L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya es va fundar l’any 1944 sota la direcció del Mestre Eduard Toldrà. L’any 1962, Rafael Ferrer pren el relleu fins l’any 1967. Des de llavors i fins a l’actualitat, l’OBC ha comptat també com a titulars amb els mestres Antoni Ros Marbà (1967-1978, 1981-1986), Salvador Mas (1978-1981), Franz-Paul Decker (1986-1991), García Navarro (1991-1993), Lawrence Foster (1996-2002), Ernest Martínez Izquierdo (2002-2006), Eiji Oue (2006-2010) i Pablo González(2010-2015). Jan Willem de Vriend és Principal Director Invitat. Kazushi Ono és el seu Director Titular des de setembre de 2015.


En els més de 70 anys de trajectòria, l’OBC ha programat nombroses estrenes i ha realitzat diversos enregistraments discogràfics amb Decca, EMI, Auvidis, Koch, Claves, Naxos, Telarc i BIS, entre d’altres, amb obres de Montsalvatge, Gerhard, Falla, D’Albert, Albéniz, Donhány, Bartók, Bizet, i Rodrigo, amb intèrprets destacats del panorama internacional. L'OBC ha guanyat el Grammy Llatí al "Millor àlbum de música clàssica" en tres ocasions: l'any 2000 amb el CD La Dolores, l'any 2004 amb el CD Carmen Symphony i l'any 2006 amb el CD Rhapsody in blue. Els últims enregistraments de l’OBC han estat, entre d’altres, El Concierto de Aranjuez, amb la destacada solista de guitarra Xuefei Yang, per la discogràfica EMI, una monografia Albéniz i una altra de Garreta, amb el segell Tritó. L’OBC ha començat una col·laboració amb Naxos havent enregistrat diversos CD’s amb obres de Meyerbeer, Montsalvatge, Massenet i Granados.


D’altra banda, l’OBC ha mantingut una activitat artística continuada a l’estranger, amb gires per diferents països d’Europa, Àsia i els Estats Units. Aquestes gires li han permès actuar en sales de renom, com el Carnegie Hall de Nova York, i prendre part en festivals internacionals com el Proms al Royal Albert Hall de Londres. L’OBC acaba de realitzar una gira per Àustria (Viena, Linz), Eslovènia i Croàcia.

Han col·laborat amb l’OBC directors i solistes de gran renom com Inbal, Ono, J.López Cobos, Barenboim, Hogwood, Koopman, Plasson, Krivine, Slatkin, Kitajenko, Bélohlavek, Antonini, Kreizberg, Denève, Josep Pons, Minkowski, Lupu, Zimmermann, Volodos, Montserrat Caballé, Alicia de Larrocha, Maisky, Zukerman, Argerich, Bell, Hahn, Camilo, Kremer, Mörk, Chang, Mullova, Urmana, Angelich, Fellner, Repin, Ott, Steinbacher, Znaider, Gutman, Weilerstein, Cotillard, entre molts d'altres.

Dins del marc de col·laboració entre l’OBC i el Gran Teatre del Liceu, l’OBC ha tocat en aquest teatre, en versió de concert, les òperes El Jugador, Daphne i La Flauta Màgica, Rienzi i Il Tabarro, amb gran èxit de públic i crítica.

L’OBC té el compromís de divulgar la música clàssica i contemporània de totes les cultures i tendències, donant prioritat a la difusió dels compositors catalans. Al mateix temps, l’OBC participa activament en els concerts escolars i les diverses activitats que organitza el Servei Educatiu de L’Auditori. L’OBC és la primera orquestra espanyola que ha signat un acord de col·laboració estable amb la plataforma digital Medici.tv per la qual alguns dels seus concerts són retransmesos en viu per internet.

L’OBC està integrada en el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Des de l’any 1999, té com a seu pròpia L’Auditori de Barcelona, obra de l’arquitecte Rafael Moneo.


L'OBC és membre de:

AFO. Association Française des Orchestres

A través d'AFO, l'OBC adquireix una dimensió europea imprescindible per al seu creixement i consolidació com a formació de referència

AEOS. Asociación Española de Orquestas Sinfónicas
És la plataforma que agrupa les orquestres professionals de l'Estat.


L'Auditori és membre de:

ECHO
És l'Associació que uneix els principals auditoris d'Europa. L'Auditori n'és membre des de l'any 2007 i va ser la primera sala de l'estat espanyol que va entrar a formar-ne part.