L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va ser fundada per l’Ajuntament de Barcelona el 1944, com a consolidació del projecte de l’Orquestra Pau Casals (1920-1937) que la Guerra Civil va interrompre. Avui dia, tot mantenint l’esperit original de Pau Casals, oberta al món i compromesa amb la societat, té especial cura dels nostres artistes i del nostre patrimoni, i té com a missió divulgar la música simfònica, principalment del segle XIX a la creació actual.

Des de l’any 1999 té com a seu pròpia L’Auditori, obra de l’arquitecte navarrès Rafael Moneo, on interpreta més d’una vintena de programes de temporada a més d’altres concerts que apropen la música d’orquestra a la ciutadania: cinema en versió original, concerts familiars i escolars, música experimental, òperes i música de cambra. També organitza concerts a llocs emblemàtics com la Plaça de la Catedral, la platja de la Barceloneta o la Sagrada Família.

El primer director titular va ser Eduard Toldrà, i des del setembre de 2015 ho és Kazushi Ono, que també és titular de l’Orquestra Simfònica Metropolitana de Tòquio. Jan Willem de Vriend és actualment el principal director convidat. Altres titulars han estat Rafael Ferrer, Antoni Ros Marbà, Salvador Mas, Franz-Paul Decker, Luis Antonio García Navarro, Lawrence Foster, Ernest Martínez Izquierdo, Eiji Oue i Pablo González. Ha estat dirigida per Ataulfo Argenta, Herbert Blomstedt, Sergiu Celibidache, Sergiu Comissiona, Christoph von Dohnányi, Rafael Frübeck de Burgos, Valeri Gergiev, Christopher Hogwood, Eliahu Inbal, Maris Jansons, Clemens Krauss, Emmanuel Krivine, Jesús López Cobos, Witold Lutoslawski, Peter Maag, Bruno Maderna, Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Michel Plasson, Georges Prêtre, Mstislav Rostropóvitx, Leonard Slatkin o Heitor Villa-Lobos, i entre els solistes convidats destaquen Lang Lang, Janine Jansen, Daniel Barenboim, Anne-Sophie Mutter, Isaac Stern, Radu Lupu, Frank Peter Zimmermann, Arcadi Volodos, Plácido Domingo, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Alicia de Larrocha, Pinchas Zukerman, Martha Argerich, Joshua Bell, Gidon Kremer, Truls Mørk, Viktoria Mullova, Piotr Anderzewski, Gil Shaham, Rudolf Buchbinder, Joaquín Achúcarro, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein...

En els més de 70 anys de trajectòria, l’Orquestra ha programat nombroses estrenes i ha realitzat diversos enregistraments discogràfics amb Decca, EMI, Auvidis, Koch, Claves, Naxos, Telarc i BIS, entre d’altres, interpretant obres de Montsalvatge, Gerhard, Falla, D’Albert, Albéniz, Donhány, Bartók, Bizet i Rodrigo. Entre ells es troben El Concierto de Aranjuez, amb la destacada solista de guitarra Xuefei Yang per a la discogràfica EMI, i les monografies d’Albéniz i Garreta amb el segell Tritó.

També compta amb una col·laboració amb Naxos, amb qui ha editat Carmen, de Bizet, a més d’altres enregistraments d’obres de Meyerbeer, Montsalvatge, Massenet i Granados, de qui han gravat la integral de la seva obra simfònica. D’altra banda, ha estat guanyadora del Grammy Llatí al "Millor àlbum de música clàssica" en tres ocasions: l'any 2000 amb La Dolores, l'any 2004 amb Carmen Symphony i l'any 2006 amb Rhapsody in Blue.

L’Orquestra ha mantingut una activitat artística continuada a l’estranger, amb gires per diferents països d’Europa, Àsia i els Estats Units, que li han permès actuar en sales de renom com Musikverein, Wiener Konzerthaus, Concertgebouw, Royal Albert Hall, Kennedy Center o Carnegie Hall, i prendre part en festivals internacionals com el Proms, al Royal Albert Hall de Londres. A més, a Barcelona i dins del marc de la seva col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu, ha tocat allà, en versió de concert, les òperes El Jugador, Daphne, La Flauta Màgica, Rienzi, Il Tabarro, La Voce in off i La voix hummaine.

L’OBC està integrada en el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

------

L'OBC és membre de:
ACOP. Associació Catalana d’Orquestres Professionals
L’objectiu és donar suport, promoure i defensar els interessos i les activitats de les orquestres de Catalunya associades.
AEOS. Asociación Española de Orquestas Sinfónicas
És la plataforma que agrupa les orquestres professionals de l'Estat.
AFO. Association Française des Orchestres
A través d'AFO, l'OBC adquireix una dimensió europea imprescindible per al seu creixement i consolidació com a formació de referència.

L'Auditori és membre de
:
ECHO
És l'associació que uneix els principals auditoris d'Europa. L'Auditori n'és membre des de l'any 2007 i va ser la primera sala de l'Estat espanyol que va entrar a formar-ne part.
MUSIC UPCLOSE NETWORK
És un projecte de col·laboració entre institucions musicals europees que té per objectiu experimentar amb noves estratègies per connectar la música simfònica i els nous públics.
EO-LAB II
És un projecte de col·laboració entre orquestres europees que vol promoure l’acostament de la música clàssica a públics joves.
APROPA CULTURA. UNA PORTA A LA INCLUSIÓ
Apropa Cultura vetlla per l’accessibilitat de tota la ciutadania als equipaments culturals. És una iniciativa que uneix teatres, auditoris i museus amb les entitats del tercer sector per fer la cultura accessible a tothom.