L’Auditori de Barcelona inaugura la temporada amb la primera Biennal Internacional de Quartets

16-Sep-2020 – Aleix Palau

La temporada 2020_2021 de L’Auditori de Barcelona comença amb la primera Biennal Internacional de Quartets de Barcelona, que es desenvoluparà entre el 17 i el 20 de setembre. Una iniciativa del Quartet Casals cocomissariada amb L’Auditori de Barcelona i amb el patrocini del Departament de Cultura i de la Diputació de Barcelona. Hi col·laboren l’Institut Ramon Llull i L’Atlàntida de Vic.

La Biennal Internacional de Quartets consisteix en una trobada de quatre dies amb algunes de les formacions més destacades de l’actualitat. Els quartets Casals, Modigliani, Marmen, Cosmos, Diotima i Dalia se sumen a una programació que reivindica a Franz Joseph Haydn com un dels pilars fonamentals del gènere, però que també comptarà amb la presència de compositors consagrats com Ludwig van Beethoven, Claude Debussy o Dmitri Xostakóvitx.

La proposta que presenta L’Auditori de Barcelona oferirà 8 concerts en directe, quatre al matí i quatre al vespre, amb 19 obres per a quartet de corda interpretades per 6 formacions diferents i entre les que hi haurà dues estrenes mundials. Els concerts matinals es faran a la Sala 4 Alicia de Larrocha i tindran els quartets de Haydn com a protagonistes absoluts, mentre que els vespertins seran a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona.

Aquesta proposta es completarà amb uns continguts que es podran veure virtualment, com l’estrena absoluta d’una obra d’Hèctor Parra dedicada a Robert Gerhard per part del Jack Quartett, l’estrena nacional d’una obra de Peteris Vasks per part de l’Artemis Quartett i un vídeo del Quartet Casals interpretant música de Toldrà.


Estrenes mundials i patrimoni musical català
La temporada 2020_2021 de L’Auditori de Barcelona dona el tret de sortida a un nou projecte artístic de tres anys que començarà explorant el concepte de La Creació des de perspectives diferents. Dintre d’aquest gran viatge hi haurà un espai important pels encàrrecs de noves obres i la interpretació del patrimoni musical català. En aquest sentit, la Biennal comptarà amb algunes estrenes absolutes i nacionals, algunes d’elles inspirades en obres passades. De Luis Codera Puzo el Quatuor Diotima farà l’estrena mundial de Code is poetry. També el Dalia Quartet oferirà la primera audició del Quartet de corda núm. 8 sobre un tema de Cristóbal de Morales de Josep Soler.

El patrimoni musical català estarà també molt present amb la música d’alguns dels nostres autors més representatius, com Robert Gerhard, de qui enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort, o Jordi Cervelló, a més del ja esmentat Josep Soler. La nova generació de creadors catalans estarà representada per una de les nostres creadores més internacionals: la compositora Raquel García-Tomás.

Trobaràs les imatges dels quartets per a descàrrega a la zona de premsa del web de L’Auditori de Barcelona.

Biennal en streaming
La Biennal de Quartets es podrà seguir en streaming a través de la plataforma Auditori Digital (auditoridigital.cat). Per fer-ho, els usuaris s’hauran de registrar de forma gratuïta a partir de dimecres 16/9 a la tarda i podran seguir en directe els concerts de la tarda.

A més dels concerts gratuïts de la Biennal, el públic podrà gaudir de tres continguts extra que són inèdits. L’Artemis Quartett, que havia de participar presencialment a la Biennal i que per restriccions amb les quarentenes no ho podrà fer, sí que ho farà virtualment amb l’estrena nacional d’una obra de Peteris Vasks, que es podrà veure a Auditori Digital.

A la mateixa plataforma també hi haurà l’estrena absoluta d’una obra d’Hèctor Parra per part del Jack Quartett, que el compositor català ha dedicat a Robert Gerhard.

El tercer contingut extra és un vídeo del Quartet Casals interpretant el Nocturn del quartet Vistes al mar d’Eduard Toldrà als entorns de La Vila de la Vall de Bianya, espai gestionat pel prestigiós estudi d’arquitectura guanyador del premi Pritzker RCR. Es tracta d’un vídeo realitzat en sistema immersiu de so i 360 graus.




Masterclass i Jornada Professional per a Formacions de Cambra
La Biennal Internacional de Quartets de Barcelona vol aprofitar el potencial dels artistes que hi participen perquè sigui una font de coneixement per altres músics. Per aquest motiu, s’ha organitzat una masterclass amb Heime Müller a l’Escola Superior de Música de Catalunya els dies 19 i 20 de setembre.

El violinista Heime Müller, professor de l’Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid, ha estat membre de l’Artemis Quartett durant 16 anys. El dissabte 19, de 16.30 h i fins les 18.30 h, farà una masterclass amb el Cosmos Quartet i el diumenge 20, de 10 a 12 h farà el mateix amb l’Atenea Quartet.

El 6 d’octubre, L’Atlàntida de Vic acollirà la primera Jornada Professional per a Formacions de Cambra, organitzada per l’Institut Català de les Empreses Culturals – Catalan Arts, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el Quartet Casals i L’Atlàntida de Vic.

L’objectiu de la sessió és contribuir a l’impuls de les formacions de cambra de Catalunya, posant-les en contacte amb programadors i professionals del sector de la música clàssica.

Els assistents podran veure actuacions del Kebyart Ensemble, Quartet Atenea, Duet Sosnowska-Garcías i el Trio Pedrell.

CARREGANT…

Formulari enviat correctament!

El formulari s'ha enviat correctament. Ens posarem en contacte per correu electrònic o telèfon.