COVID-19. Mesures de Seguretat a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Aleix Palau | 12 de febrer 2021

L'Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona reprenen el primer curs de direcció per a banda

El curs es durà a terme entre el 14 i el 18 de juny i comptarà amb la direcció de José Rafael Pascual-Vilaplana, titular de la Banda Municipal de Barcelona.
La Banda Municipal es posarà a disposició dels alumnes per treballar durant el curs i perquè la dirigeixin durant el concert de cloenda.

L'Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona reprenen el primer curs de direcció per a banda

L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona reprenen la convocatòria del Primer Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, que es va haver de cancel·lar per la pandèmia. Dirigit per José Rafael Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es desenvoluparà entre el 14 i el 18 de juny.

Amb aquesta formació L’Auditori de Barcelona i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l'estudi de la gestualitat, l'anàlisi i tècnica d'estudi de partitures, la planificació d'assajos, el repte dels directors d'aconseguir l'afinació, així com aspectes tan necessaris tenint en compte la realitat de les bandes de música com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.

L’experiència en cursos similars que ha tingut José Rafael Pascual-Vilaplana han dut al director titular de la Banda a imaginar un curs que permetrà que els directors de banda aprofundeixin en els aspectes tècnics de la seva figura i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.

El darrer dia del curs, el divendres 18 de juny, es dedicarà a la preparació del concert de cloenda, on els alumnes de la modalitat actius dirigiran la Banda Municipal de Barcelona amb les peces que han treballat durant la setmana. El concert es realitzarà a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona i serà d’accés gratuït amb invitació.


Dues modalitats d'inscripció
Per tal de fer el Primer Curs de Direcció de Banda a L’Auditori el més obert possible, s’acceptaran un màxim de 10 alumnes actius i també es permetrà que assisteixin alumnes oients, que formaran part de les classes teòriques i seran espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

La represa del 1r Curs de Direcció de bandes manté la matriculació dels alumnes que van inscriure’s l’any passat i que van decidir mantenir la seva plaça fins a la següent convocatòria.

Els interessats en conèixer més sobre el Primer Curs de Direcció de banda a L'Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.


José Rafael Pascual-Vilaplana, un director consolidat
José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona i director del Curs de Direcció, compta amb una trajectòria que avala la seva excel·lència en la direcció, així com en la composició. Nascut a Muro (Alacant), ha estudiat Direcció de Banda a Holanda amb mestres com Jan Cober i Eugene Corporon; Direcció d'Orquestra a Viena, amb figures com Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf.
Ha dirigit diferents Bandes i Orquestres professionals a Anglaterra, Argentina, Àustria, Bèlgica, Cuba, Eslovènia, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Portugal, Romania i Suïssa. Entre elles la Banda Nacional de Cuba, Banda de la Marina Reial d’Holanda, Banda Nacional Juvenil d’Holanda, Banda Municipal de Buenos Aires, Banda Simfònica Portuguesa d’Oporto, Banda de les Forces Armades d’Eslovènia, Bandes Municipals d’Alacant, Barcelona, Castelló, Madrid, Pontevedra, Sta. Cruz de Tenerife, Santiago de Compostela o Vitòria, Banda y Orquestra S. del Conservatori Superior del Principat d’Astúries, Banda de MUSIKENE (País Basc), Banda del C.S. de Canàries, Banda de la Federació Murciana de Bandes, Banda de la Federació Valenciana de Bandes, Orquestra Simfònica de Bucarest, Orquestra de Cambra “Manuel de Falla” de Cadis, O.S. de Castelló, O.S. Múrcia, O.S. del Vallès, O.S. de Castilla y León, O.S. de Bilbao, O.S. Acadèmia Teatre La Fenice de Venècia o l'Orquestra CAMERA MUSICAE de Tarragona (principal director convidat).

Ha estat director titular de les Bandes U.M. Castell de Castells, U.M. Yátova, A.U.M. de Bocairent, del Grup “La Xafigà” de Muro, de la A.A.M. “El Trabajo” de Xixona de la U.M. de Muro i de la S.M. “La Nova” de Xàtiva. De 2001 a 2014 ha estat principal director de l’Orquestra Simfònica d’Albacete. Des de gener de 2015 és director artístic de la Banda Municipal de Bilbao i des de 2018, director titular de la Banda Municipal de Barcelona. A més és director de la Orquestra de Vents “Filharmonia” i principal director convidat de la Banda Simfònica Portuguesa d’Oporto.

És professor de direcció de banda a l’E.C.M. Vall d’Albaida i del ISEB a Trento (Itàlia). Ha estat director artístic durant deu anys (2008-2018) dels Cursos de Perfeccionament de l’Istituto Musicale “Guido Alberto Fano” de Spilimbergo (Itàlia). En 1991 rep la “Batuta del Mtro. Guillermo Tomás” de la Banda Nacional de Cuba. En 1997 guanya el Primer Premi “Gold Baton” del 8è. Concurs Internacional de Direcció del WMC a Kerkrade (Holanda). En 2000 guanya el Primer Premi “Baton of Honour” del 1er. Concurs Europeu de Joves Directors de la EBBA a Birmingham (Anglaterra). En 2004 és guardonat amb el Premi Euterpe de Composició de Música per a la Festa i el Premi Euterpe de Direcció de Banda, atorgats per la Federació de S.M. de la Comunitat Valenciana. En 2009 rep el Premi Nacional de Música “Ignacio Morales Nieva” del Festival de Música de Castella La Manxa.

És compositor de diferents obres simfòniques, corals i de cambra així com autor de nombrosos encàrrecs musicals per a diferents certàmens i festivals.

Anar al principi