Una exposició i unes jornades sobre Muzio Clementi descobreixen el seu vincle amb Beethoven

05-Feb-2020 – Aleix Palau

El 13 de febrer el Museu de la Música de Barcelona i l’Associació Muzio Clementi de Barcelona inauguren l’exposició “Muzio Clementi. The Father of the Pianoforte. Confluències amb Beethoven”, una mostra que es podrà veure fins el proper 12 d’abril a la Sala d’exposicions temporals del Museu.

L’exposició fa un recorregut per la vida i l’obra del que es consideraria l’iniciador de la primera generació de pianistes professionals, a partir de noves recerques i estudis. L’exposició es complementa amb un breu repàs de la història del piano, atès que Clementi va ser també editor i constructor d’aquest instrument.
A més, en ocasió del 250è aniversari del naixement de Beethoven, la mostra inclou una síntesi de la relació entre ambdós artistes. L’innovador estil musical de Clementi va ser referència definitiva per al llenguatge de Beethoven.

Pel que fa a la seva relació amb Beethoven, ben sabut és que el compositor de Bonn es va veure fortament influenciat per les sonates de Clementi, que van ser un important precedent per al desenvolupament del seu llenguatge musical.

Clementi, a més de músic, va ser editor a Londres. L’obra de Beethoven va ser difosa al món anglosaxó gràcies, en gran part, als contractes editorials que Clementi va establir amb ell en exclusiva. Alhora, va dirigir moltes obres simfòniques de Beethoven amb la Philharmonic Society de Londres, institució que va fundar amb altres músics i que seria la que encarregaria la composició de la universal Novena simfonia a Beethoven.

Qualificat per la premsa londinenca del seu temps com el pare de la música moderna per a piano, Muzio Clementi (1752-1832) va ser un músic tan cèlebre que va ser enterrat amb l’epitafi «The Father of the Pianoforte».


Jornades Clementi 2020

Per tal de recordar la figura de Clementi i els seus vincles personals i professionals amb Beethoven, el Museu de la Música de Barcelona i l’Associació Muzio Clementi de Barcelona han organitzat les Jornades Clementi 2020, que tindran lloc al mateix Museu de la Música entre el 13 i el 16 de febrer d’enguany de forma gratuïta.

En aquestes jornades, que es faran en paral·lel a l’exposició, es parlarà de Clementi com a ‎figura que ha passat a la història com el pare del fortepiano, però que dominava tots els oficis ‎del món musical. Era pianista, compositor, director i editor, a més de constructor de ‎pianos. En les jornades s’explorarà com tot això va jugar a favor de la relació amb ‎Beethoven.‎

L’Associació Muzio Clementi exposarà també els primers resultats del projecte de cerca i documentació de pianos anteriors a 1850 amagats o oblidats a les cases catalanes. Aquesta cerca parteix de l’estudi de la influència de Clementi en la cultura musical de Catalunya i pretén evitar que es perdi una part del patrimoni musical del nostre país, un testimoni de la nostra història i la veu d’una època.

Fins ara s’han documentat 26 pianos anteriors a 1850, entre els quals 9 pianos Clementi & Co i 6 Collard & Collard, els seus socis i continuadors de l’empresa després de la mort de Clementi. Aquesta data de mitjans del segle XIX es pren com a límit perquè és quan l’instrument, essencialment de fusta, es modernitza amb la introducció habitual del ferro al seu interior. Aquests pianos son una joia i, a les jornades, els seus propietaris podran compartir la seva experiència de tenir un instrument d’un dels períodes més interessants de la història de la música.


* Descobreix la programació de les Jornades Clementi aquí.

Curs:
La irrupció de Clementi i Beethoven en la història del piano

L’activitat de l’exposició i les jornades es completarà amb un curs organitzat en sis sessions. Amb el nom de “La irrupció de Clementi i Beethoven en la història del piano”, al curs hi haurà exemples musicals en directe en un fortepiano original Late Clementi, Collard & Collard, ens centrarem en cadascun dels diferents elements de l’exposició “Muzio Clementi, The Father of the Pianoforte. Confluències amb Beethoven” dedicats a Clementi i també a la seva relació amb Beethoven, en el 250è aniversari del seu naixement.

L’admiració que es professaven mútuament es trasllueix en confluències musicals que es tractaran en aquestes sessions. També farem un passeig per la història del piano en el marc incomparable del Museu de la Música de Barcelona, escoltant diferents instruments de la seva col·lecció. El curs l’impartirà Marina Rodríguez.

* Descobreix les conferències i cursos en aquest enllaç.

CARREGANT…
Calendari sessions
Sessions del dia

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.