COVID-19. Mesures de Seguretat a L’Auditori de Barcelona. MÉS INFO

Notícies

28 de març 2011

El llenguatge musical actual s’ha d’expressar amb instruments del passat? El Museu de la Música presenta Escultures sonores. Els instruments Baschet

L’exposició Escultures sonores. Els instruments Baschet és una col·lecció d’xxx instruments únics que reben el nom d’escultures sonores i que constitueixen l’aportació més innovadora del segle XX en el camp de l’acústica musical. L’exposició estarà oberta al públic del 31 de març al 26 de setembre amb música en viu amb els mateixos instruments els dies 8,15, 22 i 29 d’abril, 24 de setembre i 18 de desembre.

Amb l’emergent inici de la música electrònica als anys 50, els germans francesos Bernard i François Baschet van desenvolupar un seguit d’instruments amb un denominador comú: la recerca del paral·lelisme entre forma escultòrica i sonoritat musical.

Aquesta nova família instrumental està formada bàsicament per idiòfons, és a dir, instruments que sonen per vibració del seu propi cos. La seva primera creació va ser una guitarra inflable (la caixa de ressonància és un coixí inflable per fer-la més lleugera) i la més famosa és el Cristall, un instrument que es podria incloure en les orquestres simfòniques i filharmòniques actuals. Per tocar-lo, el músic es mulla els dits en un recipient amb aigua situat al teclat i fa lliscar les puntes dels dits per sobre d’unes varetes de vidre en posició horitzontal.

Actualment el treball dels germans Baschet és reconegut mundialment tant en l’àmbit artístic contemporani, per la seva aportació de noves sonoritats, com en l’àmbit científic, per la seva investigació pionera. L’herència del seu treball inclou també el disseny escultòric, les intervencions en l’arquitectura pública a ciutats d’arreu, una nova didàctica musical infantil i una acció social tant per a persones discapacitades com per a persones en risc d’exclusió.

ESCULTURES SONORES. ELS INSTRUMENTS BASCHET
Del 31 de març al 26 de setembre
Exposició produïda pel Museu de la Música
Comissari: Oriol Rossinyol, codirector del Museu de la Música
Preu: 4 euros (l’accés a l’exposició està inclòs dins del preu d’entrada al Museu)
Consulteu al dossier les altres activitats vinculades a l’exposicó.

Anar al principi