COVID-19. Mesures de Seguretat per accedir a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

Lisi Andrés | 8 de maig 2018

Ja hem estrenat la Cantània “Partícules”, un viatge còsmic escrit per Sergi Belbel i composat per Lluís Vidal

La Cantània, el projecte estrella del Servei Educatiu, ja ha començat a L’Auditori la seva edició 2018 en la qual participaran prop de 50.000 nens i nenes de 3r, 4t, 5è i 6è d’Educació Primària des d’ara i fins al juny. Aquest any la cantata porta per títol “Partícules” i l’han escrit el dramaturg Sergi Belbel i el compositor Lluís Vidal.

“Partícules” ens acosta la música de l’univers des dels seus orígens. Els científics afirmen que fa aproximadament tretze mil milions d'anys, una gran explosió va originar el nostre Univers. En els primers instants de la seva existència, es varen crear les quatre dimensions que ara anomenem "espaitemps": tres d'espai i una de temps. També des d'aquests primers instants, apareixen les partícules. Primer en forma d'una mena de sopa caòtica i incandescent. Després, mentre l'univers progressa i la temperatura es va refredant, sorgeixen agrupacions de partícules que originen els àtoms i combinacions d'àtoms que compondran els elements amb els quals es crearà la matèria. Així, a mida que l'Univers avança en la dimensió temporal i es refreda, sorgiran tota mena de combinacions de partícules que crearan galàxies, estrelles, planetes. En un d'ells, anomenat Terra, milers de milions d'anys més tard, aquestes combinacions de partícules i d'elements produiran aigua i altres components que faran sorgir la vida.

La direcció musical de la Cantània ha anat a càrrec de Josep Prats, Elisenda Carrasco i Ribot, Montserrat Meneses, Oriol Castanyer i la direcció escènica és de Marta Gil i Ignasi Tomàs.


Cantània, un projecte que travessa fronteres

Des del seu naixement el curs 1989-1990 a L’Auditori, la Cantània s’ha realitzat a més de 20 ciutats de 6 països tant europeus com americans. Aquest any se celebraran 34 concerts a L’Auditori de Barcelona i també s’interpretarà a El Vendrell, Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Sant Cugat, Vic, Vilafranca del Penedès, Parla, Saragossa, Valladolid, Burgos, Sevilla, Cadiz, Torremolinos, Biefeld (Alemanya), Koblenz (Alemanya) i Neustadt (Alemanya) i Guimaraes (Portugal). Aquests gairebé 100 concerts de Cantània són la culminació d’un projecte que el Servei Educatiu de L’Auditori treballa a tres anys vista i que inclou sessions de formació de professorat, l’edició de partitures i materials didàctics i l’enregistrament d’un disc.
Cantània és una activitat participativa dirigida a escolars de cicle mitjà i superior de primària. Cada temporada s’encarrega una obra nova per a un gran cor de nens i nenes, a compositors i escriptors catalans de reconegut prestigi. Durant tot el curs escolar es treballa tant des de L’Auditori com des de l’escola. L’objectiu és organitzar un acte per als alumnes que, per les característiques globals pensades exclusivament per a ells, per la qualitat i per la implicació personal i col·lectiva en l’acte, es converteixi en una vivència musical inoblidable per a tots.