CAROLINE SHAW
(Greenville, Estats Units 1982)
Entr’acte
(2011) – 12’
FOLK MUSIC
Selecció de música tradicional nòrdica
Arranjaments de Danish String Quartet
45’
Danish String QuaRTET:
Rune Tonsgaard Sørensen, violí
Frederik Øland, violí
Asbjørn Nørgaard, viola
Fredrik Schøyen Sjölin, violoncel
COMENTARI
per Miquel Gené
Forjat sobre les bases d’una amistat que es remunta a la primera adolescència, el Danish String Quartet destaca per mantenir viva la seva energia juvenil i per una curiositat que l’ha dut a emprendre aventures poc habituals dins de l’univers del quartet de corda. Aquest substrat, regat amb un rigor tècnic i interpretatiu a l’altura dels millors quartets del moment, ha fet créixer projectes tan singulars com la sèrie de concerts Doppelgänger i els cinc discos titulats PRISM, en els quals exploren els lligams entre la música de diferents autors, o la creació del seu propi festival de música a Copenhaguen.
Un altre dels projectes que el quartet ha emprès durant aquests anys, i que té una rellevància especial en el concert d’avui, és l’exploració de la tradició popular escandinava. Enguany el quartet celebra el desè aniversari de Wood Works, el disc que va marcar un punt d’inflexió en la seva carrera i que el va lligar profundament a la música folklòrica. “Des d’aquell dia, aquestes melodies no només han format part del nostre repertori, sinó que s’han convertit en un element important de la nostra identitat”. I ho fan amb el llançament del seu tercer àlbum, dedicat al repertori folklòric i a una gira de concerts en els quals interpreten una àmplia selecció d’aquesta música arranjada per ells mateixos. Uns arranjaments que aprofiten les possibilitats expressives que ofereix el quartet de corda i que, partint de melodies tradicionals, entronquen amb la tradició clàssica de composició, de la qual extreuen estructures, textures i processos compositius.
Abans, però, de conduir la nostra imaginació fins a la rica tradició musical escandinava, el Danish String Quartet ens introduirà en la música de Caroline Shaw, una música que també gaudeix de treballar en la intersecció de diferents universos musicals. La jove i eclèctica compositora estatunidenca és una de les veus més singulars de la nova generació de compositores, encantada de difuminar les fronteres entre gèneres i interessada a treballar tant des d’una perspectiva clàssica com a relacionar-se amb tota mena de músics i músiques. La seva obra queda tocada per aquest eclecticisme, tal com podrem apreciar a Entr’acte, una partitura que té les seves arrels en el minuet clàssic, però que ens embolcalla amb unes sonoritats plenament contemporànies. L’essència del minuet és el contrast, i el fet de fer-nos adonar d’una manera despreocupada que no hi ha lleugeresa sense pes, que no hi ha gaudi sense patiment i que no hi ha vida sense mort. Shaw parteix d’un motiu de tres notes repetides i d’un cicle harmònic que són reconeixibles durant tota la peça i amb els quals és capaç de desvetllar-nos les llums més brillants i les ombres més profundes de la humanitat.
Amb el suport de

