Notícies

Lisi Andrés | 27 octubre 2016

Joanna Bailie i Plus-Minus inauguren la temporada de Sampler Sèries a L’Auditori

Sampler Sèries tancarà aquest any el Sónar a L’Auditori amb l'estrena nacional de Death Speaks, del compositor nord-americà David Lang

La temporada de Sampler Sèries arrenca aquest dijous 27 d’octubre amb un encàrrec a la compositora i videoartista Joanna Bailie que es presentarà a L’Auditori. La compositora ha creat expressament per al Foyer de la Sala 2 la instal•lació audiovisual “long slow sweep”. L'obra ha estat creada a partir d’una fotografia escolar de l’any 1946 en format panoràmic(10:2) i capturada amb una càmera especial que requeria realitzar un moviment lent entre els dos extrems de l’escena. La vídeo instal•lació explora les relacions entre el temps i la distància, la longitud (length) del moment fotogràfic i les connexions entre la relació temps-espai des dels punts de vista visual i auditiu. Joanna Bailie gaudeix actualment d’una residència a les DAAD de Berlin, un dels programes de beques més reputats del món en el camp de les arts visuals, el cinema, la literatura i la música.

La instal·lació precedirà el concert inaugural de temporada del col·lectiu londinenc Plus-Minus, del qual Bailie n’és cofundadora, i que portarà a L’Auditori una mostra de la música britànica d’avantguarda. L'ensenmble interpretarà dues obres de Joanna Bailie i "Repetitions in the extended time" de Bryn Harrison, que se centra en l'exploració del temps musical a través de la repetició de materials sonors que es mostren des de diferents perspectives.

Una temporada amb 27 estrenes i 9 encàrrecs

La temporada compta amb 10 estrenes absolutes, 17 estrenes nacionals i 9 encàrrecs, entre les quals hi consten noms com els de Carles Castellarnau, Fabià Santcovsky, Pablo Carrascosa, Oliver Rappoport, Rubens Askenar o Hèctor Parra.

Passaran per les Sampler Series de L'Auditori alguns dels noms més destacats de l’escena contemporània internacional, com el quartet Diotima, que interpretarà obres de Haas, Parra i Posadas, o el sextet vocal Nordic Voices. La temporada segueix apostant especialment per la nova generació europea d’intèrprets de música d’avantguarda com els suecs Curious Chamber Players, amb obres de compositors suecs i catalans, i els tres grups més actius del panorama nacional: CrossingLines, amb dos concerts construits sobre la idea dels nous compositors en un entorn global, Frames Percussion, que presentaran un clàssic del repertori del segle XX, Le Noire de l’étoile de Gérard Griséy, i el grup espanyol Nou Ensemble, amb un concert de versions i remescles d’obres. També tindrà una presència important la música improvisada, amb els concerts de Ferran Fages i Luis Tabuenca al Macba, el trio de free Thermal al CCCB, el duo format per Axel Dörner i Ramon Prats al Centre d’Arts Santa Mònica. També convidaran artistes que exploren estètiques i mons tan diferents com Keith Fullerton Whitman, referent de l'escena electrònica o improvisadors de la talla de John Butcher.

Altres cites de la temporada inclouen propostes de free jazz, electrònica, teatre musical, ensembles instrumentals i la consolidació de la col·laboració amb el Sónar que aquest any tancarà la seva edició a L'Auditori amb l'estrena nacional de Death Speaks, del compositor nord-americà David Lang, figura cabdal del post minimalisme.


L'ECLAT de Stuttgart, Festival convidat a Sampler Sèries

Seguint la línia estratègica d'aliances internacionals, aquesta temporada Sampler Sèries presenta una col•laboració amb el Festival ECLAT d’Stuttgart, una de els plataformes de nova creació musical més prestigioses d'Europa. Un dels objectius d'ECLAT és presentar les tendències més innovadores de la música actual, en connexió permanent amb noves generacions de compositors. Amb els anys, el festival dirigit per Christine Fischer s'ha consolidat com a laboratori de creació de noves formes de teatre musical i, alhora, com a festival de referència de propostes musicals que dialoguen amb altres disciplines artístiques. Aquesta col·laboració es traduirà a L'Auditori amb l'estrena d'una obra co-encàrrec al compositor convidat de la temporada, Luis Codera Puzo, que té el recolzament de la Fundació Ernst Von Siemens. L’obra anomenada EMPOR ha estat concebuda conjuntament pel compositor català i l'escriptora francesa Irène Gayraud. EMPOR comptarà amb un ensemble liderat per Sara Mariah Sun, una de les sopranos europees més cotitzades de l'escena contemporània i s'interpretarà també a Stuttgart al juny de 2017.


Sampler Sèries és l’aposta de L’Auditori per la nova creació sonora i constitueix l’única temporada estable de Barcelona dedicada a l’R+D en l’àmbit de la música. Aquesta programació s’articula des de L’Auditori en col·laboració amb els principals espais de la ciutat dedicats a l’art contemporani. Aquesta temporada ho faran amb el MACBA, el CCCB, la Fundació Tàpies, la Fundació J Miró i el Centre d’Arts Santa Mònica. Sampler Sèries rep el suport de Fundació Banc Sabadell.