COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

19 de juny 2012

Jordi Savall tanca temporada a L’Auditori amb un concert dedicat al naixement de l’orquestra barroca

Jordi Savall tanca el cicle El So Original a L’Auditori aquest dijous 21 de juny (Dia de la Música) a les 21h amb un concert que ens farà descobrir els inicis de l’orquestra barroca a partir del recull de danses Terpsichore (1612) de Michael Praetorius i les Canzoni da sonare (1614) de Giovanni Gabrieli. Els solistes de les formacions HESPÈRION XXI i Le Concert des Nations ens aproparan a aquest fascinant diàleg Nord-Sud.


Jordi Savall recupera l’esperit lluminós i festiu que anima la selecció de danses del recull Terpsichore publicades pel compositor alemany Michael Praetorius l’any 1612. L’exuberant tractament dels ritmes i de les melodies d’aquestes danses de diferent orígens posa de manifest un dels moments claus en l’emancipació de la música instrumental en què conviuen estructures renaixentistes amb les noves troballes musicals d’aquest compositor.

Els venecians Giuseppe Guami i Giovanni Gabrieli (famosos pels seus treballs i com a mestres de capella a la Basílica de Sant Marc de Venècia) traçaran un pont imaginari entre les seves Canzoni da sonare del “sud” i les músiques del “nord” de Michael Praetorius.

Els contrastos musicals existents entre aquestes dues formes musicals: la dansa i la canzona, estableixen un marc idoni per confrontar dues maneres essencials d’expressió musical a través d’algunes de les obres més emblemàtiques que van conformar el nou llenguatge purament instrumental d’aquest barroc naixent.