el primer que Escenes encarrega a un/a fotògraf/a, Tanit deixarà sentir el seu batec maternal. L’artista ha dut a terme projectes de recerca fotogràfica que han rebut tota mena de premis. Per a l’encàrrec de L’Auditori, ha triat combinar-se amb la música i amb la dansa en un muntatge sobre el naixement, sobre aquesta gestació i aquest part al qual, com ens fa notar l’escriptora nord-americana Siri Hustvedt en el seu llibre Records del futur, els pensadors de tots els temps han dedicat tan poca atenció. Estem convocades a celebrar la vida, a sentir la mort perinatal, a revoltar-nos contra la violència obstètrica i a rendir-nos als poders dels parts: l’origen del món. Com a còmplices d’aquest viatge als inicis de la vida, l’acompanyen la pianista especialitzada en música contemporània experimental, Lluïsa Espigolé, i la radical i trencadora ballarina i coreògrafa gaditana Candela Capitán, que participa per primera vegada en una experiència teatral i promet no deixar ningú indiferent. I és que és una artista especialment potent, creadora d’unes imatges d’alt impacte.

El projecte Part es desborda i s’expandeix més enllà de L’Auditori i, durant el mes de juliol, es podrà veure en forma d’exposició fotogràfica a l’espai Alalimón Galería del carrer de Mèxic.

La darrera cita la tindrem els dies 17 i 18 de juliol amb Alba Pujol, actriu i professional escènica tot terreny, que presentarà No puc arrencar-me el cap. Un espectacle que reflexiona sobre el descans compartit com a acte revolucionari, com a ritual transformador, com a acte de resistència contra aquest món accelerat, extenuant, superproductiu, sobreexplotador i destructivament neoliberali. No puc arrencar-me el cap és una celebració del repòs que ens és negat i una festa (sobretot, una festa) de les cures i dels afectes que ens donem unes persones a les altres per permetre’ns aquest descans.

L’actriu de cinema, teatre i televisió Alba Pujol, ha treballat sovint amb el director Àlex Rigola, amb qui ha fet també d’ajudant de direcció. El seu còmplice musical és Xavi Lloses, pianista, compositor i productor lliurat sense condicions a l’exploració de qualsevol fenomen sonor i que sempre va a la recerca de les fronteres d’allò que entenem com a música. D’aquí que ell mateix es consideri un “antipianista” o, fins i tot, un “terrorista sonor”.

Fitxes artístiques
Marina Herlop: Pairidaeza
Marina Herlop: direcció musical, veu, piano i teclat
Takk (Mireia Luzárraga + Alex Murillo): disseny d’espai
Òscar Garrobé: baix i veu
Toni Llull: percussió i veu
Marta Torrella: veu i teclat
Helena Ros: veu i pad
Laia Duran i Lorena Nogal: coreografia i moviment
Roger Vila, direcció escènica
Mariona Ibáñez: ajudantia de direcció i dramatúrgia, producció
Guillem Bonfill: disseny de llums
Kiala Kanzi, Guillem Estevan: estilisme i joies
Anjana Berger: confecció vestit de làtex
Laura Viñals: producció

Tanit Plana: Part
Tanit Plana, creació i direcció
Candela Capitán, coreògrafa
Lluïsa Espigolé, piano
Adriana Aranda, soprano
Isabella Gutiérrez, dj
Candela Capitan, Blackhaine, performers
Silvia Delagneau, espai escènic
Paula González, ajudant espai escènic
Isabella Gutiérrez, espai sonor
Marina Giraldos, ajudant de direcció
Raquel García-Tomás, assessoria musical
Alalimón Galería, espai expositiu

Alba Pujol: No puc arrencar-me el cap
Alba Pujol: direcció
Ferran Dordal Lalueza: dramatúrgia
Xavi Lloses: direcció musical
Marc Salicrú: concepció de l’espai escènic i il·luminació
Ariadna Montfort: moviment
Irene Vicente: ajudantia de direcció i producció
Interpretació: Maria Domingo, Maria Lluïsa Baiget, Montse Garriz, Joana Niubó, Mercè Sans i l’equip artístic

Descàrregues
Descarrega la foto de les tres artistes juntes a L’Auditori.

Descarrega el teaser dels espectacles de Tanit Plana i Alba Pujol.

Descarrega les imatges promocionals dels tres espectacles Escenes: Dona i Creació.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.